Bienala de Arhitectură Transilvania, la start: 13 evenimente în 16 zile, la Oradea
COMUNICAT DE PRESĂ
Bienala de Arhitectură Transilvania, la start:
13 evenimente în 16 zile, la Oradea,
cu tematici pentru public specializat, dar și pentru întreaga familie.
Vernisaj la Biblioteca Universității, Ambulanța pentru Monumente, Harta Meșterilor în Construcții sau Impactul Microhidrocentralelor. Acestea sunt doar câteva dintre evenimentele BATRA 2019 la Oradea.
Debutul Bienalei de Arhitectură Transilvania 2019 la Oradea are loc astăzi, de la ora 17.00, când, în Cetatea Oradea, corp G va fi ”parcată” Ambulanța pentru Monumente. Este un proiect-pilot care își propune să acționeze eficient în domeniul salvgardării patrimoniului imobil, prin punerea în siguranță a unor obiective de patrimoniu importante aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps. Oricine dorește poate contribui financiar sau prin voluntariat pentru a salva un monument. Până în prezent, s-au realizat șase intervenții pe obiective de patrimoniu din sudul Transilvaniei: Poarta Brîncovenească din Sâmbăta de Sus, Biserica fortificată din Velț, Monumentul Eroilor din Seleuș, Biserica ortodoxă din Gherdeal, ruina turnului de apărare din Apața și halta CFR din Șaeș. Rezultatele acestor șase intervenții vor fi prezentate în imagini într-o expoziție ce va fi vernisată cu această ocazie.
Vineri, 8 noiembrie, la Biblioteca Universității Oradea, se va desfășura Vernisajul Expoziției-concurs a lucrărilor înscrise la Premiile BATRA, la următoarele secțiuni:
- Arhitectura locuinței individuale
- Arhitectura locuințelor colective
- Arhitectura dotărilor comunitare și de producție
- Arhitectura spațiului public
- Arhitectura patrimoniului cultural
- Rural
- Arhitectura spațiului interior și scenografie
- Microarhitectură / Arhitectura temporară
- Design de obiect
- Proiecte culturale / Inițiative / Experimente
Expoziția va fi afișată simultan și în celelalte orașe în care sunt filialele Ordinului Arhitecților din România partenere în BATRA 2019: Cluj Napoca, Satu Mare, Baia Mare și Alba Iulia.
În 12 noiembrie, de la ora 17:00, în Cetatea Oradea, corp G, în cadrul discuției Impactul microhidrocentralelor asupra mediului și comunității va fi abordat un subiect îndelung dezbătut. Autoritățile ne spun că microhidrocentralele sunt bune, pentru că ele creează locuri de muncă și rezolvă necesitățile locale în materie de electricitate. Însă care este impactul lor asupra mediului? Vom încerca să găsim toate avantajele și dezavantajele creării de microhidrocentrale pe râurile din România, într-o discuție cu lect. dr. Mihai Vasilescu, din cadrul Facultății de Fizică a Universității Babeș-Bolyai.
Joi, 14 noiembrie, de la ora 17:30, va avea loc prezentarea Via Transilvanica, o poveste despre curaj și identitate, ce va fi spusă de către Bogdan Brânzaș, director de program. Cei de la Tășuleasa Social, inițiatorii proiectului, au fost inspirați de potecile de pelerinaj din Spania și cele de anduranță din Statele Unite sau India. Și au pornit un proiect, Via Transilvanica, ce se vrea a fi un drum de străbătut pe jos, ce pornește de la Drobeta-Turnu-Severin, locul prin care a intrat în țară, pentru prima dată, Regele Carol, și până la Putna, unde se odihnește Ștefan cel Mare.
Marți, 19 noiembrie, de la ora 11.00, în Cetatea Oradea, corp G, are loc cursul de eficiență energetică Economie Circulară și Case Pasive. Într-o lume mai interconectată, cu fluxuri de materiale care traversează frontierele naționale, eficiența energetică necesită o abordare mai holistică. Aceasta implică o mai bună înțelegere a impactului pe care îl au materialele și energia lor integrată (producție, transport, construcție). Dar este suficient? Epuizarea resurselor va afecta dramatic lumea în mai puțin de o generație de acum înainte. Aceasta necesită o nouă înțelegere a fluxurilor de materiale și a ciclului lor de viață și a sfârșitului acestora (deșeuri). Ar putea exista o modalitate mai bună de proiectare și un proces de construcție care să permită mai multe cicluri de utilizare a unui material de construcție? Oare ce împiedică acest lucru să devină o soluție pe scară largă? Pe parcursul cursului se va analiza standardul casei pasive, dar și analizele ciclului de viață (LCA) și costurile ciclului de viață (LCC), abordarea Economiei circulare în clădiri și nu în ultimul rând, rolul interdisciplinalități în aceasta situație. Daniel C. Tabacaru lucrează în ultimii 15 ani cu toate aceste subiecte ca arhitect / consultant practicant în Norvegia și China
Info BATRA 2019
A patra ediție a Bienalei de Arhitectură Transilvania (BATRA) 2019, organizată de Ordinul Arhitecților din România - Filiala Transilvania, în parteneriat cu filialele OAR din Bihor, Satu-Mare, Alba și Nord-Vest, are loc în perioada 7-24 noiembrie. Scopul acestei ediții este reflectat de tema aleasă, ”Viitorul/Acum”, respectiv dorința de a implica întreaga comunitate în planurile și deciziile arhitecților, urbaniștilor, peisagiștilor, autorităților, pornind de la premisa că numai așa viitorul poate reflecta ceea ce ne dorim cu toții.
PARTENERI OFICIALI: Cemacon, STADT, Iulius Mall, Hexagon
PARTENER: Daisler Print House
SPONSORI EVENIMENT: Lasselberger-Knauf, Geberit.
SPONSORI: Wienerberger, Fundermax, Hafele, Giorgio Graesan, Nowy Styl, EMS Floor, Recaș, Banca Transilvania
PARTENERI INSTITUȚIONALI: Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Casino - Centrul de Cultură Urbană, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Facultatea de Arhitectură și Urbanism Cluj-Napoca și Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură Oradea.
PARTENERI MEDIA: Arhitectura, Spațiul Construit, Igloo, Arhispec, Case și grădini, Hotel Invest, IBC Focus, ibuild, Instal News, Revista Atelierul, Modernism, Proidea, Zile și Nopți, EBS Radio, Radio Cluj, I like Cluj, Transilvania Reporter, ViaTV Cluj, Cluj Today, Făclia, Clujul de Buzunar, Cluj4Ever, Oradea în Direct, Muzica Instanțelor, Cluj Insider, UpNews, Transylvania Today, Add PR.
CONTACTE:
Cluj/general:
Arh. Daniela Maier, curator BATRA 2019, 0744695874
Arh. Dana Tecău, Arh. Dan Domșa
0264450375, secretar@oartransilvania.ro
Alba
Arh. Iulian Mirea
0258833506, oar.alba@gmail.com
Satu Mare
Arh. Violeta Iuoraș
0772 094 076, oarsm.secretariat@yahoo.ro
Bihor
Arh. Adrian Hagiu, Arh. Daniel Panait
0259 428 889, arhitect.bihor@gmail.com
Nord Vest
arh. Ionuț Radu Filip
0788369787, oarnordvest@gmail.com
Media- relații și parteneriate:
Anca Dinu, PR Manager
0722870000, anca.dinu123@gmail.com