RDW

O expoziție de zile mari

© Crăița Frunză

© Crăița Frunză

Teatrul Național din București ne-a surprins recent cu un alt gest cultural, în afara bine-știutelor preocupări legate de promovarea spectacolelor în sălile amenajate în urma amplului proiect de reconstrucție a clădirii din anii ‘70. În data de 8 martie, a fost organizat un eveniment remarcabil prin subiect, semnificații și public: vernisajul expoziției „duet” a unei selecții de lucrări de pictură, sculptură și desen ale lui Ion Alin Gheorghiu (1929-2001) și a seriei recente de douăzeci și patru de „Îngeri” semnate Vladimir Șetran, maestru căruia, recent, Universitatea Națională de Arte i-a omagiat vârsta de 80 de ani. Expoziția a beneficiat de prezența unor deschizători însemnați: acad. prof. dr. arh. Romeo Belea, autorul proiectului de refacere și reamenajare a clădirii TNB, Ion Caramitru, directorul general al TNB, Anamaria Smighelschi, soția pictorului Ion Alin Gheorghiu, graficiană reputată la rândul ei, Andrei Pleșu, într-o ipostază pe care, singur mărturisind-o, n-a mai exersat-o de mult timp. Cu această ocazie, lumea a aflat că Teatrul Național din București se dorește a deveni un spațiu cultural deschis de dimineața până seara, unde vizitatorilor li se vor oferi spectacole, muzică, expoziții de artă și cărți.

Lucrările lui Ion Alin Gheorghiu fac parte din colecția pictorului – neavând, din păcate, o expunere permanentă, singura excepție în ceea ce privește accesul permanent la opera artistului fiind lucrările grupate în jurul atelierului reconstruit de la Muzeul de Artă din Constanța. Grafica-pictură (sau pictura-grafică) serială a maestrului Vladimir Șetran, incluzând piese datate 2012, combină magia ducturilor colorate cu lucrul în prețiozitatea materialului și ia „chip” de îngeri.

Prezent la vernisaj, economisindu-și vădit energia, altădată debordantă, pentru activitatea zilnică la atelierul amenajat acasă, Vladimir Șetran declară sentențios: „Cine este motivat și are conștiința realității se bucură”. E o invitație la o veritabilă bucurie a redescoperirii a doi mari artiști români.

Vladimir Șetran, seria „Îngeri”, 2012.

Vladimir Șetran, seria „Îngeri”, 2012.

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog