Forumul de Peisaj LE:NOTRE
16.08.2015
În perioada 21-25 aprilie 2015, peste 110 participanți – 31 studenți și 79 profesioniști/ experți, provenind din 21 țări –, s-au reunit la București pentru a interacționa în cadrul unor manifestări interdisciplinare menite să genereze noi idei și proiecte didactice și de cercetare, precum și colaborare între teorie și practică în domeniul larg al peisajului.
Forumul LE:NOTRE este un eveniment internațional care în fiecare an, începând cu edițiile anterioare – Antalya (2012), Roma (2013), Sarajevo (2014), a fost organizat în zone ale Europei cu peisaje aflate în pericol. Ceea ce face ca Forumul LE:NOTRE să fie diferit față de alte evenimente europene legate de peisaj este accentul pus pe dialog și dezbateri, oferind o oportunitate unică de a interacționa cu profesioniști implicați în variate domenii ale probematicii peisajului (peisagistică, planificare urbană și regională, arhitectură, geografie, agricultură, silvicultură, științe politice și sociale, istorie și științe culturale, turism și economie, planificarea traficului și a infrastructurii, inginerie, hidrologie, protecția naturii și ecologie).
Evenimentul a fost organizat de Institutul LE:NOTRE în parteneriat cu USAMV București, UAUIM București, APR și APUR. Revista „Arhitectura” a fost partener media al evenimentului.
Programul a cuprins următoarele secțiuni:
prima competiție studențească LE:NOTRE, cu tema (Re)Descoperirea colierului de smarald: Salba de lacuri a râului Colentina. 21 de echipe formate din studenți provenind din 8 țări și-au imaginat un viitor alternativ pentru salba de lacuri a râului Colentina, din nordul Bucureștiului.
conferințe și ateliere tematice pe următoarele teme:
- Creștere urbană și dispersie periferică: peisajul periferiilor;
- Turism durabil și activități de agrement: viziuni asupra regenerării peisajului prin prisma dezvoltării turismului;
- Patrimoniu și identitate locală: permanență, patrimoniu, specificitate și dinamici ale identității peisajului;
- Periferii rurale și peisaje productive: peisaje rurale multifuncționale și dimensiunea economică.
Ca urmare a evenimentului, s-a lansat website-ul www.colentina.org care se dorește a crea o platformă de cooperare profesională pentru un posibil proiect urban major al Bucureștiului.