Promisiuni

Proiect de diplomă: Consulatul României la Barcelona

stud.-arh. Ana Maria Oțelea

Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, București

Îndrumarea proiectelor de diplomă la Arhitectură este un proces fascinant. Studenții cei mai buni încearcă, la finalul studiilor, să fie liberi și surprinzători – câteodată maturi, de cele mai multe ori sinceri. Ana Maria Oțelea a „promis” de timpuriu (anul IV) că arhitectura va fi pentru ea o pasiune, o perpetuă provocare și o frumoasă luptă cu sine însăși.

O temă simplă și destul de pragmatică, chiar tehnică, sediul Consulatului României la Barcelona, și un amplasament destul de strâns, într-un țesut urban vechi, au condus prin muncă, talent și pasiune la o lucrare cuceritoare.

Regulile foarte strânse ale sitului, succesiunile de plin și gol în țesutul urban ales au determinat o abordare extrem de inteligentă, în care noul propus, deși foarte complex ca spațialitate, se înscrie docil și subtil în completarea spațială a volumetriei orașului. Suitele de volume, de curți, la diferite niveluri, ritmul firesc generat de context, de plin și gol la nivelul configurației urbane spațiale se înscriu în pitorescul și specificitatea orașului. Spectacolul subtil controlat al volumelor, înscrise într-o estetică naturală, este susținut cu forță de jocul planurilor la diferite cote, cu spații spectaculoase, cu supante și relații interesante, atât pe verticală, cât și pe orizontală, organizate judicios, alternând între sculpturalitate și intimitate. Reușita designului spațial este cu atât mai evidentă cu cât întregul este la o scară accesibilă, majoritatea spațiilor funcționale având dimensiuni asimilabile unei locuințe.

Proiectul este, înainte de toate, inteligent condus, până la detaliu, în relație cu zona și spațiul. Nu în ultimul rând, materialele propuse – cu o dominantă a mineralului tradițional, în care, ca noutate, Ana propune o continuitate a acestuia perete-acoperiș, majoritar ceramic. Volumul cu goluri foarte mici, studiate riguros ca proporție și vitricitate, adaugă acestui proiect calități suplimentare, toate împreună conducând la o reușită, la un veritabil eseu estetic, coerent, o „promisiune” îndeplinită.

Îndrumător: prof. dr. arh. Dan Șerban