Conferința „Conservarea și reactivarea patrimoniului construit” 9 iunie 2018 – Constanța
08.06.2018
Conferința „CONSERVAREA ȘI REACTIVAREA PATRIMONIULUI CONSTRUIT”
9 iunie 2018 – Constanța
Institutul Național al Patrimoniului, Primăria Constanța și Asociația ARCHÉ organizează, pe data de 9 iunie 2018, conferința „Conservarea și reactivarea patrimoniului construit”, eveniment corelat cu includerea Cazinoului din Constanța în programul Europa Nostra „7 Most Endangered”(7ME).
Reunind experți internaționali în domeniul conservării patrimoniului construit și finanțărilor europene, evenimentul va aduce în atenția publicului exemple de bune practici în care patrimoniul a redevenit o resursă identitară și economică pentru comunitate, precum Muzeul și atelierul lui Victor Horta din Bruxelles, Sinagoga din Subotica, precum și alte exemple din Olanda și România.
BIOGRAFII INVITAȚI
Barbara Van der Wee
Barbara Van der Wee este expert Europa Nostra, fiind delegată, alături de Peter Bond și Ștefan Bâlici, pentru realizarea raportului pentru Cazinoul din Constanța în cadrul programului „7 Most Endangered”.
De profesie arhitect, ea este specializată în conservarea patrimoniului și activează ca profesor și director de programe al Centrului internațional pentru conservarea clădirilor și orașelor istorice „Raymond Lemaire” din cadrul KULeuven din Belgia. Barbara Van der Wee are o vastă experiență practică în restaurarea clădirilor istorice, activând în cadrul propriului birou de arhitectură, Barbara Van der Wee Architects, încă din 1987. A realizat numeroase proiecte de restaurare, revitalizare și punere în valoare a clădirilor istorice, fiind specializată în pricipal în patrimoniul protejat național sau cu statut UNESCO al secolelor XIX și XX.
Este membru onorific al Comisiunii Regale a Monumentelor și Siturilor din Regiunea Flamandă, membru al ICOMOS Flandra – Bruxelles, membru al Academiei Regale pentru Artă și Știință, cât și al altor institute în domeniul patrimoniului arhitectural.
Dr. Viktorija Aladžić
Dr. Viktorija Aladžić s-a născut în Subotica, Serbia, în 1959. A absolvit Facultatea de Arhitectură a Universității din Belgrad în 1985 și s-a dedicat cercetării istoriei arhitecturii și urbanismului orașului său natal.
Este co-autor a două monografii, publicate în 2004 și 2006, Gradotvorci I și Gradotvorci II (Ctitori ai orașului I și II), ce prezintă istoria a 150 de clădiri din Subotica de la cumpăna secolelor 19 și 20, cu informații despre istoria parcelărilor, constructorii, proprietarii, planurile clădirilor, transformări și starea prezentă.
În prezent, Viktorija Aladžić este profesor asistent la Facultatea de Inginerie Civilă și director al Departamentului de Urbanism și Arhitectură. Activitățile sale se concentrează pe protecția patrimoniului construit, atât prin implicare în proiecte – cum sunt includerea Sinagogii din Subotica în programul 7 Most Endangered Europa Nostra și atelierele de restaurare – precum și prin publicații științifice dedicate patrimoniului construit, istoriei urbanismului și arhitecturii.
Peter Bond
Peter Bond este unul
dintre cei trei experți Europa Nostra delegați pentru realizarea raportului
pentru Cazinoul din Constanța în cadrul programului „7 Most Endangered”.
Inginer britanic, Peter Bond a lucrat cu Consulting Engineers timp
de mai mulți ani, înainte de a se alătura Băncii Europene de Investiții (BEI)
în calitate de Consilier Tehnic. Are o diplomă în inginerie civilă (BSc (Hons))
și o diplomă de master (MSc) în structuri și tehnologii de beton. De mai mulți
ani lucrează cu programul Europa Nostra „7
Most Endangered”, contribuind în special la aspectele ce privesc
dezvoltarea proiectelor și cele tehnice ale structurilor.
Este membru al Instituției Inginerilor Constructori (FICE), membru
al Instituției Inginerilor Structurali (MIStE), fost membru al Instituției
Autorizate de Gestionare a Apelor și a Mediului (MCIWEM) și membru al
Societății Regale de Arte și Manufacuturi (FRSA).
Joep de Roo
Joep de Roo este fondatorul și directorul Eurodite,
compania cu sedii în București și Haga activând în domeniul dezvoltării
resurselor europene. Deține o diplomă de master
în Relații și Organizații Internaționale de la Universitatea din Groningen.
Joep de Roo este specializat în politici și practici pentru dezvoltarea
regională, activare sectorială și cooperare europeană.
