RDW

Studioul Artele Plastice şi Dansul. Programul 10 Performance și conferință în expoziția EGAL. Artă și feminism în România modernă

Sâmbătă, 30 ianuarie 2016, de la ora 12.00, la parterul Galeriei Naționale al MNAR, sunteți invitați la Studioul Artele Plastice şi Dansul. Programul 10. Evenimentul va cuprinde spectacolul Reenacting Lizica Codreanu, o reconstrucție scenică realizată de elevele Liceului de Coregrafie „Floria Capsali” din București (coregraf: Doina Georgescu, costume: Cristian Marin).

„Lizica Codreanu era foarte cunoscută în mediile de avangardă pariziană încă de la venirea ei la Paris, în 1920. Ceea ce atrage atenţia în mod deosebit este faptul că artista şi-a impus încă de la început personalitatea şi nu s-a aliniat şcolii de balet pentru care venise la Paris, ci a încercat să-şi afirme propriile idei prin improvizaţii şi performanţe, care la acea dată marcau o adevărată schimbare în însăşi concepţia dansului.” Doina Lemny

arhitectura-1906.ro/2012/12/lizica-codreano-une-danseuse-roumaine-dans-lavant-garde-parisienne-fage-2011

În 1922 Constantin Brâncuși a confecționat un costum de dans pentru Lizica Codreanu, a pus vinilul cu Gymnopediile lui Erik Satie și a invitat-o pe Lizica Codreanu să creeze un dans în atelierul său, printre sculpturi. Toată acțiunea a fost documentată de Brâncuși cu ajutorul unui aparat de fotografiat. În 1995, regizorul Cornel Mihalache, cu ajutorul Getei Solomon, reconstituia costumul Lizicăi Codreanu după imaginile din 1922 și îi propunea Vavei Ștefănescu un reenactment aparent imposibil: să refacă dansul din atelierul sculptorului pe muzica lui Satie.

Accesul se face pe baza unei rezervări prealabile prin e-mail la programari@art.museum.ro sau la telefon 021 314 81 19. Intrarea este liberă.
Programul 10 este o întâlnire între artele vizuale, artele performative şi istoria culturală a cooperării dintre acestea, văzută critic prin ochii Valentinei Iancu, curatoarea expoziţiei Egal. Artă şi feminism în România modernă. După performance, doamna Liana Tugearu, istoric de artă și critic de dans, cercetătorii Corina Cimpoieru și Igor Mocanu vor discuta cu publicul despre câteva dintre coregrafele importante ale istoriei dansului contemporan românesc. Evenimentul va include şi o serie de proiecții video inedite.
Lizica 1

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog