RDW

Expoziția de arhitectură „Patrimoniu construit. Oportunități, evoluții, consecințe”, la Centrul de Informare al Primăriei Municipiului Sibiu.

Joi, 18 februarie 2016, la ora 18:00, va avea loc vernisajul expoziţiei de arhitectură a Facultăţii de Arhitectură a Universităţii „Spiru Haret”, intitulată Patrimoniu construit. Oportunităţi, evoluţii, consecinţe, la Centrul de Informare al Primăriei Municipiului Sibiu.

Expoziţia este realizată în parteneriat cu Uniunea Arhitecţilor din România, filiala Sibiu, reprezentată de dl. arh. Mircea ȚIBULEAC şi va putea fi vizitată în perioada 18-28 februarie 2016.

Expoziţia dedicată arhitectului  Horia MAICU (curator doamna conf. dr. arh. Nicoleta Doina TEODORESCU) îşi propune să readucă în atenţia publicului aspecte cunoscute şi mai puţin cunoscute din viaţa şi activitatea lui. Activitatea sa profesională a debutat la Constanţa la începutul anilor 1930, unde a trasat noi direcţii şi căi de urmat, a sesizat cu mult discernământ oportunităţile momentului şi ale locului, le-a preluat, le-a ilustrat, le-a sprijinit şi le-a transformat din idei în realităţi.

Horia MAICU a oferit Constanţei un model de lux și rafinament, pe care constănţenii l-au apreciat, au învăţat să-l utilizeze corespunzător şi s-au adaptat exigenţelor impuse de standardele de comportament propuse. Din 1950, de când a fost numit director al Institutului de Proiectare în Construcţii până în anul 1972, a desfăşurat o bogată activitate didactică, în calitate de profesor la Institutul de Arhitectură „Ion Mincu”. În această calitate a sprijinit fără rezerve cariera profesională a tinerelor talente, dovedindu-se a fi un bun observator, fin psiholog și un dascal generos și sensibil la  particularităţile fiecaruia. Construcţiile proiectate de Harry Goldstein au fost numeroase şi fiecare a avut destinul său, marcat de evenimentele majore ale societăţii româneşti. Unele au stârnit pasiuni şi orgolii şi au picat pradă acestora. Este explicaţia pentru care nu  le-am mai putut găsi.

Expoziţia „Patrimoniu Construit în Cartierul Parcul Sub Arini” reprezintă concretizarea cercetării începute de studenţii Facultăţii de Arhitectură a Universităţii „Spiru Haret” din Bucureşti, cu ocazia Şcolii de vară coordonată de doamnele lector dr. arh. Sidonia TEODORESCU, lect. dr. arh. Gabriela PETRESCU şi lect. dr. arh. Marilena Doina CIOCĂNEA, desfăşurată în luna iulie 2015 la Sibiu, care a avut drept scop cercetarea şi demonstrarea necesităţii instituirii statutului de zonă protejată construită pentru Cartierul Parcul sub Arini din Sibiu (fosta parcelare Drotleff), recomandat şi prin prevederile PUG-ului Municipiului Sibiu/ Regulamentului local de urbanism (2012). Tema şcolii de vară a fost propusă de doamna arhitect-şef a Municipiului Sibiu, dr. arh. Ioana URDEA. Activitatea de cercetare a studenţilor şi a cadrelor didactice s-a desfăşurat în Bucureşti şi în Sibiu şi a constat în studierea documentelor existente în arhivele din Bucureşti şi Sibiu şi analiza la faţa locului a elementelor definitorii unei zone construite protejate, printre care: fondul construit existent (starea clădirilor, funcţiunea, regimul de înălţime, regimul de aliniere, elemente stilistice), parcelarul existent. Expoziţia militează pentru includerea unora dintre clădirile studiate în categoria de monument istoric.

 

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog