RDW

Tabără de restaurare la Castelul Bánffy, Bonțida, 25 iulie – 7 august 2016

Operator cultural: Fundația Transilvania Trust, Cluj-Napoca

În Centrul internațional de specializare în reabilitarea patrimoniului construit (Built Heritage Conservation Training Centre), în perioada 25 iulie-7 august 2016, a avut loc tabăra de restaurare organizată de Fundația Transilvania Trust cu sprijinul UAR, din Fondul Timbrul Arhitecturii, în cadrul proiectului cultural Tabără de restaurare – Castelul Bánffy, Bonțida și al proiectului european ARTEC (Artă, Redescoperire, Tradițional, Eclectic, Contemporan).

Cei 37 de participanți au sosit din 3 țări: România, Anglia, Grecia. Ei au fost cazați timp de 2 săptămâni la Castelul Bánffy. După o zi de inițiere teoretică (cu prelegeri susținute de profesori universitari, specialiști din țară și din străinătate), s-au implicat în patru ateliere practice organizate paralel:

  • Consolidare, construcții bolți, tencuire, incluzând și tehnici decorative (frescă, sgraffito, profiluri);
  • Tâmplărie și restaurarea mobilierului vechi;
  • Arheologie;
  • Istoria artei, contribuind efectiv la restaurarea acestui monument istoric.

Programul taberei a cuprins şi o zi de excursie de studiu la Salina din Turda şi Biserica Reformată recent restaurată din localitatea Sic, jud. Cluj. De-a lungul celor două săptămâni, serile am proiectat filme legate de restaurare şi am invitat speakeri care au prezentat studii de caz despre strategii de restaurare, intervenții structurale, proiecte de vitalizare a unor spații urbane și despre realitatea virtuală, respectiv proiecții cartate. Astfel, tabăra a avut un intens caracter interdisciplinar, oferind o experiență inedită participanților sosiți din țări diferite și cu background profesional diferit.

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog