A treia ediție SoNoRo Conac se deschide la Biblioteca Universitară „Mihai Eminescu” din Iași
27.07.2015
Deschiderea seriei de concerte estivale SoNoRo Conac va avea loc anul acesta pe 31 iulie, de la 19.30, la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași, și va continua cu alte 10 concerte până în octombrie. Accesul la concertul SoNoRo Conac de pe 31 iulie este gratuit.
Programul serii va cuprinde piese de Franz Schubert (Trio de coarde în Si bemol major, D 471), Ludwig Van Beethoven (Trio de coarde în Sol major, op. 9, nr. 1) și Sir Edward Elgar (Salut d’amour pentru trio de coarde), în interpretarea muzicienilor Sabin Penea (vioară), Răzvan Popovici (violă) și Ella Bokor (violoncel).
„Pornim pentru a treia oară în aventura muzicală SoNoRo Conac și vă invităm să descoperim împreună eleganta arhitectură a clădirilor de patrimoniu din România, revitalizată prin muzică.”- Răzvan Popovici, inițiatorul SoNoRo Conac și directorul Festivalului Sonoro.
Seria de concerte de muzică de cameră SoNoRo Conac va continua până în octombrie 2015, în clădiri de patrimoniu precum :
- Biserica Evanghelică din Herina (14 august 2015)
- Muzeul Național "George Enescu" din București (18 august 2015)
- Catedrala Romano-Catolică / Alba-Iulia (21 august 2015)
- Biserica fortificată / Viscri (22 august 2015)
- Casa Boema din Cluj-Napoca (7 septembrie 2015)
- Castelul Károlyi–Sala Cavalerilor din Carei (9 septembrie 2015)
- Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva (10 septembrie 2015)
- Colegiul Național "Moise Nicoară" din Arad (11 septembrie 2015)
- Primăria Sectorului 1 Banu Manta din București (13 septembrie 2015)
- Muzeul de Artă Timișoara – Palatul Baroc (octombrie 2015)
Programul seriei de concerte și mai multe detalii despre SoNoRo Conac vor fi disponibile în curând pe: conac.sonoro.ro
***
Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași este cea mai veche bibliotecă universitară și una dintre cele mai importante biblioteci din România. Clădirea a fost construită în stil neoclasic între anii 1930-1934, cu o fațadă executată în piatră masivă de Rusciuk și un balcon cu coloane ionice la etaj. În perioada interbelică a adăpostit sediul Fundațiunii Universitare „Regele Ferdinand I” și biblioteca acesteia. După al Doilea Război Mondial clădirea a fost naționalizată, în ea mutându-se Biblioteca Universității. Prin reunirea fondurilor celor două biblioteci a fost creată Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”.
Clădirea ridicată de Fundațiunea „Regele Ferdinand I” din Iași a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Iași din anul 2004.
***
Despre SoNoRo Conac
În 2013, Asociația Sonoro a pus bazele unui nou proiect - SoNoRo Conac- , care își dorește, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenție și sprijinire a patrimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României. În 2014, SoNoRo Conac a desfășurat o serie de 11 concerte în clădiri de patrimoniu din toată țara, printre care Vila Dobrușa din Drăgășani, Casa Avramide din Tulcea, Conacul Bellu din Urlați, Conacul Cuza de la Ruginoasa, Conacul Hagianoff – Manasia, Sinagoga din Bistrița, Castelul Corvinilor din Hunedoara și Conacul Hodoni de lângă Timișoara.
SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spațiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural și ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect își propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce privește multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate - clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural.
SoNoNo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal - BRD – Groupe Société Générale și al Ordinului Arhitecților din România.
SoNoRo este un proiect cultural aflat sub patronajul Președinției României.
***
Sponsor principal: BRD – Groupe Société Générale
Parteneri principali: Ordinul Arhitecților din România, Asociația Arché
Mașina oficială oferită de: BMW
Parteneri: Illy, Avincis, Coca-Cola Hellenic, Biblioteca Centrală Universitară "Mihai Eminescu" din Iași, Fundația Societatea de Concerte Bistrița, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Merci Charity Boutique, Muzeul Național George Enescu "George Enescu" din București, Catedrala Romano-Catolică din Alba-Iulia, Festivalul "Dilema veche", Viscri 125, Fundația Mihai Eminescu Trust, Casa Boema, Crama La Salina/ISSA, Marrevolution, Centrul de Promovare a Turismului Cultural ”Grof Károlyi”, Direcția de Cultură, Sport și Turism Carei Nagykaroly-Grosskarol, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Colegiul Național "Moise Nicoară" din Arad, Centrul Municipal de Cultură și Primăria Arad, Primăria Sectorului 1 București, Monumente Uitate.
Parteneri media: Digi24, GQ, Glamour, Igloo, Zeppelin, Arhitectura, designist.ro, Artout, Arhitext, The Art of Living, RFI România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, HotNews.