RDW

S-a deschis Anuala de Arhitectură București ediția 2016 (a XIV-a)

a2016

text: Monica Lotreanu, redactor-șef Revista „Arhitectura”, partener media al Anualei

În atmosfera, de la un prag încolo, misterioasă a unei vegetații de grădină sălbăticită a curții Casei Universitarilor din București – fosta Casă Librecht, fosta Casă Filipescu – din Str. Dionisie Lupu 46, a fost organizată Gala de premiere a proiectelor depuse la competiția anualei care, ca și anul trecut, se numește „Construind comunitatea”. Prima impresie a vizitatorului este dualitatea peisajului – o terasă cu pardoseală din dale mozaicate și pergolă de beton, din anii ’60, dincolo de care exultă desișul verde în toate ipostazele. În paranteză: sper că această reminiscență a localurilor bucureștene în aer liber, din anii socialismului va fi reparată, dar conservată, și nu va cădea sub expresia oarecum banalizată a podinelor de lemn acoperite de baldachine plăcute ochiului lui Gottfried Semper. Organizatorii Anualei, care au ales grădina Casei Universitarilor ca loc de expunere a proiectelor începând cu ediția din 2015, s-au lăsat cumva antrenați în acest joc al „parterelor” peisajere, astfel că proiectele primelor 2-3 secțiuni pot fi urmărite pe spațiul pavat al curții, iar cele ale restului de secțiuni sunt accesibile cu sentimentul „Scufiței Roșii în pădure”, stativele metalice ale panourilor fiind așezate chiar pe potecile șerpuite dintre copaci. Și „coșul pentru bunica” a fost plin sau, cel puțin așa a părut participanților la Gală. (Cârcotașii ar spune că asta a fost și strategia unei asemenea dispuneri expoziționale, să nu vezi cu cât de multe sau cu cât de puține proiecte se prezintă arhitecții bucureșteni la unul din cele mai notabile evenimente ale profesiei de arhitect în România.)

După ce vizitatorii s-au mișcat brownian prin grădină cu nelipsitul pahar de șampanie (sau frizzante?) în mână, președintele OAR București, arh. Șerban Sturdza, și comisarul Anualei, arh. Emil Ivănescu, i-au adunat cu greutate pe toți pe terasă pentru anunțarea nominalizărilor și premiilor. Dar înainte s-a servit un „antreu cultural”, adică s-a lansat, în prezenta autorilor, Ghidul București Arhitectura – un ghid adnotat, autori Mariana CELAC, Octavian CARABELA, Marius MARCU-LAPADAT, despre care arh. Șerban Sturdza a opinat că este o lucrare nouă fiindcă aduce spațiile publice ale Bucureștiului la egalitate de interes cu clădirile importante – ce făceau obiectul Ghidului publicat în 2009 la Editura Simetria.

Felurile principale ale serii, adică nominalizările și premiile stabilite de juriile anualei (cel de arhitectură, cel de carte de arhitectură și cel de diplome studențești) s-au servit în ordine inversă, adică de la secțiunea Diplome de arhitectură ale studenților de la UAUIM din sesiunea 2015, prezentată de prof. dr. arh. Mircea Ochinciuc, la secțiunea Cartea de arhitectură, prezentată de criticul de artă Călin Dan, Director MNAC, până la Secțiunea arhitectură rezidențială (cea mai consistentă, ca de obicei). Secțiunile proiectelor de arhitectură au fost prezentate de membrii juriului de anul acesta, alcătuit din arhitecții arh. Jose MATEUS (Portugalia), Președinte, arh. Constantin PETCOU (Franța), arh. Ralf LOOKE( Estonia), arh. Irina CRISTEA (Franța) și arh. Mihai ROȘCA (Brașov, România). Le prezentăm la finalul acestui reportaj.

