Prezența artiștilor timișoreni la Art Encounters

21.10.2015

Aflat la prima ediție, evenimentul Art Encounters reunește peste 100 de artiști români atât din țară cât și din Timișoara, creând o platforma pentru dialog între scena artistică locală și cea națională. Mai specific, unul din scopurile evenimentului este de a încuraja artiștii locali să interacționeze cu comunitatea mai largă a artiștilor la nivel național și internațional. astfel sprijinind în special tânăra generație de artiști.

În cadrul Art Encounters, artiștii timișoreni sunt reprezentați prin grupurile Avantpost și SIGMA, fiecare cu câte o expoziție, și prin artiștii Constantin Flondor, Doru Tulcan, Liliana Mercioiu Popa, Iosif Király, Ștefan Bertalan, Gabriel Kelemen, Peter Jecza, Sorin Vreme, Dan Palade, Paul Neagu și Romul Nuțiu. De asemenea, Festivalul de performance ZONA, desfășurat în primii ani de libertate după 1989, este prezentat într-o expoziție separată.

Orașul Timișoara s-a remarcat ca centru activ al artei experimentale încă din anii `70 când grupul SIGMA s-a format, avându-i ca membrii pe artiștii: Ștefan Bertalan, Constantin Flondor, Ioan Gaita, Elisei Rusu, Doru Tulcan și matematicianul Lucian Codreanu. Expoziția „SIGMA. Cartografia învățării 1969–1983” (City Business Centre) reprezintă o primă încercare de a descrie ambițiosul proiect de experimentare pedagogică în artă, design și arhitectură, inițiat de acest grup artistic. Expoziția reunește o selecție de lucrări și materiale de arhivă care documentează activitatea SIGMA ca grup de artiști și profesori, prezentând publicului fotografii, filme și desene, obiecte, reconstrucții, caiete de notițe și scrieri ale artiștilor, dar și lucrări ale elevilor și studenților. De asemenea, în cadrul unui atelier de trei zile, coordonat de Space Caviar (27–30 octombrie) se va urmări recontextualizarea și repoziționarea moștenirii SIGMA prin prisma realităților culturale și educaționale contemporane, reinterpretându-se fenomenului SIGMA ca program colaborativ, educațional și artistic ce pune accent pe interdisciplinaritate. Expoziția a fost concepută de curatorii Alina Șerban, Andreea Palade Flondor, Space Caviar și organizată de Ordinul Arhitecților Filiala Timiș și Fundația Art Encounters.

Pe perioada deschiderii Art Encounters, vizitatorii au putut (re-)vedea după 37 de ani prima instalație multimedia, MULTIVISION 1 (1978), a grupului SIGMA, reconstruită la Liceul Gerhardinum cu sprijinul Galeriei Jecza din Timișoara.

Deși grupul s-a dizolvat la începutul anilor `80 , membrii săi au continuat să activeze separat. Lucrări ale artiștilor Ștefan Bertalan și Constantin Flondor din perioada post-SIGMA pot fi admirate în cadrul expoziției „Șiruri secvențiale” (Muzeul de Artă), curatori Nathalie Hoyos și Rainald Schumacher.

Tot la Timișoara are loc în anii `90 primul festival de performance din Romania post-decembristă, documentat în expoziția „Dincolo de Cortina de Fier. Festivalul Zona Europa de Est” (Muzeul Temporar de Artă Contemporană—Bastion Maria Theresia) curatoriată de Ileana Pintilie și unde sunt prezenți și artiștii timișoreni Sorin Vreme și Ștefan Bertalan. Festivalul, desfășurat în patru ediții, între 1993 și 2002, a devenit în același timp și o platformă pentru dezbateri și pentru recuperări culturale și artistice.

Recent apărut pe scena artistică locală, grupul interdisciplinar Avantpost (Aura Bălănescu, Alexandru Boca, Cosmin Haiaș, Marius Jurca, Livia Mateiaș, Liliana Mercioiu Popa, Sorin Oncu, Renée Renard, Bogdan Tomșa, Nicolae Velciov) s-a format din nevoia membrilor de a crea un climat artistic care să-i motiveze reciproc și, de asemenea, de a constitui o platformă de dezbateri pe marginea artei. Expoziția de grup „Conexiunea cu prezentul” (Memorialul Revoluției) este o intervenție artistică unde lucrările grupului interacționează cu exponatele-document din cadrul Memorialului. Astfel, proiectul a devenit parte a unui dialog artistic sensibil și dificil, care a încercat să șteargă praful uitării și să ridice întrebări pentru care nu s-au găsit răspunsuri dinainte fabricate.

O a treia expoziție dedicată scenei artistice Timișorene îi reunește în spațiile Galeriei Jecza pe Iosif Király și Doru Tulcan. Intitulată „Înregistrarea urmelor (1970–1990)” și curatoriată de Ruxandra Demetrescu, expoziția stă în egală măsură sub semnul recuperării și al unei revizitări critice.

De remarcat este prezența lucrărilor a doi artiști români reprezentativi, a căror dezvoltare artistică a fost influențată de scena artistică timișoreană, dar ale căror cariere au urmat traiectorii diferite. Considerat unul dintre cei mai importanți artiști români, Paul Neagu a trăit și a lucrat la Londra din 1970 până la moartea sa în 2004. Practica sa artistică complexă combină și integrează performance, sculptură, desen, pictură, video și fotografie în interiorul viziunii sale originale, holistice și metafizice asupra artei. Lucrările lui se regăsesc în expoziția „Șiruri secvențiale” (Muzeul de Artă).

Romul Nuțiu a trăit la Timișoara și a fost unul din cei mai fideli artiști dedicați expresionismului abstract pe scena artistică românească. Lucrarea lui Nuțiu este prezentă în expoziția „Aparență și esență” (Halele Timco), curatori Nathalie Hoyos și Rainald Schumacher.

În aceeași expoziție este de semnalat și prezența lui Gabriel Kelemen, iar în cadrul expozițiilor diferitelor galerii din Cazarma U, alți patru artiști din Timișoara sunt prezenți: Peter Jecza, Sorin Vreme, Dan Palade - Galeria Jecza și Constantin Flondor - Galeria :Baril.

Nu în ultimul rând, în cadrul secțiunii „Arta în spațiu public”, Liliana Mercioiu Popa prezintă lucrarea „What about you?” de la Bastionul Maria Theresia.

Alte două expoziții din programul complementar prezintă artiști locali: Leon Vreme, Suzana Fântânariu, Călin Beloescu, Dana Constantin, Adriana Lucaciu, Dan Vișovan, Cristian Sida, Bogdan Rață în expoziția „G6 for TM” (Six Generations) (Muzeul Temporar de Artă Contemporană, Bastionul Maria Theresia) și Gheorghe Fikl la Casa Artelor.