Proiect de diplomă - Centru curativ de salinoterapie Slănic, jud. Prahova
stud.-arh.: Andrada EFTIME
Facultatea de Arhitectură USH
Acest proiect de diplomă are ca obiect reabilitarea Minei „Unirea”, ce a fost inaugurată în anul 1943. Având o adâncime de 217 metri și o suprafață de aproximativ 80.000 mp, începând din anul 1972, mina a fost destinată exclusiv circuitului turistic și terapiilor complementare. Ea este parte componentă a Salinei Slănic Prahova, cea mai cunoscută din Europa, ce se găsește la 45 km de Ploiești și datează din 1685, an în care spătarul Mihail Cantacuzino a cumpărat moșia Slănic.
Intervenția arhitecturală asupra acestui obiectiv pune în valoare două grupuri de elemente majore. Primul constă în valoarea istorică, arhitecturală și documentară a minei, cu liftul și clădirile existente. Al doilea îl reprezintă valoarea cadrului natural de care beneficiază obiectivul. Astfel, proiectul de diplomă propune amenajarea unor spații și funcțiuni ce sunt accesibile din holul principal, în centrul căruia se află liftul de acces în subteran, construit în anul 1936. Funcțiunile propuse includ cazare, tratament și alimentație publică. Spațiile pentru cazare pot valorifica potențialul turistic și de tratament al zonei. Salina poate fi greu accesibilă pentru unii pacienți care, din diferite motive, nu pot ajunge la subsol. În acest caz, salinele artificiale sunt soluția cea mai bună. Având în vedere acest aspect, în corpul de la parterul unei clădiri existente, restaurate, s-a propus amenajarea unei baze de tratament de suprafață. Această clădire se află în legătură directă, prin intermediul holului principal, cu restaurantul, cazarea și clinica de tratament din corpul nou-propus.
Ca urmare a intervenției arhitecturale prezentate, ce presupune, de asemenea, conservarea monumentului, construcțiile existente sunt remodelate și valorificate astfel încât, împreună cu cele nou-propuse, să poată găzdui funcțiuni actuale și un nou ciclu de activități.
îndrumător arhitectură: conf. dr. arh. Constantin Rusu