Ministerul Culturii a demarat consultarea privind includerea Peisajului Cultural Minier Roșia Montană în Patrimoniul Mondial UNESCO

29.08.2016

Pe 27 august, a avut loc la Roșia Montană prima întrunire de informare și consultare a comunității locale cu privire la dosarul de includere a Peisajului Cultural Minier Roșia Montană în Patrimoniul Mondial UNESCO. Evenimentul s-a bucurat de participarea și contribuția unei părți consistente a comunității: aproximativ 100 de persoane. Au răspuns de asemenea invitației atât primarul localității, domnul Eugen Furdui, cât și consilierii locali. Din partea organizatorilor au participat Oana Bogdan (secretar de stat, Ministerul Culturii), Ștefan Bâlici (director, INP), Irina Iamandescu (focal point național pentru Convenția Patrimoniului Mondial) și Sorana Olaru-Zăinescu (consilier al secretarului de stat Oana Bogdan din cadrul Ministerului Culturii).

Este un pas important, primul dintr-o serie care vor puncta procesul de întocmire a dosarului de nominalizare dar și perioada de gestionare a sitului pe mai departe. Am avut ocazia să discutăm și să preluăm puncte de vedere care, deși aparent divergente, au în comun binele comunității și dezvoltarea ei pe termen lung. Mai mult, ne bucurăm că am avut o primă ocazie să lămurim o serie de aspecte insuficient sau greșit înțelese de-a lungul timpului, cum ar fi cele legate de procedurile legale, responsabilitățile și beneficiile care decurg din includerea unui sit în Lista Patrimoniului Mondial.

Ne dorim pe mai departe să consolidăm relația cu autoritățile locale și localnicii și ne-am bucurat de deschiderea acestora. Ne vom concentra, așa cum am spus și în căminul cultural din Roșia Montană, pe soluții concrete. Pașii ce vor urma, parcurși împreună – deopotrivă ministere, cetățeni și autorități locale – includ definirea unui plan comun de dezvoltare integrată a localității pornind de patrimoniul său cultural și natural. Pentru aceasta, Ministerul Culturii și Institutul Național al Patrimoniului, dar și Guvernul prin Task Force Roșia Montană, vor acorda consultanță și sprijin logistic și financiar.

De asemenea, am avansat către cei prezenți invitația de constituire a unei organizații dedicate înscrierii Roșiei Montane în Patrimoniul Mondial UNESCO, aceasta fiind unul dintre mecanismele care va gestiona și modela așteptările comunității locale.

O următoare întrunire urmează să fie anunțată în curând și va avea o participare extinsă și la alți posibili parteneri. Mulțumim pentru participare tuturor celor prezenți, mulțumim pentru fiecare contribuție adusă dezbaterii și fiecărei idei de rafinare a acestui proiect de dezvoltare a Roșiei Montane.