Arh. Oana Bogdan, fost secretar de stat in Ministerul Culturii in guvernul Dacian Ciolos, atrage atentia: bugetul Ministerului Culturii trebuie discutat in contextul emiterii avizului CSAT asupra proiectului de buget 2017

30.01.2017

„Marți, 31 ianuarie, va avea loc o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a țării, organismul care implementează Strategia Națională de Apărare a României 2015-2019, în cadrul careia se va aviza proiectul de buget de stat. Dupa cum stiti, prezervarea și valorificarea patrimoniului cultural este obiectiv național de securitate în Strategia Națională de Apărare a României 2015-2019. Ca atare, dezbaterea din spațiul public în relație cu avizul CSAT ar trebui să se refere și la bugetul Ministerului Culturii, nu doar la bugetele autorităților din Sistemul Național de Apărare și Ordine Publică și Securitate Națională.

Pe aceasta cale va transmit trei dintre posibilitatile de prezervare și valorificare ale patrimoniul cultural în 2017 si impactul lor bugetar:

  1. Revitalizarea direcțiilor pentru cultură

Cele 42 de direcții pentru cultură, organismele deconcentrate ale Ministerului Culturii, sunt subfinanțate de mai mult timp. La începutul anului 2016 bugetul acestora era 10.378 mii lei. Spre sfârșitul lui 2016 Ministerul Culturii a obținut creșterea bugetului, astfel încât se estimează că direcțiile pentru cultură au cheltuit anul trecut 11.625 mii lei. Proiectul de buget pe 2017 prevede pentru direcții 11.796 mii lei, în continuare prea puțin. Sunt necesare investiții în informatizarea direcțiilor (mai ales în domeniul protecției monumentelor istorice, pentru componentele de avizare, monitorizare și control) și bugetarea tuturor posturilor (de altfel puține). Dincolo de proiectul de buget, rămâne necesară creșterea salarială. Subfinanțarea direcțiilor pentru cultura conduce la proasta lor funcționare, manifestată și prin întârzieri în avizare. Problema este una gravă. Spre exemplu, Direcția pentru Cultură a Municipiului București a calculat cheltuielile de judecată în situația în care toți solicitanții de aviz ar acționa-o în instanță pentru întârzieri: 4,5 mil. €/an.

  1. Programul Național de Restaurare (PNR)

Principalul mecanism de finanțare de stat a restaurării monumentelor istorice in România este Programul Național de Restaurare (PNR). Fondurile utilizate prin acest program au scăzut din anii 2010-2012 de la circa 50 mil lei anual, la aproximativ 12 mil. lei în anii 2013 și 2014, urcând apoi la 20-23 milioane în ultimii doi ani. În condițiile în care în PNR au fost înscrise 150-300 de monumente anual în ultimii 6 ani.

O parte importantă din fondurile bugetate la începutul anului trecut pentru PNR nu a putut fi utilizată din cauza litigiilor, a lipsei de personal in cadrul Institutului Național al Patrimoniului (greu de atras pe salarii brute de cca. 2500 lei, cât are conducătorul direcției care gestionează PNR) sau a schimbărilor de legislație a achizițiilor publice.

În 2016, Institutului Național al Patrimoniului (INP) a clarificat o parte din litigiile legate de diverse șantiere, a inițiat actualizarea documentațiilor pentru șantiere abandonate de ani de zile si a înființat Consiliul tehnico-economic (CTE). Prin OMC nr. 3765/2016 s-au aprobat Normele metodologice privind elaborarea și derularea PNR. In 2016 Ministerul Culturii a încercat de mai multe ori rezolvarea problemei salarizării personalului INP, fără succes. Nici OUG 2/2017, care introduce creșteri salariale majore în sistemul bugetar, nu rezolvă această problemă.

Proiectul de buget al Ministerului Culturii pentru 2017 propune alocarea sumei de 28 mil. lei pentru PNR. În contextul schițat mai sus, bugetarea PNR ar trebui să fie de cel puțin 50 mil. lei.

  1. Alte programe nationale

În proiectul de buget pentru anul 2017 al Ministerului Culturii lipsesc fișele de program pentru majoritatea programelor . Astfel, nu se mai pot urmări sumele alocate unor programe prioritare precum „Programul național de finanțare a cercetării arheologice sistematice” și „Programul Național Limes - frontiera romană”.

Gasiti mai multe detalii despre aceste aspecte în Raportul de Activitate al perioadei în care am fost Secretar de Stat în Ministerul Culturii, la pagina 11 (INP, PNR), 15 (directii) si 37 (Limes): http://tinyurl.com/Raport-Oana-Bogdan