Față de ediția anualei din anul trecut, organizatorii au operat o restructurare a secțiunilor în conținut, în denumire sau ambele, și anume, studiile, proiectele neconstruite și participările la concursuri de arhitectură au devenit Viziuni și cercetări prin arhitectură – titlu mai elevat care, poate în anii care urmează, va stimula calitatea, interdisciplinaritatea și consistența acestei direcții în exercitarea profesiei, iar proiectele de urbanism și amenajare urbană s-au reintitulat Arhitectură și spațiu public, proiectându-se două secțiuni: amenajări de spații publice și intervenții și acțiuni în spațiul public. Proiectele de design de obiect, design interior și scenografice au fost cumulate, antitetic față de cea dinainte menționată, în secțiunea Arhitectura spațiului interior, iar proiectele aplicate monumentelor și clădirilor existente se află acum în secțiunea Restaurare, conversie, reabilitare. În plus, o secțiune frumos învelită pentru publicul consumator: Arhitectura corporate. Restructurarea e binevenită, fiindcă anticipează ceea ce s-ar numi „dinamica pieței de proiectare” din București.

Nu știm ce s-a întâmplat cu Premiul Opera Omnia, pe care l-au primit în edițiile precedente arhitecți din București cu o prestigioasă carieră. Știm însă că Premiul publicului și Premiul președintelui vor fi acordate la finalul Anualei, programat în mai 2017!

Desertul evenimentului a fost chiar un meniu ca atare, însoțit de un pahar de vin, ceea ce a făcut, pour les connaisseurs, deliciul final al galei.

Trebuie spus că Anuala va avea 4 etape de desfășurare și mai multe capitole pe parcursul a 10 luni: expoziția proiectelor participante la competiție, deschisă până în 24 august, ce va fi ulterior itinerată în cartiere și în alte orașe din țară, proiecția unei selecții de filme de arhitectură în cadrul serilor UrbanEye, conferințe și alte evenimente intitulate „satelit” și un open call „Proiecte pentru oraș” ce vor completa întreaga operațiune a Filialei București a OAR, pe care aș califica-o, folosind în parte titlul unei expoziții de-acum bine-cunoscute de la MNAC, shrinking but gaining.

 

Premiul secțiunii Arhitectură rezidențială – locuințe individuale

Casa de amintiri

Alexandria, jud. Teleorman, România

Autor: arh. Simona Mihaela Pribeagu Schmid / Birou de Arhitectură Simona Pribeagu Schmid

Colaboratori: Patrick Schmid, Gabriel Pribeagu

casa-de-amintiri

 

Nominalizarea secțiunii Arhitectură rezidențială – locuințe colective

Imobil de apartamente în București, pe strada Aaron Florian

București, România

Autori: arh. Adrian-Ioan UNTARU, arh. Andrei ȘERBESCU, arh. Bogdan BRĂDĂȚEANU, arh. Valentina ȚIGÂRĂ, arh. Carmen PETREA, arh. Pavel ALBU / ADNBA

imobil-de-apartamente

 

Premiul secțiunii Arhitectură socio-culturală

ECO-CHILIA

Tătaru-Chilia Veche, jud. Tulcea, România

Autori: arh. Esenghiul ABDUL, arh. Claudia TRUFAŞ, arh. Christian Andres BEROS CONTRERAS / BEROS ABDUL +

Colaboratori: Structura: ing. Florin Cimpanu (Estacons SRL)

Instalaţii: ing. Florin Mihailov (Mavca Stuf SRL)

 

eco-chilia

 

Premiul secțiunii Arhitectură și spațiu public – amenajări de spații publice

Spatiu exterior VL173

București, România

Autori: arh. Jenică CRAIU, arh. Alexandra DEMETRIU

Colaboratori: Arhitect peisagist: Alexandru Gheorghe, Poteca Studio

spatiu-exterior

 

Premiul secțiunii Arhitectură și spațiu public – intervenții și acțiuni în spațiul public

