RDW

Bienala de Arhitectură Transilvania, la start: 11 evenimente în 16 zile, la Alba Iulia

COMUNICAT DE PRESĂ

Bienala de Arhitectură Transilvania, la start:

11 evenimente în 16 zile, la Alba Iulia,

cu tematici pentru public specializat, dar și pentru întreaga familie.

Vernisaj în Cetatea Alba Carolina, Ambulanța pentru Monumente, Via Transilvanica sau tururi ghidate prin Cetate. Acestea sunt doar câteva dintre evenimentele BATRA 2019 Alba Iulia.

 

Primul eveniment local al Bienalei de Arhitectură Transilvania 2019, la Alba Iulia, are loc astăzi, cu două evenimente speciale. Muzeul Principia este, de la ora 17.00, gazda prezentării proiectului Harta meșterilor din domeniul construcțiilor și a discuției despre ghiduri de arhitectură rurală. Ordinul Arhitecților din România, prin Grupul de lucru RURAL, a lansat Harta meșterilor din domeniul construcțiilor ce vine în întâmpinarea Ghidurilor de arhitectură pentru încadrarea în specificul local din mediul rural. Dacă acestea din urmă răspund la întrebarea ’’Cum construim?’’, harta va răspunde la întrebarea “Cu cine construim?”. Proiectul are ca prim scop educativ familiarizarea arhitecților, a beneficiarilor proiectelor de arhitectură și a publicului larg cu tehnica de producere a materialelor tradiționale și a celor derivate din acestea. Pe termen lung, proiectul urmărește protejarea arhitecturii tradiţionale a satelor și a peisajului cultural agresat de „arhitectura de import” şi ameliorarea colaborării dintre proiectant şi executanţi, relaţie care a suferit în urma desfiinţării şcolilor de meserii. Iar toate acestea înseamnă un plus de experienţă şi pentru executanţi, dar şi pentru arhitect. Totodată, proiectul sensibilizează o comunitate locală în privinţa valorii propriului patrimoniu și a necesității îmbunătățirii confortului de locuire prin (re)folosirea resurselor locale.

 

Tot astăzi, are loc, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, spectacolul de balet Cocoșatul de la Notre Dame.

 

În 8 noiembrie, de la ora 15.00, vor avea loc, tururi ghidate în Cetatea Alba Carolina. Iar de la ora 17.00, va avea loc o discuție despre Impactul microhidrocentralelor asupra mediului și comunității va fi abordat un subiect îndelung dezbătut. Autoritățile ne spun că microhidrocentralele sunt bune, pentru că ele creează locuri de muncă și rezolvă necesitățile locale în materie de electricitate. Însă care este impactul lor asupra mediului? Vom încerca să găsim toate avantajele și dezavantajele creării de microhidrocentrale pe râurile din România, într-o discuție cu lect. dr. Mihai Vasilescu, din cadrul Facultății de Fizică a Universității Babeș-Bolyai.

 

De luni, 11 noiembrie, poate fi admirată Expoziția BATRA 2019, Poarta III și IV – Str. Mihai Viteazu, cu lucrările îmscrie la Premiile BATRA, la următoarele secțiuni

 1. Arhitectura locuinței individuale
 2. Arhitectura locuințelor colective
 3. Arhitectura dotărilor comunitare și de producție
 4. Arhitectura spațiului public
 5. Arhitectura patrimoniului cultural
 6. Rural
 7. Arhitectura spațiului interior și scenografie
 8. Microarhitectură / Arhitectura temporară
 9. Design de obiect
 10. Proiecte culturale / Inițiative / Experimente

Expoziția va fi afișată simultan și în celelalte orașe în care sunt filialele Ordinului Arhitecților din România partenere în BATRA 2019: Cluj Napoca, Oradea, Baia Mare și Satu Mare.

