Festivalul de film UrbanEye
20.11.2014
„A, un festival de film de arhitectură”, vei spune. Da, însă nu chiar. Sau nu numai. Inițiativa UrbanEye apare tocmai pentru a aduce în discuție legătura dintre mediul construit și viața urbană prin intermediul filmului.
UrbanEye este festivalul de film dedicat subiectelor legate de arhitectură și oraș, a cărui primă ediție va avea loc în această toamnă în București. Prin intermediul filmului, UrbanEye propune un mod accesibil de a discuta și a înțelege mediul în care trăim deoarece în filme documentare, artistice, scurtmetraje sau animații orașul și arhitectura sunt simultan subiect, context și chiar actor. În acest fel locuitorii și profesioniștii mediului construit sunt incitați la discuții pe teme care îi implică, în timp conturându-se firesc o platformă de comunicare pentru oamenii preocupați de mediul în care trăiesc.
UrbanEye înseamnă, prin urmare, două direcții care vor fi inițiate simultan - local, dar și internațional: pe de o parte, festivalul propriu-zis, cu o durată de patru zile, cu proiecții și evenimente conexe, iar pe de altă parte, o suită de seri de film cu UrbanEye, pe parcursul întregului an, fie ca activități conexe unor evenimente importante pe teme legate de arhitectură și oraș, fie ca activități de sine stătătoare, organizate regulat pentru un public care, în timp, va fi devenit fidel.
Vă așteaptă o selecție de filme prezentată alături de invitați din lumea arhitecturii, a urbanismului, a fotografiei și a cinematografiei: în discuțiile libere care însoțesc proiecțiile, în ateliere tematice, la mese rotude, dar și în cadrul evenimentelor pentru copii.
Din selecție fac parte: Double Happiness (2014, Austria), filmul care prezintă cazul orașului austriac Hallstatt copiat în China, aducând astfel în discuție urbanizarea rapidă a Chinei din ultimul deceniu prin exemplificarea cu un caz care ridică întrebări și asupra protecției patrimoniului istoric și a copyrightului cultural; Venice Syndrome (2012, Germania), un film care pune problema muzeificării Veneției ca urmare a depopulării sale: un oraș care are din ce în ce mai puțini locuitori, dar care este vizitat zilnic de peste 60.000 de turiști; Lucien Hervé - Photographe Malgré Lui (2013, Belgia), un film-portret al fotografului permanent al lui Le Corbusier, al Parisului și al spiritului modern.
Prima ediție se deschide cu proiecția celui mai important film de gen al anului 2014: „Cathedrals of Culture - a film project about the soul of buildings” (2014 I 165 min I Germania, Danemarca, Austria, Norvegia I R: Wim Wenders, Michael Glawogger, Michael Madsen, Robert Redford, Margreth Olin, Karim Aïnouz). Prezentat în premieră la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, la secțiunea Berlinale special, Cathedrals of Culture este o serie de documentare construită în jurul întrebării „Ce ar spune despre noi clădirile, dacă ar putea vorbi?”, de către șase regizori importanți care prezintă șase clădiri emblematice precum: Filarmonica din Berlin sau Opera din Oslo.
Programul detaliat al evenimentelor va fi disponibil pe: www.urbaneye.ro și pe Facebook (UrbanEye Film Festival).
Prima ediție a Festivalului de Film UrbanEye este organizată de Asociația ARTA cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România, prin programul Proiecte culturale finanțate din Timbrul de arhitectură.