5 octombrie – Ziua Mondială a Arhitecturii

Uniunea Internațională a Arhitecților (UIA), organizație globală care reprezintă 1,3 milioane de arhitecți, a anunțat cu câteva luni în urmă tema Zilei Mondiale a Arhitecturii din 2015, pe care o sărbătorim azi: Arhitectură, Construcție, Climat. Tema este sugestivă și angajantă: aflăm din comunicatul de presă al UIA că organizațiile arhitecților trebuie și se vor mobiliza pentru a fi o voce în negocierile legate de conferința internațională COP21 din decembrie, subliniind rolul esențial al arhitecturii și urbanismului în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră – http://www.uia.archi/en/s-informer/nouvelles/9743#.VhJFnPmqqko.

Nu putem raporta numărul documentelor, regulamentelor, normativelor sau măsurilor pe care se pot sprijini arhitecții și urbaniștii în proiectarea și planificarea mediului construit din România. Știm însă că sunt arhitecți, spre lauda lor din generația tânără, care privesc cu atenție și gândesc orice alegere de materiale, tehnologii sau proiectează partiuri care să conducă la construcții mai economice, raționale, ușor de întreținut și alimentat cu resurse pe durata ciclului de viață al acestora. Știm că sunt urbaniști care nu numai protestează împotriva construcțiilor amplasate pe spații verzi sau a managementului neselectiv și iresponsabil al deșeurilor; ei proiectează spații integrate care să ofere locuri cât mai atractive, funcționale la costuri cât mai mici și cu efecte cât mai reduse asupra climatului, pe termen lung. Ei sunt cei care inițiază proiecte de reconversie a unor „brownfields” sau spații destructurate urbane/ rurale pentru a stopa irosirea resurselor și poluările de tot felul.

Revista „Arhitectura” dorește să se alăture tuturor arhitecților care gândesc serios și echilibrat asupra acestor teme. Rubrica Actualitatea CIVIS a revistei va fi mult mai deschisă în viitor acestor arhitecți/ urbaniști și proiectelor lor pilot. Iar numărul 3/2015, cu tema „Materiale și materialități” prezintă exemple de astfel de proiectare și construire responsabilă față de mediu.

Monica Lotreanu,

Redactor-șef