Ca partener al companiei Linkeroever din Amsterdam, este implicat
în redezvoltarea regională, în principal bazată pe „programe”. Este condus de
ambiția de a face regiunile europene mai capabile să valorifice resursele
locale și patrimoniul. Joep transformă ideile în proiecte. El combină imaginea
strategică de ansamblu cu abordări orientate spre practică, având impact la
nivel politic și în implementare. Acționează deseori ca inițiator, leader de
echipă, moderator sau consultant.
Ionuț Țața
Ionuț Țața, fondator și CEO al companiei de consultanță și tehnologie Iceberg, și președinte al Clusterului pentru Inovare și Tehnologie, construiește o platformă pentru dezvoltarea industriilor creative și IT&C din Regiunea Centru.
A coordonat peste 100 de proiecte de invesție și dezvoltare, printre care se numără și câteva din domeniul reabilitării și valorificării patrimoniului cultural. Cel mai cunoscut din această categorie probabil că este proiectul de reabilitare a Castelului Kalnoky din Micloșoara, în care a fost amenajat Muzeul Vieții Transilvane, prin intermediul unei finanțări din granturi EEA.
În paralel, a co-fondat mai multe startup-uri: Hub Onezero – este hub-ul căruia i s-a acordat premiul Best coworking space din România 2015, la Central European Startup Awards, Arkhive – un startup de arhivare și digitizarea a documentelor, QUIB – un makerspace și centru de prototipare, Cumpără Responsabil – o întreprindere socială pentru reintegrarea persoanelor cu dizabilități în societate, Hof - cafenea și hub cultural urban din Brașov. Este, de asemenea, implicat în problemele societale ale țării, fiind președintele Asociației Pro Democrația.
|
Irina Iamandescu
Irina
Iamandescu este architect, lector al UAUIM – Departamentul de Istoria Teoria
Arhitecturii și Conservarea Patrimoniului “Sanda Voiculescu”, director adjunct
pentru patrimoniu imobil al Institutului Național al Patrimoniului și
președinte al ICOMOS Romania.
A fost implicată în ultimii 15 ani în numeroase proiecte privind
conștientizarea valorii patrimoniului și recuperarea acestuia în București, Cluj, Sibiu, Anina, Petrila
s.a. precum și în proiecte privind protejarea patrimoniului mondial - UNESCO.
Domeniul său de interes științific este protejarea patrimoniului
construit cu o orientare predilectă către cercetarea și recuperarea
patrimoniului industrial, temă pe care și-a susținut teza de doctorat în 2015.
Arh. Eugen Pănescu
Arh. Eugen Pănescu este membru fondator al biroului de arhitectură Planwerk, care în ultimii 16 ani a contribuit la renașterea spațiului public și la transformarea practicii urbanismului în România.
Ca membru al comitetului executiv al Consiliului Arhitecților din Europa și coordonator al ariei tematice Baukultur, este implicat urmărirea Agendei Urbane Europene și a parteneriatelor pentru cultură cu Europa Nostra și European Heritage Alliance, în special pentru reutilizarea înțeleaptă a patrimoniului construit.
Implicând administrarea publică și acțiunea civică, Eugen Pănescu promovează tratarea holistică a patrimoniului, prin abordare echitabilă, economic și social.
Conferința va aborda, în prima parte, tema Protejării patrimoniului construit Art Nouveau. Astfel, despre restaurarea casei și atelierului lui Victor Horta, punând accent pe impactul cercetărilor preliminare asupra planului general de conservare, va vorbi doamna Barbara Van der Wee, arhitect specializat în conservarea, restaurarea și revitalizarea patrimoniului, profesor și director de programe al Centrului internațional pentru conservarea clădirilor și orașelor istorice „Raymond Lemaire” din cadrul KULeuven din Belgia. De asemenea, reprezentantul Europa Nostra Serbia, doamna arhitect Viktorija Aladžić, va prezenta procesul de revitalizare a Sinagogii din Subotica din ultimii 40 de ani, culminând cu includerea clădirii în programul „7 Most Endangered”. Viktorija Aladžić este profesor asistent la Facultatea de Inginerie Civilă din Belgrad și director al Departamentului de Urbanism și Arhitectură. Peter Bond, inginer britanic și expert Europa Nostra, va dezbate problemele și dificultățile întâlnite de-a lungul timpului în programul „7 Most Endangered”. Acestea vor fi ilustrate prin două studii de caz - Mănăstirea Setubal și Bisericile de lemn din Transilvania și Oltenia. Prezentările vor fi urmate de o scurtă discuție, moderată de Irina Iamandescu, președinte ICOMOS România și director adjunct al Institutului Național al Patrimoniului.
