Actualitatea internă

Un secol de arhitectură românească – enciclopedie online, 1918-1944

21.05.2017

Operator cultural: Fundația Culturală Meta

Proiectul a pornit de la observația atât de comună a unei absențe: aceea a instrumentelor de lucru tipărite/ bazelor de date online, care la începutul anilor 2000 deveneau tot mai stringente și, în același timp, tot mai importante în cadrul procesului de integrare a culturii românești în spațiul european, cu ajutorul mijloacelor tradiționale și virtuale, cele din urmă având astăzi o amploare mult diferită față de momentul inițial la care ne referim. Astfel, s-a desfășurat o primă etapă a unui proiect reluat 10 ani mai târziu sub forma acestei enciclopedii: un dicționar de sculptură românească, coordonat de echipa Fundației (Maria Manolescu și Romelo Pervolovici) și de Alexandra Titu, tipărit însă într-un singur volum și cuprinzând numai primele patru litere ale alfabetului. Proiectul întrerupt în 2001 a fost relansat în 2012 sub o nouă formă, de o nouă echipă (coordonată de Radu Pervolovici), ca parte integrantă a edițiilor organizate an de an dintr-o serie de enciclopedii online, bilingve, definite printr-un caracter critic și complex, care să acopere o gamă variată de arii tematice vizuale (sculptură, arhitectură, pentru moment). Astfel, în 2013 și 2014, a fost finalizată prima enciclopedie a acestei serii, disponibilă pe platforma www.sculpture.ro. În 2015, a venit momentul să ne îndreptăm atenția înspre arhitectura românească, demarând proiectul de realizare a unei noi enciclopedii, structurate cronologic, în patru ediții diferite, pe care ne propunem a le finaliza odată cu Centenarul mult așteptat, disponiblă pe platforma www.e-architecture.ro.

Valoarea enciclopediei este dată, fără urmă de îndoială, de echipa de arhitecți și specialiști implicați în proiect care nu au ezitat în a accepta invitația și, totodată, provocarea noastră și care au colaborat fie la ambele ediții desfășurate până în acest moment, fie numai la una dintre ele: Ana-Maria Zahariade, Mihaela Criticos, Mircea Ochinciuc, Arpad Zachi, Dragoș Ciolacu, Mariana Croitoru, Oana Marinache, Florentina Matache, Andreea Milea, Gabriela Petrescu, Dragoș Popescu, Miruna Stroe, Sidonia Teodorescu, Andrei Răzvan Voinea. Dincolo de implicarea echipei și a partenerilor financiari, un rol foarte important l-au avut partnerii instituționali, care au avut încredere în acest proiect și au acceptat să sprijine logistic desfășurarea lui: Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Centrul de Excelență în Studiul Imaginii și Facultatea de Litere – Universitatea din București, Fundația Arhitext Design, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, Biblioteca UAUIM, Biblioteca UAR. Fiind în contact permanent cu ei, nu pot să nu remarc, și în aceste rânduri scrise, profesionalismul echipelor de manageri, bibliotecari, profesori și masteranzi, care au devenit, fiecare dintre ei, parte a acestui proiect.

Ediția www.e-architecture.ro este prima enciclopedie bilingvă de arhitectură românească cu acces liber dedicată arhitecților din spațiul românesc și reunește, până în acest moment, fișele a peste 100 de arhitecți, care au activat în perioada 1890-1918, respectiv 1918-1944. Următoarele ediții vor avea în vedere arhitectura postbelică a perioadei 1944-1989 (2017) și 1989-2018 (2018).