Lansarea concursului internațional de soluții de arhitectură „Noul MNIR”

29.01.2016

Este in desfasurare concursul international de solutii la finalul caruia se va selecta cel mai bun concept spațial și muzeografic pentru Noul MNIR, demn de un muzeu reprezentativ pe plan național și semnificativ la scară europeană. Câștigătorul va primi mandatul de proiectare pentru restaurarea clădirii, reamenajarea spațiilor și expunerea inovatoare și atractivă a colecțiilor.

Intenția este ca acest concurs să deschidă calea către o intervenție arhitecturală de înaltă ținută, care să creeze un cadru contemporan pentru prezentarea istoriei naționale și a discursurilor istoriei într-o manieră reprezentativă și atractivă pentru publicul larg al noului mileniu, pregătind în același timp un foarte important monument istoric al capitalei (Palatul Poștelor) pentru cel de al doilea său secol de existență.

Site-ul oficial al concursului este http://oar.squarespace.com/concurs-noul-mnir/.

Noul Muzeu Național de Istorie a României, prin reorganizarea spațială și funcțională, dar și prin dezvoltarea ofertei culturale și de loisir, își propune să atragă cel puțin 300.000 de vizitatori anual, precum și o prezență similară în mediul virtual. În același timp, se va urmări atragerea un public mult mai divers decât până în prezent.

Spre deosebire de situația actuală, Noul Muzeul Național de Istorie a României trebuie să fie ușor accesibil pentru toate aceste categorii de vizitatori, de la copii la bătrâni, incluzând persoanele cu dizabilități. Mai mult, trebuie să reflecte caracterul deschis al proiectului cultural și științific, definit ca „un muzeu de astăzi”, oferind pe lângă expunerea narațiunii istorice și conservarea patrimoniului muzeal, programe culturale și de loisir.

Viitorul ansamblu muzeal va fi structurat pe următoarele secțiuni funcționale: depozitare patrimoniu, conservare-restaurare patrimoniu, cercetare patrimoniu, expunere patrimoniu, reprezentare, comunicare, completate de secțiunile auxiliare: administrare, întreținere, protecție și pază etc.:

Mai multe detalii puteți afla pe site-ul Muzeului Național de Istorie a României.