„Batem fierul la conac!”, 24 iulie-7 august 2016
Operator cultural: Asociaţia „Maria”
Echipa de proiect: Şerban Sturdza, Doina Sturdza, Alexandra Mihailciuc
„Batem fierul la conac!” aduce de 10 ani un spaţiu de dialog între meşteşug, ruralitate şi urbanitate.
Atelierul care a generat şcoala de meşteşuguri, feroneria de artă, a grupat în jurul său, în timp, 4 alte direcţii, care au decurs din necesităţile şantierului şi au devenit preocupări constante în ultimii ani: tencuielile tradiţionale, fresca, atelierul de sobărit şi termoizolaţia cu baloţi de paie.
Iată decupajele poveştii noastre din această vară: în ceea ce priveşte feroneria am realizat obiecte funcţionale – toaca atelierului de fierărie, elemente de susţinere ale unei bănci metalice, vitrina atelierului, cu tâmplărie metalică.
Laboratorul de frescă şi-a propus să determine modul corect de dozare şi aplicare a unei tencuieli de frescă, să cerceteze lucrul cu pigmenţii şi modul lor de aplicare.
Atelierul de sobărit a refăcut două sobe istorice din ceramică de Meissen ale conacului Carp din Țibănești.
Am generat crearea unui muzeu într-un spaţiu al conacului, creat de comunitatea locală, născându-se astfel un spaţiu viu, cu forţă.
În casa olarului Ifrim am ridicat vase, am învăţat să formăm pereţi, să centrăm pe roată şi să ne bucurăm de ceea ce poate ieşi dintr-un boţ de lut. Am aşezat vasele în cuptor şi am fost părtaşii arderii şi răcirii lor.
În curtea conacului Carp s-au întâlnit lucrul cu ceara de albine, proiecţiile realizate direct pe pereţii clădirii, urmărite împreună cu oamenii din sat, atelierele de autor, recitalul de toacă şi analiza de fotografie, atelierul de art-terapie adresat copiilor din sat. Din scenografia acestei curţi făceau parte şirurile de baloţi de paie şi materialele pentru tencuielile tradiţionale, mereu în mişcare.
Am intersectat tipuri de muzică şi idei, dospind încet-încet teritoriul de intervenţie pentru anul viitor.