La Muzeul Principia va fi ”parcată”, în 19 noiembrie, de la ora 17.00, Ambulanța pentru Monumente. Este un proiect-pilot care își propune să acționeze eficient în domeniul salvgardării patrimoniului imobil, prin punerea în siguranță a unor obiective de patrimoniu importante aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps. Oricine dorește poate contribui financiar sau prin voluntariat pentru a salva un monument. Până în prezent, s-au realizat șase intervenții pe obiective de patrimoniu din sudul Transilvaniei: Poarta Brîncovenească din Sâmbăta de Sus, Biserica fortificată din Velț, Monumentul Eroilor din Seleuș, Biserica ortodoxă din Gherdeal, ruina turnului de apărare din Apața și halta CFR din Șaeș. Rezultatele acestor șase intervenții vor fi prezentate în imagini într-o expoziție ce va fi vernisată cu această ocazie.

A patra ediție a Bienalei de Arhitectură Transilvania (BATRA) 2019, organizată de Ordinul Arhitecților din România – Filiala Transilvania, în parteneriat cu filialele OAR din Bihor, Satu-Mare, Alba și Nord-Vest, are loc în perioada 7-24 noiembrie. Scopul acestei ediții este reflectat de tema aleasă, ”Viitorul/Acum”, respectiv  dorința de a implica întreaga comunitate în planurile și deciziile arhitecților, urbaniștilor, peisagiștilor, autorităților, pornind de la premisa că numai așa viitorul poate reflecta ceea ce ne dorim cu toții.

PARTENERI OFICIALI: Cemacon, STADT, Iulius Mall, Hexagon

PARTENER: Daisler Print House

SPONSORI EVENIMENT: Lasselberger-Knauf, Geberit.

SPONSORI: Wienerberger, Fundermax, Hafele, Giorgio Graesan, Nowy Styl, EMS Floor, Recaș, Banca Transilvania

PARTENERI INSTITUȚIONALI: Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Casino – Centrul de Cultură Urbană, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Facultatea de Arhitectură și Urbanism Cluj-Napoca și Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură Oradea.

PARTENERI MEDIA: Arhitectura, Spațiul Construit, Igloo, Arhispec, Case și grădini, Hotel Invest, IBC Focus, ibuild, Instal News, Revista Atelierul, Modernism, Proidea, Zile și Nopți, EBS Radio, Radio Cluj, I like Cluj, Transilvania Reporter, ViaTV Cluj, Cluj Today, Făclia, Clujul de Buzunar, Cluj4Ever, Oradea în Direct, Muzica Instanțelor, Cluj Insider, UpNews, Transylvania Today, Add PR.

Cluj/general:

Arh. Daniela Maier, curator BATRA 2019, 0744695874

Arh. Dana Tecău, Arh. Dan Domșa

0264450375, secretar@oartransilvania.ro

 

Alba

Arh. Iulian Mirea

0258833506, oar.alba@gmail.com

 

Satu Mare

Arh. Violeta Iuoraș

0772 094 076, oarsm.secretariat@yahoo.ro

 

Bihor

Arh. Adrian Hagiu, Arh. Daniel Panait

0259 428 889, arhitect.bihor@gmail.com

 

Nord Vest

arh. Ionuț Radu Filip

0788369787, oarnordvest@gmail.com

 

Media- relații și parteneriate:

Anca Dinu, PR Manager

0722870000, anca.dinu123@gmail.com

Comments
One Response to “Bienala de Arhitectură Transilvania, la start: 11 evenimente în 16 zile, la Alba Iulia”
Trackbacks
Check out what others are saying...
 1. […] Vernisaj în Cetatea Alba Carolina, Ambulanța pentru Monumente, Via Transilvanica sau tururi ghidate prin Cetate. Acestea sunt doar câteva dintre evenimentele BATRA 2019 Alba Iulia. Source: http://arhitectura-1906.ro/Bienala de Arhitectură Transilvania, la start: 11 evenimente în 16 zile, la Alba Iulia […]Powered by Jasper Roberts - Blog