Actualitate internațională

UAR își întărește relațiile de colaborare cu asociațiile profesionale ale arhitecților din țările central-europene

Între 6 și 8 septembrie 2014 a avut loc, la Budapesta, întâlnirea reprezentanților unor asociații profesionale din câteva țări din centrul și estul Europei: Ungaria (Magyar Építőművészek Szövetsége - Asociația Arhitecților Maghiari), România (Uniunea Arhitecților din România), Croația (Udruženje Hrvatskih Arhiteckata - Asociația Arhitecțielor Croați), Austria (Bundeskammer der Architekten und Ingenieurkonsolten - Camera arhitecților și inginerilor consultanți) și Slovacia (Spolok Architektov Slovensko - Asociația Arhitecților Slovaci). Inițiată și perfect organizată de colegii noștri maghiari, întâlnirea a avut drept scop analizarea modalităților de a concretiza întărirea cooperării dintre aceste organizații prin înființarea unei asociații care să cuprindă, alături de țările menționate mai sus, un număr cât mai mare de țări din această parte a Europei.

Au fost invocate numeroase argumente în favoarea acestei inițiative, care țin de istoria frământată, având uneori, în timp, interferențe puternice, o cultură și o arhitectură deseori comună sau cu numeroase influențe reciproce, o arhitectură vernaculară, a lemnului, cu similitudini frapante, care acoperă teritorii depășind cu mult granițele naționale, interesul și preocuparea comune pentru protecția patrimoniului construit, sau direcțiile arhitecturii, dezvoltate paralel, dar care urmăresc aceleași idealuri ale asigurării unui mediu optim al existenței umane.

În timpul discuțiilor s-au menționat forme diferite posibile ale cooperării viitoare: schimburi de expoziții și reviste editate de asociațiile respective, conferințe și colocvii pe teme de interes comun, întâlniri periodice etc., etc. La finalul discuțiilor s-a convenit textul unei declarații comune:

Declarația de la Budapesta

8 septembrie 2014

Preambul

Valorile naturale și culturale comune, caracteristicile patrimoniului istoric și identitățile similare aflate într-o diversitate culturală ne conduc să stabilim, pe mai departe, o cooperare formală între asociațiile noastre profesionale.

Intenție

În prezența președintelui UIA și a vicepreședintelui UIA - Regiunea II , în baza inițiativei președintelui Asociației Arhitecților Maghiari, cei prezenți au fost de acord să înceapă procesul de formare a unei noi cooperări profesionale pentru a extinde și atinge obiectivele menționate în preambul.

Uniunea Arhitecților din România a fost reprezentată de Nicolae Lascu, vicepreședinte, și Adrian Florin Bălteanu, din partea Observatorului urban.

Pe toată durata întâlnirii au fost prezenți și, la sfârșit, au semnat Declarația comună noul președinte ale Uniunii Internaționale a Arhitecților, Esa Mohamed (Malaezia), ales la recentul congres UIA de la Durban, și Deniz Incedayi (Turcia), vicepreședinte Regiunea II a UIA.

Programul întâlnirii, desfășurate în cele mai bune și colegiale condiții, a inclus, de asemenea, vizitarea a două expoziții. Salonul de arhitectură al Ungariei, prima manifestare de acest fel, este o vastă și extrem de interesantă panoramă a arhitecturii vecinilor noștri din ultimii 15 ani. El a fost organizat cu ocazia comemorării a doi dintre cei mai importanți arhitecți maghiari: bicentenarul nașterii lui Miklos Ybl (1814-1891) și o sută de ani de la moartea lui Lechner Ödön (1845-1914). Totodată, salonul de arhitectură se înscrie într-un ciclu care va prezenta, succesiv, anual, manifestări similare ale artelor plastice și decorative, designului, artei fotografice. Cea de-a doua expoziție, intitulată „Legând cerul și pământul”, este o remarcabilă trecere în revistă a operei marelui arhitect maghiar Makovecz Imre (1935-2011).