Concursul de machetare și desen „Păsări”

28.11.2024

La începutul anului trecut eu și colegii mei din Asociația SALVARTE am fost puși în fața pierderii identității noastre locale fără să o putem înțelege sau să o asimilăm ca și comunitate. Această situație ne-a motivat să inițiem o colaborare cu Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Costinești pentru a-i îndruma pe copii să cunoască mai mult decât știam noi iarna trecută.

Am simtit necesară gândirea unei inițiative de cultivare a constientizarii și dragostei față de loc. Astfel, printr-o serie de activități am reușit să găsim punerea în practică a unei practice de implementare al unor valori raportate la o temă specifică și aplicată pe elemntele universului imediat al copiilor. Aceste programe simteau nevoiau cununării cu un eveniment care să aibă ca subiect preocuparea noastră principală, ansamblul statuar din Costinești.

Am găsit potrivit ca și propagator al entuziasmului și intențiilor noastre către comunitate un concurs de machetae și desen pe tema statuilor.

Datorită unei suprapuneri fericite între orele de istorie care la clasa a VIII-a tratau socialismul în România, am avut un climat prielic și pentru contextualizarea în timp a spațiului nostru. În contextul fericit în care un concurs ar veni ca completare interactivă a învățământului tradițional pe un subiect care devine de actualitate în comunitate, am reușit să antrenăm prin mai mulți factori locali și să avem plăcerea de a lucra cu ei în organizarea evenimentului.

Evenimentul a urmărit să aibă un impact general asupra actorilor de toate felurile prin implicarea lor în organizarea evenimentului și prin participarea la activități în scopul lărgirii orizontului și dezvoltării unei mai bune înțelegeri a potențialul real al unei dezvoltări durabile.

Puncte propuse prin activități:

Această dimensiune personală se datorează interacțiunilor personale avute de toți cei prezenți cu stațiunea la momente cheie din existanța lor și din dezvoltarea stațiunii, episodic sau permanent. ARCHÉ reprezentată de dr. arh. Anca Majaru care a facut un exercițiu de imaginație cu tema „Costineștiul ca joc video” și „Cum le putem arata vizitatorilor noștri fața valoroasă a stațiunii” și dr. prof. univ. Alina Chiciudean care a ajutat copiii să se aproprie de mentalul afectiv al copiilor și să înțeleagă atașamentul pe care îl au față de locul natal. Emil Cristian Ghiță, manager cultural și președinte al asociației Forumului Artelor Vizuale ne-a vorbit despre importanța comunităților de artiști. Dr. Radu Fulga, scriitorul broșurii „Semnale pe Țărm” și a unor articole, toate preocupate de starea ansamblului artistic din Costinești, a pus în context dezvoltarea stațiunii din perioada socialistă și a reușit să sublinieze formal importanța ansamblului. Feihong Pascu, a captivat publicul prin îndemnul lui la gândire critică a mediului construit și a mediului social.

Evenimentele pe care le desfășurăm în acest loc au ca scop final diminuarea nevoii de scăpare dintr-un spațiu care pare străin, sublinierea valorilor locale și molipsirea locuitorilor cu dragostea de loc. Costineștiul este o comunitate bogată cu mult potențial, cu numeroși și variați actori sociali și agenți economici, dar care a trecut prin schimbări ample și care are o morfologie socială complexă din contextul sezonului estival care schimbă paradigma dinamicilor comunității și creează experiențe care pot părea de necuprins. În speranța că poate, într-o zi, inițiativele de acest fel care par străine vor fi înlocuite de o dezvoltare durabilă, o comunitate sustenabilă.

Autor: Andrei Piciu


7 noiembrie 2024

Vă asteptăm la primul eveniment public al parteneriatului dintre SALVARTE si Școala Gimnaziala „Mihai Eminescu” pe data de 13 noiembrie 2024 între orele 10:00 și 16:00

Intrarea este libera pentru toata lumea!

Vă așteptăm la:

Concursul de machetare si desen „Pasari” este organizat de SALVARTE și Școala Gimanzaila „Mihai Eminescu”. Asociația SALVARTE desfășoară activități de cercetare, conservare și promovare a patrimoniului cultural din Costinești.

Parteneri: ARCHÉ, Revista Architectura, Psihopedagog Elena Vranciu, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”.

Le mulțumim în special membrilor comunităților din Costinești și Schitu care susțin acest eveniment și invitaților noștri care au demonstrat un real interes pentru ansamblul artistic din Costinești.

Vă așteptăm cu drag să participați la activitățile noastre și să lămurim împreună dinamica fenomenului care a făcut ca localitatea Costinești să fie desemnată stațiunea tinerilor.

Cu prietenie,
Școala Gimnazială „Mihai Eminescu“ și SALVARTE