Limes Forum XII

A XII-a ediție a Colocviului Național LIMES FORUM

28.11.2024

În perioada 28–29 noiembrie 2024 se va desfășura a XII-a ediție a Colocviului Național LIMES FORUM. Evenimentul prilejuiește reunirea anuală a specialiștilor din domeniul frontierelor romane din România și conține prezentări ale unor situri înscrise, în acest an, în Lista Patrimoniului Mondial a UNESCO ca parte a bunului cultural serial Frontierele Imperiului Roman, în componenta Dacia, a cercetării siturilor care vor fundamenta dosarul de nominalizare în Lista Patrimoniului Mondial a componentei Limesul dunărean a aceluiași bun cultural, precum și care țin de managementul acestora.

Lucrările colocviului se vor desfășura joi, 28 noiembrie, între orele 09–19, la sediul Ministerului Culturii, iar vineri, 29 noiembrie 2024, va fi organizată, pentru participanții la colocviu, o excursie documentară la Hârșova (Carsium) și Capidava, unde va fi lansat, la Muzeul Cetății Capidava, volumul Limes dunărean din România (ed. I.C. Opriș, F. Matei-Popescu, O. Țentea), Cluj-Napoca, 2024. Acesta reunește texte originale și informații deja cunoscute despre fortificațiile și așezările romane de pe malurile de nord și de sud ale Dunării, aflate pe teritoriul României. Pregătirea documentației pentru înscrierea cetăților romane de pe frontiera Dunării în Lista Patrimoniului Mondial, alături de Croația, Serbia și Bulgaria, aflată în plină desfășurare, este o ocazie excelentă nu doar pentru actualizarea datelor disponibile, sprijinite de fotografia aeriană, tehnologia LiDAR, prospecțiuni magnetometrice sau batimetrie în albia Dunării, ci și oportunitatea de adresare directă către comunitățile locale, deținătorii reali ai patrimoniului arheologic pe care îl promovăm.

Programul LIMES FORUM XIIMNIR-LimesForum_XII.pdf

Evenimentul este organizat de către Ministerul Culturii, Muzeul Național de Istorie a României și Comisia Națională LIMES în cadrul Programului Național LIMES.

Limes dunărean din România (ed. I.C. Opriș, F. Matei-Popescu, O. Țentea), Cluj-Napoca, 2024

Acest album reunește texte originale și informații deja cunoscute, iarăși actualizări acolo unde acestea au fost disponibile, despre fortificațiile și așezările romane cunoscute și cercetate pe malurile de nord și de sud ale Dunării, aflate pe teritoriul României.

Volumul include și dezvoltă eforturile de documentare ale regretaților Nicolae Gudea și Mihail Zahariade, între care pot fi amintite: M. Zahariade, N. Gudea, The fortifications of Lower Moesia (AD 86-275). Pontic Provinces of the Later Roman Empire I. Amsterdam, Adolf M. Hakkert Publisher, 1997; N. Gudea, Der untermoesische Donaulimes und die Verteidigung der moesischen Nord – und Westküste des Schwarzen Meeres: Limes et litus Moesiae Inferioris (86-275 n.Chr.). Jahrbuch des Römisch-Germanischen Zentralmuseums Mainz 52, 2005, 319-566; N. Gudea, M., Zahariade, Dacia Ripensis. Festungen an der Nordgrenze der Provinz und ihre Truppen. Amsterdam, Adolf M. Hakkert, 2016.

Pregătirea documentației pentru cetățile romane de pe frontiera Dunării în vederea înscrierii lor în Lista Patrimoniului Mondial, alături de Croația, Serbia și Bulgaria (Proiectul Frontiers of the Roman Empire – Danube Limes Eastern Section, FRE – DLES), aflată în plină desfășurare, este o ocazie excelentă nu doar pentru actualizarea prin publicare a datelor disponibile astăzi, sprijinite de fotografia aeriană, tehnologia LiDAR, prospecțiuni magnetometrice sau batimetrie în albia Dunării etc. Cel puțin în egală măsură, este și oportunitatea de adresare directă către comunitățile locale, diseminând obiectivele și acțiunile Programului Național Limes al Ministerului Culturii, informațiile valoroase, relevante, tocmai pentru că deținătorii reali ai patrimoniului arheologic pe care îl promovăm sunt aceste comunități locale. Respectul, protejarea și cultivarea legăturii cu propria istorie și propriul patrimoniu arheologic, de cele mai multe ori excepțional și întrunind cu prisosință criteriile înscrierii în World Heritage List, reprezintă condiția și totodată garanția pentru reușita acestui program UNESCO, iar nu în ultimul rând transmiterea monumentelor către generațiile viitoare.

Pentru informațiile științifice oferite spre definitivarea documentației le mulțumim colegilor de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (dr. Constantin Băjenaru, dr. Gabriel Talmațchi și dr. Dan Vasilescu) și de la Institutul de Cercetări Eco-Muzeale din Tulcea (dr. Dorel Paraschiv, dr. Marian Mocanu). Ambele instituții sunt direct implicate în Programul Național Limes. Adresăm mulțumiri pentru sprijin și dr. Mihaela Iacob (Ministerul Culturii, București) și dr. Alexander Rubel (Institutul de Arheologie al Academiei Române, Iași).

Mulțumiri aducem doamnelor Iuliana Barnea și Raluca Dobrogeanu pentru realizarea hărților și a unor desene incluse în acest volum, iar lui Vlad Călina (Programul Național Limes) pentru procesarea imaginilor de înaltă rezoluție și a fișierelor de tip Digital Terrain Model (DTM files).

Editorii își exprimă gratitudinea pentru sprijinul Bibliotecii Academiei Române – Secția de Manuscrise și Carte Rară în ilustrarea corespunzătoare a acestui proiect editorial, din Fondul Pamfil Polonic.