În partea a doua a conferinței va fi abordată tema Patrimoniului și dezvoltării durabile. Domnul Joep de Roo, fondatorul și directorul Eurodite, compania cu sedii în București și Haga activând în domeniul dezvoltării resurselor europene, va susține o prelegere despre viața siturilor urbane de patrimoniu, exemplificată cu cazuri olandeze de transformare și valorizare. Domnul Ionuț Țața, fondator și CEO al companiei de consultanță și tehnologie Iceberg și președinte al Clusterului pentru Inovare și Tehnologie va vorbi despre bune practici și modele alternative pentru finanțarea și valorificarea patrimoniului cultural. Prezentările vor fi urmate de o scurtă discuție, moderată de Eugen Pănescu, membru al Consiliului European al Arhitecților.
Conferința se bucură de asemenea de participarea lui Mircea Diaconu, membru al Parlamentului European și unul dintre promotorii principali ai proiectului Anului European al Patrimoniului, sub egida căruia se află și prezentul eveniment.
Domnul Peter Bond și doamna Barbara Van der Wee, alături de domnul Ștefan Bâlici, sunt experții misiunii Europa Nostra dedicată Cazinoului din Constanța, monument inclus pe lista celor mai periclitate 7 situri din Europa (7 Most Endangered) la nominalizarea Asociației ARCHÉ. Programul 7 Most Endangered, derulat de Europa Nostra, alături de Institutul Băncii Europene de Investiții, identifică situri istorice valoroase, dar vulnerabile, și contribuie la crearea strategiilor necesare salvării lor. Misiunea Europa Nostra, ce va avea loc în perioada 8-11 Iunie la București și Constanța are ca scop creionarea unui plan sustenabil de acțiune pentru conservarea și reactivarea Cazinoului din Constanța, în urma întâlnirilor de lucru cu autoritățile responsabile și comunitatea locală.
Conferința se va încheia cu un prânz de networking, participanții având ocazia de a participa după la tururile ghidate ale Cazinoului din Constanța și a viziona expoziția internațională „Waves of Art Nouveau”, eveniment sincron în cele 8 țări ale proiectului european „Sustainable protection and promotion of Art Nouveau in the Danube Region”, care își propune să întărească protecția, conservarea și promovarea patrimoniului construit Art Nouveau în zonele urbane ale regiunii Dunării, proiect în care INP este partener de specialitate.
Conferința face parte din evenimentele organizate în weekend-ul 9 – 10 iunie de către Institutul Național al Patrimoniului cu prilejul Zilei Mondiale Art Nouveau în Constanța, Târgu Mureș și Timișoara, cu scopul de a crește gradul de cunoaștere și apreciere a patrimoniului Art Nouveau din Romania în rândul publicului larg.
Conferința „Conservarea și reactivarea patrimoniului construit” este realizată cu sprijinul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Crama Histria.
Program Conferință
Conservarea și reactivarea patrimoniului construit
Sâmbătă, 9 iunie, Constanța, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, Piața Ovidiu nr. 12
10:00 -înregistrarea participanților
10:30 - Cuvânt de deschidere
• Ștefan Bâlici - Director al Institutului Național al Patrimoniului
• Mircea Diaconu - Membru al Parlamentului European
11:00 - Panel I: Protejarea patrimoniului construit Art Nouveau
Moderator: Irina lamandescu - Director adjunct, Institutul Național al Patrimoniului /
Președinte ICOMOS România
11:00 - 11:20 - Barbara Van der Wee - Muzeul Horta din Bruxelles, Belgia. Restaurarea casei și atelierului lui Victor Horta: impactul cercetărilor preliminare asupra planului general de conservare
11:20 -11:40 - Viktorija Aladzic (Europa Nostra Serbia) - Sinagoga din Subotica: Recunoaștere internațională
11:40 -12:00 - Peter Bond (Europa Nostra) - Programul „7 Most Endangered": Progres, probleme și lecții
12:00- 12:20 -Q&A
12:20 - 12:40 - Pauză de cafea
12:40 - Panel II: Patrimoniu și dezvoltare durabilă
Moderator: Eugen Pănescu - Architects' Council of Europe, coordonator arie tematică Baukultur
12:40 - 13:00: Joep de Roo (Eurodite) - A doua (și a treia) viață a siturilor urbane de patrimoniu. Exemple olandeze de transformare și valorizare
13:00 - 13:20: lonuț Țața (Iceberg) - Bune practici si modele alternative pentru finanțarea și valorificarea patrimoniului cultural
13:20-13:40-Q&A
13:40 - 14:00 - Concluzii
14:00 - Prânz
Date de contact
Institutul Național al Patrimoniului
Adrian Hariga, comunicare@patrimoniu.gov.ro, 0730.709.433
Facebook: Institutul Național al Patrimoniului
Eveniment: Conferinta- Conservarea și reactivarea patrimoniului construit
Hashtag: #artnouveau, #artnouveaudanube, #WAND, #WorldArtNouveauDay, #EuropeForCulture, #EYCH2018