Horia Creangă - Crezul simplității
Catalogul bilingv „HORIA CREANGĂ - crezul simplității” apărut, la Editura Simetria, împreună cu un scurt film documentar însoțesc expoziția deschisă la Muzeul Național de Artă al României, între 16 februarie 2012-15 aprilie 2012. Cartea „HORIA CREANGĂ - crezul simplității” înfățișează sugestiv opera acestui arhitect, o prezență unică în arhitectura anilor 1930-1940 în România. Autorii accentuează de la început faptul că acest demers nu are un caracter analitic, de studiu, ci mai degrabă unul cinematografic, fiind o succesiune de imagini ale celor mai importante lucrări în ordine cronologică, care evidențiază stilul său - concizie, puritate, economie de mijloace, frumusețe - ca expresie a măsurii și a echilibrului.
Acest proiect cultural coordonat de Milița Sion, în care s-au implicat Emma Pârlac, Irina Patrulius, Răzvan Luscov, Alexandru David și Emil Retegan, reprezintă cea de-a treia manifestare importantă realizată despre arhitectul Horia Creangă. Anterior au existat două evenimente: o monografie cuprinzătoare publicată, în anul 1980, de arhitectul Radu Patrulius și o mare expoziție comemorativă însoțită de un catalog al tuturor lucrărilor sale, în 1992. După 20 de ani, autorii și-au propus să îi aducă opera, din nou, în atenția publicului, într-un mod de abordare diferit de cele precedente. Drumul rămâne deschis pentru reconsiderări, interpretări, dezvăluiri, căci subiectul este bogat și va continua mai departe să captiveze atenția.
Horia Creangă a avut o carieră scurtă, din 1927 până în 1943, timp în care a abordat cu profesionalism exemplar programe variate: de la locuințe, clădiri social-culturale, la arhitectura industrială. În volumul „HORIA CREANGĂ - crezul simplității” sunt prezentate proiecte de arhitectură, fotografii atât de epocă, cât și actuale ale clădirilor concepute de Horia Creangă, precum și desene originale consemnând detaliat rezolvări funcționale, volumetrice și eleganța detaliilor. În acest catalog apar lucrările atribuite lui Horia Creangă, proiecte nerealizate, vilele renovate de proprietari conștienți de valoarea acestor clădiri, dar și cele desfigurate sau de mult demolate.