RDW

DE ZIUA CRUCII Instalație pe pajiștea Muzeului Țăranului și deschiderea spre vizitare a Bisericii din Bejan

afis-ziua-crucii

14 septembrie 2016, de la ora 10 la 18

Muzeul Național al Țăranului Român

 

 Cruce-n casă

Cruce-n masă

Cruce-n toți patru cornuri de casă

Dumnezeu cu noi la masă

Maica Sfântă la fereastră

Să iasă tot răul din casă.

 

 

Ce se întâmplă la muzeu pe 14 septembrie, de Ziua Crucii:

De dimineață până seara ne primenim hainele și le scoatem la vedere pe pajiștea din jurul bisericuței din Bejan. Construim sărbătoarea sub forma unui performance, îmbogățindu-l cu gesturile noastre, deopotrivă colegi, prieteni și vizitatori.

Ne bucurăm ochiul și inima cu ii, catrințe, pânzături, bete, pieptare, scoarțe, lepedee, și tot ce are țăranul de pus la aerisit în prag de sărbătoare.

Deschidem, după mai bine de 10 ani, bisericuța din curte și primenim locul ca să fie bun și curat. Aducem lângă altar una din bisericile pictate de Horia Bernea, celebrându-i astfel ziua de naștere.

 

++++++++++++

 

Timp mic, îndurerat, dar și tămăduitor, Ziua Crucii înalță și curăță, prin post roditor, sufletele noastre vremelnice. Reper al sărbătorilor mari în lumea țărănească – fără cruce tot omul e pierdut – Înălțarea Sfintei Cruci recuperează fragmentar spațiul sacru și ne aduce aminte de puterea crucii.

Să pune cruce la răscruce că acolo să împarte drumurile, știi, o iei într-o parte sau în alta. Pune acolo să se-nchine omu și să apuce pă drumu ăl bun.

Prin acest eveniment, Muzeul Național al Țăranului Român susține campania de subscripție publică pentru achiziționarea sculpturii Cumințenia pământului.

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog