Opera sub clar de … lupă în expoziția Comori de artă din colecția Ion Chiricuță

24.06.2015

Muzeul Național de Artă al României vă invită sâmbătă, 4 iulie 2015, ora 12.00, la programul Opera sub clar de… lupă în expoziția Comori de artă din Colecția Ion Chiricuță. Cu această ocazie veți asista la o prezentare mai detaliată a lucrării Concetățenii (1979) de Corneliu Baba.

Expoziția Comori de artă din Colecția Ion Chiricuță este deschisă la Muzeul Colecțiilor de Artă (Calea Victoriei nr. 111). Prezentarea este susținută de Elena Ciocoiu, specialist în istoria artei.

Se plătește doar biletul de intrare în muzeu (10 lei), fără taxa de ghidaj obișnuită. Rezervările se fac de luni până vineri, orele 10.00 – 16.30, la telefon 021.314.81.19 sau prin e-mail la programari@art.museum.ro, în limita locurilor disponibile.

Expoziția Comori de artă din Colecția Ion Chiricuță cuprinde o selecție de șaizeci și cinci de obiecte de artă (picturi, lucrări de grafică, sculpturi, piese de mobilier și textile) din colecția renumitului medic oncolog Ion Chiricuță. Unul dintre cei mai pasionați iubitori de artă ai secolului al XX-lea, Ion Chiricuță a achiziționat de-a lungul vieții obiecte de artă tradițională, de artă decorativă europeană și lucrări de artă românească modernă semnate de autori precum: Theodor Pallady, Gheorghe Petrașcu, Nicolae Tonitza, Iosif Iser, Ion Țuculescu, Alexandru Ciucurencu, Francisc Șirato etc.

Colecția Ion Chiricuță include, de asemenea, un bust în bronz al colecționarului realizat de sculptorul Ion Irimescu și un portret al acestuia de Corneliu Baba.

Expoziția Comori de artă din Colecția Ion Chiricuță este organizată de Muzeul Colecțiilor de Artă în colaborare cu Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad la inițiativa fiului colecționarului, prof. dr. Ion-Christian Chiricuță, și a Argo Art Consulting. O puteți vizita până pe data de 9 septembrie 2015.

***

Ion Chiricuță (1918 - 1988) a urmat cursurile Facultății de Medicină și Chirurgie din București și din anul 1958 a preluat conducerea Institutului Oncologic din Cluj, unul dintre cele mai vechi din țară. Acestuia i se datorează amplul proces de modernizare a clădirii și construcția unui nou sediu în anul 1964, care îi va purta numele: Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță”.

Activitatea de bun organizator a profesorului Ion Chiricuță a fost dublată de cea științifică, el publicând un număr impresionant de articole științifice, atât în țară cât și în străinatate. Devenit profesor de oncologie în anul 1971, Ion Chiricuță a facut parte din numeroase societăți științifice internaționale de prestigiu: Société Internationale de Sénologie, Organisation Mondiale de la Santé, Union Medicale Balkanique. În anul 1987 acesta a fost numit președinte de onoare al Congresului Mondial de Chirurgie Plastică din Paris ca o încununare a tuturor reușitelor sale în domeniul medical.