Expo-conferința internațională GIS – arhitectură de interior | design de interior
12.08.2015
În perioada 7-8 aprilie 2015, s-au desfășurat la Hotelul Radisson, din București, lucrările expo-conferinței GIS – arhitectură și design de interior, eveniment organizat de ABPlus în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România. Partenerul media principal al GIS a fost revista „Arhitectura”, care a avut o prezență notabilă pe parcursul celor două zile.
Invitatul special al evenimentului a fost arhitectul Hagy Belzberg, din SUA – participarea sa fiind posibilă datorită sprijinului acordat de Ambasada SUA la București –, care a susținut un master class: Complexity Mitigation – the Architecture of tragedy and hope. Citiți interviul acordat de Hagy Belzberg revistei „Arhitectura” în paginile prezentului număr.
Dintre ceilalți arhitecți din străinătate, invitați să susțină prezentări la GIS, îi amintim pe Fokke Moerel (Olanda), Miruna Pavoni (Spania, România), Johannes Baar-Baarenfels (Austria), Ian Macready (Marea Britanie), Francesco Isidori (Italia), Diogo Aguiar (Portugalia), Cristian Santandreu Utermark (Spania), Antonio Virga (Franța), Zeynek Aktep (Turcia). S-au remarcat prezentările arhitecților români Șerban Sturdza (Prodid), Adrian Cancer-Zeană (Square One Studio), Ioan Andreescu (Gaivoronschi&Andreescu), Marius Marcu-Lapadat (UAUIM), Gheorghe Pătrașcu (arhitectul-șef al Bucureștiului), Vladimir Mândru (Yellow Office), Răzvan Dracea (ARI Consult), Anda Manu (AMA Design), Dan Goagă (Neo Proiect), Beatrice-Gabriela Joger (UAUIM), Andrei Lefter (LEF Proiect), Andrada Nalian Bucur (AB Creative Studio), Dragoș Epure (Metropolis) și ale inginerilor Gheorghe Țucu (ASRO), Ioan Silviu Doboși (REHVA), Giuseppe Coppi (Sicrea Group), Alexandra Stoica (Das Engineering Group), Leonard Chiratcu (HELOPAL) ș.a. Prezentările în plen sau secțiuni au fost completate de cele ale reprezentanților sponsorilor evenimentului. În ansamblu, lucrările au fost organizate într-un program compact, cu trei secțiuni în plen, patru sesiuni ale GIS, două sesiuni CONTRACTOR (expo-conferința antreprenorilor în instalații), master class „Mitigating Complexity – The Architecture of Tragedy and Hope”, susținut de arhitectul Belzberg, patru paneluri tematice – hoteluri și restaurante, birouri și clădiri publice și cinci dezbateri cu studii de caz. A fost un real maraton al arhitecturii și amenajărilor de interior.
Revista „Arhitectura” a avut un invitat special în persoana arhitectului Marius Miclăuș (Archaeus Architecture Studio) din Timișoara, care a prezentat „A(l)titude... and other floating thoughts” – proiectul refugiului montan din Masivul Făgăraș, publicat de revistă în numărul 6/2014. Aventura proiectării, modulării și asamblării refugiului a fost prezentată cu ajutorul fotografiilor și a unui film la dezbaterea intitulată „Design in&out. About the streaming of spatial interiority and exteriority”, moderată de redactorul-șef al revistei „Arhitectura”, arh. Monica Lotreanu. La această sesiune au participat în panel arhitecta olandeză Fokke Moerel, care a prezentat proiectul „Market Hall” din Rotterdam, un imobil mixt locuințe-birouri, cu o volumetrie insolită și spectaculoasă, care adăpostește un spațiu comercial în centrul orașului, și arhitectul-șef al Municipiului București, Gheorghe Pătrașcu, care a prezentat „Proiectul integrat de dezvoltare urbană a Capitalei”, insistând pe conceptul „camerelor urbane” ce urmează a fi dezvoltate în câteva zone de atractivitate urbană și socială. Obiectivul acestei dezbateri a fost acela de a demonstra utilizarea termenilor de interioritate și exterioritate – aplicați de Maurice Merleau-Ponty în psihologia percepției – în domeniul designului arhitectural. Relativitatea spațială interior-exterior face posibilă o fluiditate spațială care așază obiectul de arhitectură în scenografia spațiului exterior urban sau natural.
Redactorul-șef al revistei „Arhitectura”, arh. Monica Lotreanu, a fost invitat să modereze panelul tematic Clădiri publice, la care au discutat arhitecții Johannes Baar-Baarenfels (Austria), Francesco Isidori (Italia), Marius Miclăuș și Ioan Andreescu din Timișoara, Adrian Cancer-Zeană și Radu Petre Năstase din București. Vorbitorii au comentat tema pornind de la proiecte concrete – Ioan Andreescu a prezentat INCUBOXX, un incubator de afaceri IT din Timișoara, investiție a Primăriei, Adrian Cancer-Zeană a plimbat audiența prin interioarele deosebite ale Librăriei Cărturești Carusel din Lipscani 55, Johannes Baar-Baarenfels a vorbit despre restaurarea Palatului Rasumofsky din Viena, iar Francesco Isidori a expus proiectul clădirii Mast Foundation din Bologna, o clădire privată cu utilizare mixtă, gândită cu spații și servicii publice. Moderatorul a invocat o afirmație a arhitectului Rem Koolhas prin care acesta pune în discuție valorile pe care le transmite azi arhitectura clădirilor publice. Plecând de la această idee, s-a discutat animat despre clădiri publice care, prin tema de proiectare și managementul clădirii, ajung să restricționeze accesibilitatea publicului (Ioan Andreescu) sau, din perspectiva proiectului „Mast Foundation” (Francesco Isidori), despre strategiile de proiectare ce pot conferi caracter public, chiar și în condițiile unei investiții private. Se propun imagini ale unor comportamente sociale nereale, aparența arhitecturii publice e parțială (Ioan Andreescu). De asemenea, tot prin strădaniile arhitectului, se pot depăși situațiile în care bugetele restrânse ale clădirilor publice ar putea conduce la o arhitectură de joasă calitate. Pentru aceasta, esențială este impunerea criteriilor tehnice alături de cele financiare în achizițiile publice ale proiectării și execuției. Arhitectul Baar-Baarenfels a apreciat posibilitatea atingerii sustenabilității și ecologiei în proiecte cu semnificație culturală, precum și importanța calculului de cost care include mentenanța clădirii versus costul clădirii finalizate. Arhitectul Cancer-Zeană a arătat parcursul unui proiect de investiție privată în amenajarea unui interior vast cu majoră adresabilitate publică, iar arhitectul Radu Petre Năstase s-a referit la caracterul de reprezentare al pavilionului României la Expo Milano 2015, la proiectarea căruia a participat.
Expo-conferința GIS și-a atins obiectivele – a reunit un public numeros de specialiști în designul și arhitectura de interior în jurul unor subiecte și provocări actuale, al unor realizări importante în proiectare și execuție, care au arătat că domeniul este dinamic, creativ, cu impact economic și la nivelul creării de comportamente de grup, instituționale sau sociale. Atitudinea individuală sau colectivă față de spațiul utilizat sau apropriat trece și prin „planșeta” arhitecților.