RDW

UAR își întărește relațiile de colaborare cu asociațiile profesionale ale arhitecților din țările central-europene

DSC04815

Între 6 şi 8 septembrie 2014 a avut loc, la Budapesta, întâlnirea reprezentanţilor unor asociaţii profesionale din câteva ţări din centrul şi estul Europei:  Ungaria (Magyar Építőművészek Szövetsége – Asociaţia Arhitecţilor Maghiari), România (Uniunea Arhitecţilor din România), Croaţia (Udruženje Hrvatskih Arhiteckata – Asociaţia Arhitecţielor Croaţi), Austria (Bundeskammer der Architekten und Ingenieurkonsolten – Camera arhitecţilor şi inginerilor consultanţi) şi Slovacia (Spolok Architektov Slovensko – Asociaţia Arhitecţilor Slovaci). Iniţiată şi perfect organizată de colegii noştri maghiari, întâlnirea a avut drept scop analizarea modalităţilor de a concretiza întărirea cooperării dintre aceste organizaţii prin înfiinţarea unei asociaţii care să cuprindă, alături de ţările menţionate mai sus, un număr cât mai mare de ţări din această parte a Europei.

Au fost invocate numeroase argumente în favoarea acestei iniţiative, care ţin de istoria frământată, având uneori, în timp, interferenţe puternice, o cultură şi o arhitectură deseori comună sau cu numeroase influenţe reciproce, o arhitectură vernaculară, a lemnului, cu similitudini frapante, care acoperă teritorii depăşind cu mult graniţele naţionale, interesul şi preocuparea comune pentru protecţia patrimoniului construit, sau direcţiile arhitecturii, dezvoltate paralel, dar care urmăresc aceleaşi idealuri ale asigurării unui mediu optim al existenţei umane.

În timpul discuţiilor s-au menţionat forme diferite posibile ale cooperării viitoare: schimburi de expoziţii şi reviste editate de asociaţiile respective, conferinţe şi colocvii pe teme de interes comun, întâlniri periodice etc., etc.  La finalul discuţiilor s-a convenit textul unei declaraţii comune:

Declarația de la Budapesta 

8 septembrie 2014

Preambul

Valorile naturale și culturale comune, caracteristicile patrimoniului istoric și identitățile similare aflate într-o diversitate culturală ne conduc să stabilim, pe mai departe, o cooperare formală între asociațiile noastre profesionale.

Intenție

În prezența președintelui UIA și a vicepreședintelui UIA – Regiunea II , în baza inițiativei președintelui Asociației Arhitecților Maghiari, cei prezenți au fost de acord să înceapă procesul de formare a unei noi cooperări profesionale pentru a extinde și atinge obiectivele menționate în preambul.

Uniunea Arhitecţilor din România a fost reprezentată de Nicolae Lascu, vicepreşedinte, şi Adrian Florin Bălteanu, din partea Observatorului urban.

Pe toată durata întâlnirii au fost prezenţi şi, la sfârşit, au semnat Declaraţia comună noul preşedinte ale Uniunii Internaţionale a Arhitecţilor, Esa Mohamed (Malaezia), ales la recentul congres UIA de la Durban, şi Deniz Incedayi (Turcia), vicepreşedinte Regiunea II a UIA.

Programul întâlnirii, desfăşurate în cele mai bune şi colegiale condiţii, a inclus, de asemenea, vizitarea a două expoziţii. Salonul de arhitectură al Ungariei, prima manifestare de acest fel, este o vastă şi extrem de interesantă panoramă a arhitecturii vecinilor noştri din ultimii 15 ani. El a fost organizat cu ocazia comemorării a doi dintre cei mai importanţi arhitecţi maghiari: bicentenarul naşterii lui  Miklos Ybl (1814-1891) şi o sută de ani de la moartea lui Lechner Ödön (1845-1914). Totodată, salonul de arhitectură se înscrie într-un ciclu care va prezenta, succesiv, anual, manifestări similare ale artelor plastice şi decorative, designului, artei fotografice. Cea de-a doua expoziţie, intitulată „Legând cerul şi pământul”, este o remarcabilă trecere în revistă a operei marelui arhitect maghiar Makovecz Imre (1935-2011).

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog