Actualitatea internă

International Conference on Architectural Research (ICAR) 2015

16.08.2015

Cercetarea prin arhitectură sau, cum este uzual cunoscută, prin design este o temă actuală care a stârnit controverse în cadrul celei de a doua ediții a International Conference on Architectural Research (ICAR), cu tema [Re]search through architecture, care a avut loc la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București, în perioada 26-29 martie 2015.

Conferința a fost împărțită în trei secțiuni și a cumulat circa 100 de contribuții originale ale participanților din Italia, Marea Britanie, Serbia, Spania, dar în majoritate din România.

Prima secțiune, Tradițional versus computațional, cu nuanțe împărțite în subsecțiunile: Noi paradigme, Reflecții contemporane ale tradițiilor, Interacțiuni ale reflecțiilor digitale, a fost cea care a marcat cele mai intense dezbateri, deoarece vorbitorii invitați au ales, în marea lor majoritate, să se refere la diferența dintre abordările noi și cele vechi.

Cea de a doua secțiune, Inovație și Experiment, a avut cel mai mare număr de lucrări și a fost, de asemenea, împărțită în subsecțiuni: Inovații în designul arhitectural, Inovații în construcții, Inovații în designul sustenabil, Experimentul ca bază a designului, Experimentul ca metodă de lucru și Experimentul arhitectural. Această secțiune a stârnit așa mult interes tocmai datorită tehnologiilor noi prezentate, dar și a elementelor de inovare, experimentării de la nivelul spațiului sau a modului de compunere a materialelor, pe care vorbitorii le-au pus în evidență prin lucrările lor.

Cea de a treia secțiune intitulată Arhive-Utopie-Evenimente. Construit/ Neconstruit și-a propus să acopere preocupări mai sensibile din punctul de vedere al realizării efective. Dacă prima subsecțiune s-a intitulat Social și Comunitate și a fost mai apropiată de realitate, cea de a doua, numită Utopie-Evenimente. Construit/ Neconstruit, a cuprins de la analiza arhitecturii din filmele SF și modele utopice analizate de-a lungul timpului până la analize ale unor concursuri de arhitectură sau ale tematicilor Expozițiilor Mondiale. Ultima subsecțiune, intitulată Arhive, a grupat articole cu aspect de compendiu abordând subiecte mai ample.

Secțiunea de postere a fost, de asemenea, importantă, cu 22 de participări valoroase, dar nu a reușit să aducă prea multe proiecte care să își prezinte demersul, ci tot subiecte teoretice, în mare parte. Miza acestei secțiuni, dar și a tematicii generale a conferinței a fost să apropiem profesia de partea teoretică și, în egală măsură, să avem un aport de lucrări din partea practicienilor cu un demers de cercetare care să ilustreze modul în care se poate face arhitectură. Probabil că un astfel de demers ar fi posibil prin alăturarea unui eveniment de genul Anuala/ Bienala de Arhitectură cu o conferință științifică, așa cum este ICAR.

Conferențiarii invitați care au susținut prelegeri în fața întregii audiențe au fost în majoritate arhitecți și în totalitate din mediul universitar. Contribuțiile lor s-au completat unele pe altele, acoperind de la reprezentarea arhitecturală la legătura cu profesia și practica și până la spargerea tiparelor sau chiar la nanotehnologiile textile și modul lor de folosire în inventarea unor materiale noi.

Controversa între metoda tradițională de a face arhitectură folosind tehnicile consacrate, desen și machetă, și modul algoritmic/ parametric a fost o falsă temă dezbătută în mod comun de către conferențiarii invitați, conducătorii de secțiuni, dar și auditori, iar la dezbaterea finală, după ce s-au prezentat inovațiile din cadrul fiecărei secțiuni, s-au identificat noi teme posibile de continuare a cercetărilor și chiar subiecte de interes pentru viitoarea conferință ICAR din 2017.

Evenimentul s-a încheiat cu un Bal de Tango, realizat împreună cu școala Tango Tangent, unde s-a dansat până după miezul nopții.

Informații în plus despre ICAR 2015, comunicări și vorbitori – http://icar2015.uauim.ro/.