Sufrageria Gârleanu

Bucureşti, România

Autori: arh. Cristian – Daniel BORCAN, arh. Alexandru AXINTE / studioBASAR

Colaboratori: Participanţi Atelier de Idei “Timpuri Noi în Acţiune”: Andrei Alb, Maria Daria Oancea, Andrada Bulai, Cristi Stoian

Voluntari Atelier de Lucru “Construim Gârleanu”: Andrei Suhan, Matei David, Anca Marin, Anca Râpeanu, Cristina Popovici, Luminiţa Cruceanu, Andrei Staicu

08. ARHITECTURA SI SPATIU PUBLIC_INTERVENTII SI ACTIUNI IN SPATI

 

Premiul secțiunii Arhitectură corporate

Sediu Blum Romania

Otopeni, jud. Ilfov, România

Autori: arh. Adela ANTONIU, arh. Șerban ANTONIU, arh. Alexandru-Mihai POPESCU, arh. Mihai BERCEA / SC S&A ARHILAB SRL

Colaboratori: Rezistență: Energoproiect

Instalații: Vladalex, CES Consulting

Antreprenoriat: MCR Structural Construct

sediul-blum

 

Premiul secțiunii Restaurare, conversie, reabilitare

Caimatei 10

București, România

Autor: arh. Georgeta GABREA/ Capitel Avangarde SRL

Colaboratori: Echipa: arh. Georgeta Gabrea, arh. Venera Trișnevschi, arh. Ioana Popovici, arh. Claudiu Varlan;

Structură – SC Miro Group SRL: ing. Adrian Stănescu, ing. Daniel Purdea; Instalații – Addict Invest: coordonator proiect – ing. Alin Ungureanu; Antreprenor general – SC Cabro Construct SRL – ing. Paul Belu; Diriginte de șantier – ing. Dan Lăcătuș; Subantreprenor refacere ornamente si fațadă – Ștefan Neacșu; Subantreprenor refacere feronerie – BTM Proconstruct; Studiu istoric: Cezara Mucenic.

caimatei-10

 

Premiul secțiunii Viziuni și cercetări prin arhitectură

Trei premii ex-aequo

Parcul Natural Văcărești

București, România

Autori: arh. Andrei RACOVIȚAN, Cristina POPA / Save or Cancel

Colaboratori: Helmut Ignat – fotograf

Cristian Lascu – editor și speolog

Ana Dămoc – designer

parcul-natural-vacaresti

 

Dosar Bucureşti – ipostaze de locuire a străzii

București, România

Autori: arh. George MARINESCU, arh. Maria-Daria OANCEA / Atelier Ad Hoc

Colaboratori: Confectii metalice: Vertigo Metal Design

Confectii textile: Asined Automotive

dosar-bucuresti

 

Bucureştiul Nefolosit

București, România

Autori: arh. Alexandra Laura STOICA – Coordonator, Márk Lóránt MIHAT – Coordonator, Konrad MIHAT – Coordonator, Tăutu CRISTIANA – Pr / Calup

Colaboratori: Programare: Bogdan Dinu

Design grafic: Robert Blaj

bucurestiul-nefolosit

 

Premiul secțiunii Arhitectura spațiului interior

VanFruct Mendeleev

București, România

Autori: arh. Călin RADU, arh. Dan ENACHE / Lama Arhitectura

van-fruct-mendeleev

 

Premiul secțiunii Diplome de arhitectură

Centru de Cercetare Ecologica

Crișan, jud. Tulcea, România

Autor: Lucian TOFAN

Îndrumător: Dorin Ștefan Adam

centrul-de-cercetare

 

Premiul secțiunii Carte de arhitectură

Locuirea între proiect și decizie politică. România 1954-1966

Autor: dr. arh. Miruna STROE

Colaboratori: Prefața: prof. dr. arh. Ana Maria Zahariade

Editor: Mirela Duculescu

Design grafic: arh. Octavian Carabela

Redactor: Eugenia Petre

Traducere în limba engleză: Alistair Ian Blyth

locuirea

 

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog