RDW

„TransMutații” de Dragoș Buhagiar – Expoziție de scenografie la Muzeul Național de Artă al României în cadrul Festivalului Național de Teatru

transmutatii_afis

Muzeul Național de Artă al României (MNAR) vă invită sâmbătă, 22 octombrie, ora 12.00, sala Auditorium (intrarea din strada Știrbei Vodă 1-3), la vernisajul expoziției TransMutații de Dragoș Buhagiar, o producţie a Festivalului Naţional de Teatru.

Expoziția, realizată în baza unui parteneriat încheiat între MNAR și Festivalul Național de Teatru București, cuprinde obiecte din scenografii distinse de UNITER de-a lungul ultimilor zece ani cu premiul Cea mai bună scenografie a anului, reconstituind un traseu imaginar al creației artistului Dragoș Buhagiar.

„Dorim ca MNAR să aibă contribuții specifice în cadrul marilor festivaluri care au loc la București, fie că e vorba de  Festivalul Național de Teatru sau Festivalul Enescu și să arate legăturile artelor plastice cu lumea teatrului sau a muzicii” este punctul de vedere al directorului general al MNAR Călin Stegerean, desprins din strategia de management pentru următorii cinci ani.

Expoziția cuprinde obiecte scenografice care împreună formează o instalație. “Este vorba de obiecte recognoscibile, care – fiind introduse în spectacole – au suferit o transmutație, deturnându-li-se utilitatea cotidiană. Obiectele respective, aparținând diferitelor spectacole jucate la Timișoara, Sibiu, Iași și București, suferă o a doua transmutație atunci când sunt scoase din magazii și sunt așezate împreună, într-un alt context. Instalația este despre efemeritatea actului artistic – facem spectacole care au o viață efemeră, însă prin această nouă expoziție am încercat să le redau viața, au fost reinterpretate ca în cadrul unui procedeu alchimic. Expoziția cuprinde două spații – unul cu lumină albă, care reprezintă intrarea și un al doilea spațiu, îmbrăcat în negru, cu lumină controlată, prin intermediul căruia încerc să simulez scena”, a explicat scenograful Dragoș Buhagiar.

Dragoș Buhagiar s-a născut pe 19 august 1965, la Brăila. A absolvit Academia de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, promoția 1992. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din 1995 si membru al UNITER din 1993. A semnat scenografii importante, atât pentru spectacole de teatru și filme, cât și pentru spoturi publicitare și evenimente corporatiste. Decorurile sale creează  imagini deosebit de spectaculoase, artistul urmărind construirea unor spații de joc care se modifică permanent, prin interacțiunea dintre actori și obiecte.

Expoziția va putea fi vizitată la MNAR în perioada 21– 30 octombrie.

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog