Metropolitan Museum of Modern Art din New York anunță retrospective spectaculoase în 2017

04.12.2016

În 2017 MOMA organizează câteva expoziții-eveniment dedicate unor artiști și arhitecți americani care au exercitat o influență copleșitoare în cultura modernă.

Frank Lloyd Wright at 150: Unpacking the Archive

12 iunie-1 octombrie 2017

Frank Lloyd Wright la 150: etalarea arhivei, un eveniment marca MOMA, care se constituie ca un gest major la aniversarea celor 150 de ani de la nașterea arhitectului. Expoziția va aborda critic practica multifațetată a unuia din cei mai prolifici și reputați arhitecți ai secolului 20. F. L. Wright (1867-1959) fost un proiectant inovativ, deschis în fața noilor tehnologii și materiale, un pionier al sistemelor constructive „do-it-yourself”, a experimentat și avansat teorii originale despre natură, urbanism și politici sociale. Expoziția va include cca. 450 de lucrări realizate între din anii 1890 până în anii 1950 – proiecte, machete, desene, filme și emisiuni televizate, mobilier, textile, picturi, fotografii, cărți, dintre care unele nu au mai fost expuse public. Structurată mai degrabă ca o antologie decât o prezentare monografică didactic, expoziția va fi structurată în 12 secțiuni, fiecare investigând un obiect-cheie sau un set de obiecte aparținând Arhivei Frank Lloyd Wright.

Comisarul expoziției organizate de MOMA în colaborare cu Avery Architectural & Fine Arts Library, Columbia University din New York este Barry Bergdoll, Curator la departamentul de arhitectură și design al MOMA și profesor de istoria artei și arheologiei la Columbia University, cunoscător al arhitecturii din România.

Robert Rauschenberg

Prima retrospectivă organizată după moartea unuia din cei mai celebri artiști americani, Robert Rauschenberg (1925-2008), va celebra expresionistul abstract, în paralel cu artistul proteic, greu de atașat unui anume stil sau curent, care a marcat cu arta sa a doua jumătate a secolului 20. Rauschenberg a inventat tradiția abordării egalitariste față de materiale, a subiectelor de fiecare zi care i-au permis să facă din pictura sa o punte între viață și artă. El a făcut o punte și către interdisciplinaritate creativă, știut fiind că a lucrat în colaborare cu artiști, dansatori, muzicieni, cineaști, fotografi și scriitori cu o mare deschidere, cu un deplin angajament al dialogului.

Expoziția organizată de MOMA în colaborare cu Tate Modern din Londra va fi o monografie „deschisă”, prezentând în paralel personalitățile din viața creativă a lui Rauschenberg: John Cage, Merce Cunningham, Sari Dienes, Jasper Johns, Billy Klüver, Yvonne Rainer, Paul Taylor, David Tudor, Cy Twombly, Susan Weil și mulți alții.

Aceste două expoziții sunt precedate de altele care au fost vernisate în ultimul trimestru al anului 2016, dar care vor fi deschise și la anul, dintre care am ales doua titluri extrem de interesante:

A Revolutionary Impulse: The Rise of the Russian Avant-Garde (Impulsul revoluționar: Apariția avangardei ruse)

2 decembrie 2016-12 martie 2017

Organizatoarele expoziției sunt Roxana Marcoci (originară din România), curator al departamentului de fotografie al MOMA și Sarah Suzuki, curator al departamentului de desene și gravură, ajutată de asistenta sa, Hillary Reder.

Insecurities: Tracing Displacement and Shelter (Insecurități: Dizlocare și Adăpostire)

1 octombrie 2016-22 ianuarie, 2017

Expoziția investighează felul în care arhitectura și designul au abordat noțiunile contemporane de adăpost, văzut prin prisma fenomenelor globale ale migrației și refugiaților. Organizatorii sunt Sean Anderson, curator asociat și Arièle Dionne-Krosnick, curator-asistent la departamentul de arhitectură și design al MOMA.

Mai multe: http://press.moma.org/exhibitions/