Expoziția Constantin Popovici și seducția modernității

03.06.2015

Durata: 16 mai – 9 septembrie 2015

Locul: Muzeul Național de Artă al României, parterul Galeriei Naționale (Calea Victoriei 49-53)

Program de vizitare: miercuri-duminică, 11.00-19.00

Gratuit: prima miercuri din fiecare lună

Tarif bilet întreg: 10 lei

Cabinetul de Desene și Gravuri al Muzeului Național de Artă al României are plăcerea să anunțe miercuri, 10 iunie 2015, de la orele 18.00, lansarea catalogului care însoțește expoziția Constantin Popovici și seducția modernității. Având un caracter monografic, catalogul prezintă o importantă parte din opera plastică a artistului.

Deschisă în avanpremieră cu ocazia Nopții Muzeelor 2015, expoziția Constantin Popovici și seducția modernității poate fi vizitată la parterul Galeriei Naționale. Curatorii sunt Mariana Vida și Elena Olariu, specialiști în cadrul Secției de Arte Grafice a muzeului.

Accesul se face exclusiv pe bază de invitație. Presa interesată de eveniment este rugată să se acrediteze prin e-mail la comunicare@art.museum.ro sau la telefon 021.314.81.19.

Expoziția Constantin Popovici și seducția modernității face parte din ciclul inițiat de Muzeul Național de Artă al României sub titlul „Donații și donatori”. Selecția cuprinde 106 opere de sculptură, pictură și artă grafică, fiind și o retrospectivă la douăzeci de ani de la dispariția sculptorului.

Constantin și Augustina Popovici (soția acestuia), au avut generozitatea de a dona în mai multe rânduri (1987, 2001) lucrări reprezentative ale artistului. În anul 2014, doamna Augustina Popovici a donat 81 de lucrări de grafică ce constituie nucleul prezentei expoziții. Lucrările au fost create pentru o manifestare care ar fi trebuit să aibă loc la Paris Art Center în anul 1988. Cu acest prilej Constantin Popovici a realizat o serie de desene spectaculoase de mari dimensiuni, menite sa fie o sinteză a temelor majore din creația sa: Hecatele, Îngerii, Zborul frânt al lui Icar, Calvarul, Lacustrele bacoviene.

***

Creatorul Monumentului Electricității – Prometeu de la barajul Vidraru și al ansamblului dedicat poetului George Bacovia de la Bacău, Constantin Popovici (1938 – 1995) a fost o personalitate artistică complexă: sculptor, grafician, pictor, fotograf și poet. A studiat sculptura la Institutul de Arte „Nicolae Grigorescu” din București, fiind în același timp atras de arta grafică și de pictură, în care a folosit contrastele izbitoare și explozia de culoare, tușa fermă și sinuoasă. În ceea ce privește sculptura, artistul a asimilat tendințele unui expresionism târziu și s-a raliat concepției minimaliste din epocă. De-a lungul timpului, Constantin Popovici a avut numeroase expoziții colective sau personale la Paris, Lyon, Milano, Bruxelles, Bonn, Varșovia, Moscova și Ankara.