Istoria umilă - Expoziție de pictură de Ion Anghel

20.04.2015

Eu la orice casă

Sunt slugă aleasă

Eu pe orișicine

Întâmpin când vine.

Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă miercuri, 22 aprilie 2015, de la ora 18, la Sala Foaier, la vernisajul expoziției artistului Ion Anghel, Istoria umilă.

Acesta este începutul unei ghicitori populare care desemnează ușa, umila ușă de umilă casă țărănească. Cea pe care acum inspiratul pictor Ion Anghel o preschimbă în eroul unei expoziții de rară originalitate.

Tânărul artist, care și-a dobândit laurii academici cu un doctorat dedicat obiectului, face din obiectualitatea cea mai modestă o autentică operă vizuală.

La trei ani după o remarcabilă expoziție din cuhnia Mogoșoaiei, Ion Anghel dovedește cu asupra de măsură că o coborâre spre stratul țărănesc al civilizației noastre poate și trebuie să fie, mult dincolo de preluarea simplă a motivului plastic, o apropiere conceptuală. Căci la nivelul conceptului îmi apare rânduirea a numeroase uși de casă din satele de câmpie și de deal ale Buzăului și Prahovei, de la Plopeasa de sus și Jilava, de la Puchenii olarilor și Răteștii cei cu mănăstirea pictată acum aproape două veacuri de pitarul Nicolae Teodorescu; acel nivel în care există o certă magie a porții, veghind nașteri, căsătorii și morți ale sătenilor, din generație în generație.

Ușile lui Ion Anghel țin, într-un fel, de minimalismul unei arte povera autohtone, convocând obiectul țărănesc care primește o haină modernă. Între geamurile ușilor s-au așezat, iarăși țărănește ziare, dar și plante, iar autorul descoperind, cu revoltă, vechi tipărituri bisericești aruncate la gunoi, le salvează expunându-le aici ca pe niște prețioase tablouri populare.

Însă, pe vechiul lemn salvat și el, Ion Anghel adaugă, pictate cu o imediatețe evidentă, ba siluete geometrice de sfinți în care s-au înfipt table ruginite sau siluete pereche a Morții cu coasă de aur, ba conturul de diavol prăbușit în iad și purtând ironic mască de carnaval, ba un șir de unelte din gospodăria fiecărui țăran, ba cuceritoarea imagine a unui licorn ecvideul fermecat amintit în scrierile vechi drept „monoțeros”.

Ion Anghel care a copilărit în universul unor asemenea case cu uși de poveste se dovedește a fi un deschizător de porți spre universul cel mai simplu și cel mai românesc al „istoriei țării prin cei mici” spre a cita în încheiere cuvintele marelui Iorga.

Acad. Răzvan Theodorescu

Expoziția va putea fi vizitată la Sala Foaier până pe 17 mai 2015, de marți până duminică, între orele 10 și 18.