
Din frustrări spre noi realizări
Extindere Colegiu Național dr.Ioan Mesota Brașov

Eu mi-am finalizat studiile școlare primare și gimnaziale în Râșnovul natal. Deși aveam și la noi în Râșnov un liceul destul de bun, în prag de clasa a noua s-a produs o mică migrație a elevilor spre Brașov. În Brașov există, printre alte licee și două Colegii naționale, ”Șaguna” și ”Meșotă”, istorice și rivale. Eu împreuna cu alți colegi de generație am poposit la ”Meșotă”. Pe atunci se numea ”Liceul nr.3” și era condus de profesorul Georgescu, care profitând și de situația că era soțul inspectoarei școlare județene și-a format o garnitură de profesori foarte buni. Printre ei era și profesorul de limba română Ioan Goia, cel de care m-am apropiat cel mai mult, eu, devenind astfel activ și în redacția revistei școlare ”Licăriri”pe care profesorul Goia o păstorea. Eram coleg de redacție și cu viitorul om politic Dan Mircea Popescu. Școala noastră funcționa într-o cladire nouă, tip bară de 3 nivele, cu dublu tract. În afara unui tren de handbal în aer liber nu avea nici un fel de dotari adiacente. Nu aveam sală de sport, nici o altă sală de reuniuni-festivități, pentru olimpiade școlare, sau spre exemplu de o sală unde să invităm celelalte colective redacționale ale revistelor școlare. În acest context, de fiecare dată mergeam la rivalii noștrii de la ”Șaguna” care aveau toate dotarile normale ale unui liceu. În holul generos de întrare au un vitraliu pictat de surorile Vincenț, pe Sanda Vincenț aveam s-o întâlnesc nu după mulți ani asistentă universitară la grupa noastră a profesorului invitat Virgil Nițulescu.
Când am fost invitat să mă alătur inițiativei de a realiza extinderea Liceului pentru a satisface necesarul de dotări ca săli de clasă pentru funcționarea în regim de dimineată, de acum a Colegiului Național, primul gând a fost să avem o sală dedicată festivităților, în afara sălii de sport care apăruse între timp.
Plecat din gestionarea frustrărilor din vremea vieții de elev, prima variantă a proiectului avea din start, hol de intrare amplu, spații de reuniune, bibliotecă generoasă, coridoare luminoase, spații acoperite pentru recreație în aer liber. Spațiul liber din curte și regulamentul de urbanism ne-au obligat să restrângem la maximum posibil dorințele.
Astfel holul de intrare precedat de un portic amplu este extins spre demisol cu un amfiteatru, scara spre etaje este realizată ca o seră cu plante și paliere largi, iar coridoarele pline de culoare (grafitti decorativ pictat fostul meu student Lucian Sandu-Milea).
În timpul șantierului am sunat goarna după meșotiști, Ioana Ardelean, asistenta mea din facultate făcea din când în când câte un serviciu de urmarire, Horia Reit fost student de al meu, a fost activ pe șantier, în afară de supravegherea hidroizolațiilor realizând în regie proprie glafurile și șorțurile din tabla zincată.
Date tehnice:
Extindere Colegiu Național dr.Ioan Mesota Brașov, str. Bihorului, nr. 3, Brașov, jud. Brașov ;
Beneficiar: Primaria Municipiului Brașov;
Regim de inaltime: P + 4E; H = 18.90 m.
Suprafata construita (Sc) = 1386,45 (existent) + 791 mp (propus) = 2177,45mp;
Suprafata desfasurata totală (Sd) = 2900,46mp (existent) + 2990.28 mp (propus) = 5 890,74 mp;
Suprafata utila (Su) = 2660,69mp (existent) + 2620.92mp (propus) = 5 281.61mp;
Nr. persoane (pe functiuni si total): aprox. 435 persoane;
POT = 2177,44mp/ 5765mp * 100 = 37,77% - CUT = 5 890,74 mp/ 5765mp = 1,02
Arhitect: Dorin ȘTEFAN
Echipa DSBA: Adrian Arendt, Cristina Ionescu, Cătălina Vărzaru (varianta 1), verificare tehnică Gabriel Negoescu
Inginerie: Drafting Service srl Brasov








.TIF--17914-m.jpg)















--18036-m.jpg)





