RDW

OO! Eyewear Project. De la proiectare la punerea în formă

OO7

 

Background

Prototip Studio înseamnă Ioana Ciurea şi Bogdan Goția. În 2013 ne-am unit forţele şi am decis să începem să dăm formă unor idei despre care povesteam de când eram în facultate. Primii paşi i-au reprezentat proiectele de design de produs, unde poţi controla atât proiectarea, cât şi producţia. Am decis să explorăm o altă latură a meseriei de arhitect, una mai practică, în care accentul cade mai mult pe procesul de punere în formă şi pe implementarea conceptelor. Punctul comun sau nevoia pe care am resimţit-o amândoi a fost impulsul de a pune în practică teoria asumată de-a lungul studiilor.

Am continuat să ne îmbogăţim experienţa prin internshipuri pe care le-am avut în birouri din Londra şi Helsinki, unde am descoperit aceeași înclinaţie către design experimental care îşi găseşte liniştea după un lung parcurs printre testări şi forme.

Prototip Studio înseamnă pentru noi stagiatura de lungă durată pe care nu am dorit să o facem specializată pe un anumit tip de arhitectură. Considerăm că genul de proiecte experiment pe care le-am demarat, în care softurile sau proiectarea avansată iau contact cu materiale, spaţii şi devin într-un fel limitate de acestea, furnizează informaţii preţioase despre care poate fi rolul tehnologiei sau al teoriei pe care noi le abordăm în munca noastră.

scris-pe-cutie

CASTILE-DIN-LEMN3

Primul proiect care ne-a condus către atelier a fost Căştile din lemn, un proiect de design pentru căşti audio integral realizate din lemn. Ni s-a părut o provocare să intrăm în atelier şi să înţelegem procesul de producţie, să fuzionăm şi să sincronizăm proiectarea şi producţia. Fiind educaţi şi obişnuiţi cu un mod de proiectare detaşat de realitate, am considerat important să unim aceste două sfere care definesc un proiect de calitate şi să devenim chiar noi veriga de legătură. Ceea ce rămâne cel mai important din astfel de mici proiecte, în care reuşeşti să cuprinzi un concept cu un obiect finit, este că se creează o punte între arhitectul sau designerul vizionar şi constrângerile date de realitatea unui material, de metoda de producţie etc.

OO! Eyewear

Proiectul OO! Eyewear reprezintă un exerciţiu de imaginaţie, proiectare şi producţie al unui obiect relativ comun, însă implementat şi realizat într-o formă personală. Este unul dintre proiectele create spontan unde accentul cade, în principal, pe procesul de lucru şi pe asumarea paşilor în definirea designului ca fiind o sursă de inspiraţie.

Prima pereche de ochelari am realizat-o într-o pauză, în timp ce lucram la alt proiect în atelier. Apoi, lucrând şi studiind forma, am ales sistemul de prindere, şi anume cu o bandă elastică, prin care o pereche de ochelari din lemn să devină o piesă uşor de purtat, comodă şi adaptată unei persoane dinamice. Această idee, a unei perechi de ochelari prinse cu elastic precum au copiii neastâmpăraţi, împletită cu toate concluziile trase din munca de atelier au condus la proiectul pe care l-am lansat în primăvara lui 2014. Astfel de proiecte nu le considerăm niciodată finalizate deoarece, ocupându-ne sau având în supraveghere fabricaţia lor, tot timpul apar noi idei de îmbunătăţire a designului, de aceea chiar şi în prezent lucrăm la noi modele ale aceluiaşi proiect, în care am reevaluat aspecte ale formei, ale calităţii materialelor şi ale metodelor de realizare.

La fel ca în cazul unor proiecte ample de arhitectură şi un proiect de design îl consideri bun în momentul în care îşi atinge scopul, şi anume confirmarea din partea utilizatorului/ purtătorului. Tot procesul de învăţare continuă de la proiect la proiect şi noi considerăm vital acest du-te-vino al ideilor între monitorul computerului-creion-atelier-utilizator.

Punerea în practică a ideilor este, poate, partea neexersată de-a lungul studiilor şi, de aceea, şi necesitatea unui atelier în care îţi confirmi o idee prin lucrul cu un anumit material am simţit-o vitală.

În abordarea tuturor proiectelor ni se pare importantă eliminarea limitelor între profesii sau activităţi, de aceea, în toate iniţiativele noastre, abordarea este multidisciplinară şi încercăm să colaborăm cu din ce în ce mai multe persoane sau echipe care activează în cele mai variate medii – artă vizuală, manufactură, muzică etc. Dintre colaborările noastre cele mai recente putem nota: Tatiana Ciurea, Local, Şezi, Pouf, Atelier Comun.

Atelier Comun

Realizând importanţa unui spaţiu în care poţi experimenta, am susţinut şi contribuit la crearea Atelierului Comun care reprezintă, după cum sugerează şi numele, un atelier compus din mai multe entităţi, venite din diferite direcţii. Am format o echipă cu oameni talentaţi şi pricepuţi în domenii variate, care lucrează sub acelaşi acoperiş şi împart informaţii valoroase. Credem în astfel de iniţiative comune care reuşesc să se coaguleze pe cont propriu şi să vină în ajutorul altor persoane care îşi doresc să dea formă unor idei, fie că e vorba despre design de produs, mobilier, reparaţii sau restaurări.

În desfăşurare

Planurile de viitor, din punct de vedere profesional, deja se întâmplă. Odată cu finalizarea cu succes a câtorva proiecte de design la scară mică, am prins încrederea de a lua decizii şi la scară mai mare, astfel, în prezent, lucrăm la proiecte personale experimentale sau colaborări pentru realizarea unor proiecte de design de produs, interior şi de arhitectură.

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog