RDW

Expoziția Constantin Popovici și seducția modernității

afis-expo---Constantin-Popovici-si-seductia-modernitatii

Durata: 16 mai – 9 septembrie 2015

Locul: Muzeul Naţional de Artă al României, parterul Galeriei Naţionale (Calea Victoriei 49-53)

Program de vizitare: miercuri-duminică, 11.00-19.00

Gratuit: prima miercuri din fiecare lună

Tarif bilet întreg: 10 lei

 

Cabinetul de Desene şi Gravuri al Muzeului Naţional de Artă al României are plăcerea să anunţe miercuri, 10 iunie 2015, de la orele 18.00, lansarea catalogului care însoţeşte expoziţia Constantin Popovici şi seducţia modernităţii. Având un caracter monografic, catalogul prezintă o importantă parte din opera plastică a artistului.

Deschisă în avanpremieră cu ocazia Nopţii Muzeelor 2015, expoziţia Constantin Popovici şi seducţia modernităţii poate fi vizitată la parterul Galeriei Naţionale. Curatorii sunt Mariana Vida şi Elena Olariu, specialişti în cadrul Secţiei de Arte Grafice a muzeului.

Accesul se face exclusiv pe bază de invitaţie. Presa interesată de eveniment este rugată să se acrediteze prin e-mail la comunicare@art.museum.ro sau la telefon 021.314.81.19.

Expoziţia Constantin Popovici şi seducţia modernităţii face parte din ciclul iniţiat de Muzeul Naţional de Artă al României sub titlul „Donaţii şi donatori”. Selecţia cuprinde 106 opere de sculptură, pictură şi artă grafică, fiind şi o retrospectivă la douăzeci de ani de la dispariţia sculptorului.

Constantin şi Augustina Popovici (soţia acestuia), au avut generozitatea de a dona în mai multe rânduri (1987, 2001) lucrări reprezentative ale artistului. În anul 2014, doamna Augustina Popovici a donat 81 de lucrări de grafică ce constituie nucleul prezentei expoziţii. Lucrările au fost create pentru o manifestare care ar fi trebuit să aibă loc la Paris Art Center în anul 1988. Cu acest prilej Constantin Popovici a realizat o serie de desene spectaculoase de mari dimensiuni, menite sa fie o sinteză a temelor majore din creaţia sa: Hecatele, Îngerii, Zborul frânt al lui Icar, Calvarul, Lacustrele bacoviene.

***

Creatorul Monumentului Electricităţii – Prometeu de la barajul Vidraru şi al ansamblului dedicat poetului George Bacovia de la Bacău, Constantin Popovici (1938 – 1995) a fost o personalitate artistică complexă: sculptor, grafician, pictor, fotograf şi poet. A studiat sculptura la Institutul de Arte „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, fiind în acelaşi timp atras de arta grafică şi de pictură, în care a folosit contrastele izbitoare şi explozia de culoare, tuşa fermă şi sinuoasă. În ceea ce priveşte sculptura, artistul a asimilat tendinţele unui expresionism târziu şi s-a raliat concepţiei minimaliste din epocă. De-a lungul timpului, Constantin Popovici a avut numeroase expoziţii colective sau personale la Paris, Lyon, Milano, Bruxelles, Bonn, Varşovia, Moscova şi Ankara.

 

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog