Restaurarea peisagistică a grădinii istorice Liebrecht-Filipescu din strada Dionisie
Casa monument istoric Liebrecht-Filipescu cu imensa sa grădină, situate între străzile Dionisie Lupu, Arthur Verona și Jean Louis Calderon, reprezintă unul dintre simbolurile Bucureștiului, având un imens potențial cultural, istoric, arhitectural, peisagistic și, nu în ultimul rând, financiar.
Vechea proprietate Liebrecht-Filipescu este, în prezent, alcătuită din două entități: Casa și Grădina Universitarilor din București și Grădina DECOFLORA. În vara anului 2016, OAR București – prin organizarea Anualei de Arhitectură București –, și Calup – la Street Delivery Meserie! –, au atras atenția asupra acestui spațiu verde, semi-abandonat: „Zi de zi trecem pe lângă grădini uitate, care nu pot fi deschise din motive juridice sau de proprietate. Bucureștiul este codaș la capitolul spații verzi pe cap de locuitor, așa că e timpul ca terenurile nefolosite să fie date publicului, prin revitalizarea lor ca spații publice”.
În vara acestui an, Calup „a dorit să deschidă publicului, la Street Delivery, Grădina DECOFLORA, ca o continuare firească a Parcului Grădina Icoanei (…) însă proprietatea este în litigiu, deci accesul e restricționat, ca în prea multe alte cazuri, de aceea, a oferit o serie de soluții sustenabile de reactivare a grădinilor urbane, dar și pentru rezolvarea litigiului.
(...)
În fotografiile de epocă realizate de Franz Duschek și în planurile de arhivă ale Bucureștiului, grădina Casei Liebrecht-Filipescu pare a fi fost concepută într-un stil liber, probabil influențat de moda romantică. Această manieră arhitecturală de organizare organică nu este întâmplătoare, ci se înscrie într-o modă care a caracterizat grădinile de secol XIX din România și nu numai. Celebrul critic monden Claymoor descria eticheta garden party-urilor și atmosfera Grădinii Filipescu în ziarul „L’Independance Roumaine”, în anii 1880: „L’entoure en féerique, Armide n’en aurait pas volu un autre. La nature y a prodigué et homme son goût. Des arbres touffus d’un vert éclatant entretiennent une frâcheur agréable et forment comme un rideau de fond à ce coin de paradise. Des fleurs, des rosiers, des lilas, des anemones, des résédas, etc embanment l’air. L’escalier qui conduit dans ce jardin enchanté rappelle un décor d’opera”.