Interviu cu dr. ing. Andreea HEGYI, cercetător științific gradul III, INCD URBAN-INCERC, Cluj-Napoca Sucursala Cluj-Napoca

E bine-cunoscută deja creșterea constantă a apetitului populației educate pentru materiale de construcție naturale în detrimentul celor ne-ecologice. Din punctul dumneavoastră de vedere, producerea și folosirea materialelor naturale regenerabile este recomandabilă în vederea utilizării ca materiale de construcție/ izolare? De ce?

Andreea HEGYI: Începând cu Raportul Brundtland (1987), dezvoltarea în toate domeniile, nu numai în cel al construcțiilor și materialelor de construcții, are în vedere criteriul dezvoltării durabile sau, așa cum mai este cunoscut, criteriul sustenabilității. Prin urmare, a devenit tot mai evident interesul pentru producerea unor materiale și tehnologii sustenabile, care să satisfacă nevoile actuale, fără a afecta posibilitatea dezvoltării armonioase a generațiilor viitoare, respectând criteriul echității intergeneraționale. În domeniul construcțiilor există posibilitatea dezvoltării durabile în mai multe direcții:

Există în lucru sau ați elaborat deja standarde și/sau agremente pentru astfel de materiale? Pentru ce materiale și care ar fi avantajele/ dezavantajele lor?

A.H.: În cadrul INCD URBAN-INCERC Sucursala Cluj-Napoca au fost desfășurate cercetări experimentale în vederea elaborării unor Rapoarte de încercare și Agremente tehnice pentru saltele termoizolante din lână de oaie și panouri termoizolante din lână de oaie, termoizolație din fibre celulozice.

Avantajele termoizolației cu saltele sau panouri din lână de oaie sunt:

Avantajele termoizolației cu fibre celulozice sunt:

Posibile dezavantaje ale utilizării acestor materiale pot fi:

INCD URBAN-INCERC Sucursala Cluj-Napoca a elaborat normativul C 155-2013 privind producerea betoanelor cu agregate ușoare în care se demonstrează posibilitatea utilizării deșeurilor de cărămidă reciclată, respectiv a participat la elaborarea altor normative și standarde în domeniul materialelor de construcții.

Citiți textul integral în numărul 1 / 2016 al Revistei Arhitectura