Actualitatea internă

Finaliștii ediției a II-a a Urbaniadei

31.01.2017

Dintre cele 51 de proiecte înscrise în concurs, au fost selectate opt proiecte finaliste, pe baza criteriilor: relevanță, impact, originalitate, fezabilitate, metodologie, buget și sustenabilitate. Acestea sunt: „Debarcaderul de la Operă”, „Eco-ciclism Urban. Amplasarea unui traseu cicloturistic în Parcul Natural Văcărești”, „Aquapic - centru experimental pentru copii”, „Fab Hub”, „BiblioHUB PILOT”, „PopUP Răspiua”, „MARCONI POP UP”, „Essential Bucharest”.

„Debarcaderul de la Operă” - Wolfhouse Productions, are ca scop amenajarea unui pavilion multifuncțional, refolosind o infrastructură publică abandonată, și punerea acestuia la dispoziția bucureștenilor pentru întâlniri, relaxare, activități nautice. Debarcaderul se află pe malul stâng al râului, în aval de Piața Operei, aproape de Facultatea de Drept și vizavi de Facultatea de Medicină Veterinară.
„Eco-ciclism Urban. Amplasarea unui traseu cicloturistic în Parcul Natural Vacaresti” - Asociația Parcul Natural Văcărești, se încadrează în setul de Măsuri minime de protecție și conservare al Parcului Natural Văcărești, aprobat de către Ministerul Mediului, în care activitățile cicloturistice sunt permise. Totodată, proiectul se înscrie în strategia Asociației Parcul Natural Văcărești de a sprijini dezvoltarea zonei ca un spațiu dedicat protecției naturii, ecologiei și ecoturismului. Proiectul este implementat cu sprijinul Asociației Bikexpert, asociație sportivă care organizează anual trei competiții sportive dedicate ciclismului.
„Aquapic - centru experimental pentru copii”- Fundația Româno-Germană Aquademica, vizează amenajarea unui spațiu dedicat și deschis tuturor copiilor care vor să afle, într-un mod activ și ludic, cât mai multe lucruri neobișnuite și spectaculoase despre apă. Centrul experimental va fi situat la fosta uzină de apă industrială din Timișoara, care beneficiază de un impresionant patrimoniu arhitectural și de spații verzi.
„Fab Hub” din Cluj - Federația Fabrica de Pensule își propune să devină un hub de lucru și dezvoltare de proiecte inovatoare, dezvoltate de o comunitate de artiști, dar și de creativi din domenii industriilor culturale conexe care activează orașul prin ideile lor experimentale dincolo de spațiul fizic al Fabricii de Pensule. Fab Hub este varianta pilot a acestei noi viziuni – de catalizator al unei comunități creative dinamice, incubator de proiecte inovatoare pentru oraș, platformă de formare și sprijin pentru inițiative dedicate antreprenoriatului cultural, proiectelor pentru comunități, creativității și inovației sociale, interdisciplinarității și colaborării.
„BiblioHUB PILOT” - Asociația Catalist este un program internațional și interdisciplinar aflat deja în derulare, ce are ca scop re-activarea filialelor Bibliotecii Metropolitane București (BMB) și transformarea lor în HUB-uri care să deservească și să susțină prin activitățile lor dezvoltarea comunităților locale.
„PopUP Răspiua” - Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială de a crea un cadru incipient, incluziv pentru dezvoltarea adulților de mâine, concretizat sub forma unor spații de joacă polisenzoriale destinate tuturor tipurilor de copii, incluzându-i și pe cei cu dizabilități, fie ele locomotorii, vedere, hipoacuzici sau cu probleme mentale. Această inițiativă, unică în România, va pune bazele unui demers de accesibilizare a spațiilor de joacă, oferind posibilitatea unei experiențe personale de joacă – pentru categoriile vulnerabile – și ocazia unei interacțiuni ludice, empatice – pentru copiii tipici.
„MARCONI POP UP” - Icult - Industrii Cultural Creative, propune redeschiderea provizorie a clădirii fostului cinematograf din București cu evenimente culturale diverse, un traseu urban ce leagă clădiri de patrimoniu și hub-uri culturale plus lansarea unui concurs de arhitectură ce vizează soluția de renovare a imobilului. Proiectul se încheie cu expunerea rezultatelor concursului de arhitectură și premierea câștigătorilor. Pentru a putea fi redeschis publicului proiectul presupune amenajarea temporară a spațiului și acțiuni ca salubrizarea, expertiza tehnică, proiectarea și punerea în siguranță, branșamente, amenajare interioară temporară.
„Essential Bucharest (Open House Kit)” - Calup, ce vizează reactivarea unei case sau vile istorice din oraș, care va funcționa ca model-pilot de revitalizare a identității orașului. Spațiul reactivat va fi ales printr-o campanie publică, prin votul publicului larg, ceea ce va garanta reprezentativitatea acestuia și va crește sentimentul de apartenență al locuitorilor orașului.
Aceste opt proiecte finaliste intră ȋn faza a doua de evaluare, în care candidații își vor prezenta individual proiectele în fața juriului. Pentru alegerea câștigătorilor, juriul va avea în vedere criteriile de evaluare din prima etapă de jurizare, dar vor analiza și cunoașterea proiectului de către finaliști, modul de răspuns privind ȋntregul proces de implementare, riscuri și situații neprevăzute asumate și soluții propuse. La finalul prezentărilor, fiecare membru al juriului va alcătui un clasament cu toate proiectele finaliste, pe baza căruia va fi alcătuit clasamentul final al concursului. Lista proiectelor câștigătoare va fi publicată pe site-ul www.urbaniada.net până cel târziu pe 1 martie 2017