RDW

Proiect de diplomă – Centru curativ de salinoterapie Slănic, jud. Prahova

Concept

Concept

Perspectivă exterioară / Perspectivă exterioară acces

Perspectivă exterioară /
Perspectivă exterioară acces

stud.-arh.: Andrada EFTIME

Facultatea de Arhitectură USH

Acest proiect de diplomă are ca obiect reabilitarea Minei „Unirea”, ce a fost inaugurată în anul 1943. Având o adâncime de 217 metri şi o suprafaţă de aproximativ 80.000 mp, începând din anul 1972, mina a fost destinată exclusiv circuitului turistic și terapiilor complementare. Ea este parte componentă a Salinei Slănic Prahova, cea mai cunoscută din Europa, ce se găseşte la 45 km de Ploieşti şi datează din 1685, an în care spătarul Mihail Cantacuzino a cumpărat moșia Slănic.

Intervenţia arhitecturală asupra acestui obiectiv pune în valoare două grupuri de elemente majore. Primul constă în valoarea istorică, arhitecturală şi documentară a minei, cu liftul şi clădirile existente. Al doilea îl reprezintă valoarea cadrului natural de care beneficiază obiectivul. Astfel, proiectul de diplomă propune amenajarea unor spaţii şi funcţiuni ce sunt accesibile din holul principal, în centrul căruia se află liftul de acces în subteran, construit în anul 1936. Funcţiunile propuse includ cazare, tratament şi alimentaţie publică. Spaţiile pentru cazare pot valorifica potenţialul turistic și de tratament al zonei. Salina poate fi greu accesibilă pentru unii pacienţi care, din diferite motive, nu pot ajunge la subsol. În acest caz, salinele artificiale sunt soluţia cea mai bună. Având în vedere acest aspect, în corpul de la parterul unei clădiri existente, restaurate, s-a propus amenajarea unei baze de tratament de suprafaţă. Această clădire se află în legătură directă, prin intermediul holului principal, cu restaurantul, cazarea şi clinica de tratament din corpul nou-propus.

Ca urmare a intervenției arhitecturale prezentate, ce presupune, de asemenea, conservarea monumentului, construcţiile existente sunt remodelate şi valorificate astfel încât, împreună cu cele nou-propuse, să poată găzdui funcţiuni actuale şi un nou ciclu de activităţi.

îndrumător arhitectură: conf. dr. arh. Constantin Rusu

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog