Muzeul din Rasova

 

Muzeul din Rasova, foto Dragoș Dordea 2022

 

La finalul a doi ani de cercetare, partenerii[1] din consorțiul internațional „Living Danube Limes”, din cadrul Programului Transnațional Dunărea, au experimentat noua rută culturală europeană propusă prin proiectul „Living Danube Limes - Valorificarea patrimoniului cultural și dezvoltarea turismului sustenabil prin trăirea patrimoniului Limesului Dunărean ca bază pentru o rută culturală”, inițiat de Universitatea Donau din Krems. UAUIM, ca partener în consorțiu, a realizat cercetarea ce a coordonat implementarea măsurilor de vizibilitate pentru toate siturile arheologice pilot de pe traseul istoric al Limesului Dunărean din Europa.

Deschiderea unei noi rute culturale în Europa, având ca tematică Limesul Dunărean, s-a realizat printr-o călătorie de-a lungul Dunării, din Germania până în România, a galerei romane Danuvina Alacris, ambarcațiune din secolul IV, integral reconstruită cu tehnici istorice. Evenimentul a avut loc în toamna anului 2022, la finalul proiectului Transnațional Dunărea, “Living Danube Limes”[2]. Ideea proiectului a fost de a readuce la viață a vechea frontieră a Imperiului Roman. Galera a acostat la fiecare dintre cele 9 situri arheologice pilot[3] din țările străbătute de Dunăre, ajungând în final în Dobrogea, Rasova fiind ultimul sit pilot de pe viitoarea ruta culturală. Toți partenerii din consorțiul internațional au implementat pe siturile arheologice alese, mici proiecte pentru sporirea vizibilității, inspirate din cercetarea realizată de UAUIM, și inaugurate cu ocazia escalelor galerei Danuvina Alacris.

Una dintre cele mai importante concluzii ale cercetării a fost valoarea de patrimoniu a peisajului natural, foarte bine păstrat în multe situri de pe teritoriul României, ca rezultat al lipsei oricărui tip de infrastructură turistică. Aceasta particularitate a vestigiilor Limesului Dunărean autohton este prezentă și la Sacidava, unde cetatea este inaccesibilă o mare parte a anului, dar și foarte greu de găsit și vizitat în restul timpului. Peisajul păstrează însă autenticitatea atmosferei originare. Orice proiect de sporire a vizibilității in-situ, chiar și reversibil, ar fi alterat atmosfera locului.

Pentru păstrarea peisajului natural s-a căutat o posibilă arie de intervenție departe de situl arheologic, în comunitățile locale din împrejurimi, care ar fi putut sa ofere o posibilitate de promovare turistică a cetății și de primire festivă a galerei Danuvina Alacris, ca viitor punct de escală pe harta noii rute culturale. S-a descoperit că în comuna Rasova, situată pe malul Dunării, Primăria împreună cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, intenționau să transforme fosta grădiniță în muzeu.

Echipa UAUIM, cu sprijinul INCDT, a realizat proiectul de conversie arhitecturală a clădirii grădiniței, într-un mic muzeu. Au fost refăcute interioarele pentru ca să poată găzdui expoziții și artefacte de la șantierul arheologic de la Sacidava, a fost amenajat un mic spațiu de intrare, iar fațada și acoperișul au fost integral refăcute în culori care să amintească de atmosfera romană. În interior s-a montat o instalație permanentă pentru realizarea hologramelor, ce prezintă acum reconstrucția virtuală a cetății Sacidava. Expoziția fotografică „Limesul Dunărean din România”, rezultat al cercetării inițiale din proiectul „Living Danube Limes”, a devenit parte a colecției permanente din Muzeu.

Muzeul a fost inaugurat odată cu evenimentul sosirii galerei Danuvina Alacris, printr-un mic festival de re-enactment și a găzduit pentru două zile echipajul galerei.

La doua luni după întoarcerea galerei în Germania, proiectul de conversie a fostei grădinițe din Rasova în muzeu a fost nominalizat la Anuala de Arhitectură București 2022, în categoria Cercetare prin arhitectură – Arhitectură și experiment.

 

[1] Danube University Krems; Friedrich-Alexander University Erlangen, Nürnberg; Paris-Lodron-University of Salzburg; National Tourism Cluster „Bulgarian Guide”, Budapest University of Technology and Economics, Institute for Theoretical and Applied Mechanics; Municipal Monument Preservation Institute Bratislava; Slovak University of Technology in Bratislava; Centre for Heritage Interpretation, Sofia; Association of Danube River Municipalities „Danube”, Institute of Archaeology, Zagreb; Ludwig Boltzmann Corporation Ltd.; Institute of Archaeology, Belgrade; Faculty of Technical Sciences, University of Novi Sad; Ungheni City Hall.

[2] Interreg Danube Transnational Programme – “Living Danube Limes - Valorising cultural heritage and fostering sustainable tourism by LIVING the common heritage on the DANUBE LIMES as basis for a Cultural Route”, 01.07.2020-31.12.2022

[3] Gunzenhausen (Germania), St. Johann im Mauerthale (Austria), Iža (Slovacia), Matrica/Százhalombatta (Ungaria), Ad Labores/Kopačevo (Croația), Lederata/Ram (Serbia), Bononia/Vidin (Bulgaria) și Sacidava (România).

 

Situl arheologic Sacidava, foto Ana-Maria Machedon 2022

 

 

Planul Muzeului din Rasova

 

Instalația cu holograma cetății de la Sacidava, foto Ana-Maria Machedon 2022