RDW

Horia Creangă – Crezul simplității

Catalogul bilingv „HORIA CREANGĂ – crezul simplităţii” apărut, la Editura Simetria, împreună cu un scurt film documentar însoțesc expoziția deschisă la Muzeul Naţional de Artă al României, între 16 februarie 2012-15 aprilie 2012. Cartea „HORIA CREANGĂ – crezul simplităţii” înfăţişează sugestiv opera acestui arhitect, o prezenţă unică în arhitectura anilor 1930-1940 în România. Autorii accentuează de la început faptul că acest demers nu are un caracter analitic, de studiu, ci mai degrabă unul cinematografic, fiind o succesiune de imagini ale celor mai importante lucrări în ordine cronologică, care evidenţiază stilul său – concizie, puritate, economie de mijloace, frumuseţe – ca expresie a măsurii şi a echilibrului.

Acest proiect cultural coordonat de Miliţa Sion, în care s-au implicat Emma Pârlac, Irina Patrulius, Răzvan Luscov, Alexandru David și Emil Retegan, reprezintă cea de-a treia manifestare importantă realizată despre arhitectul Horia Creangă. Anterior au existat două evenimente: o monografie cuprinzătoare publicată, în anul 1980, de arhitectul Radu Patrulius și o mare expoziție comemorativă însoțită de un catalog al tuturor lucrărilor sale, în 1992. După 20 de ani, autorii și-au propus să îi aducă opera, din nou, în atenția publicului, într-un mod de abordare diferit de cele precedente. Drumul rămâne deschis pentru reconsiderări, interpretări, dezvăluiri, căci subiectul este bogat și va continua mai departe să captiveze atenția.

Horia Creangă a avut o carieră scurtă, din 1927 până în 1943, timp în care a abordat cu profesionalism exemplar programe variate: de la locuinţe, clădiri social-culturale, la arhitectura industrială. În volumul „HORIA CREANGĂ – crezul simplităţii” sunt prezentate proiecte de arhitectură, fotografii atât de epocă, cât şi actuale ale clădirilor concepute de Horia Creangă, precum şi desene originale consemnând detaliat rezolvări funcționale, volumetrice și eleganța detaliilor. În acest catalog apar lucrările atribuite lui Horia Creangă, proiecte nerealizate, vilele renovate de proprietari conștienți de valoarea acestor clădiri, dar și cele desfigurate sau de mult demolate.

Comments
One Response to “Horia Creangă – Crezul simplității”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] este dimensionată pentru 600 de locuri şi este ultimul proiect la care va lucra Horia Creangă („Horia creangă-Crezul simplitătii”-editura simetria 2012) . După moartea lui Horia Creangă (pe data de 1 august 1943) proiectul va fi finalizat de […]Powered by Jasper Roberts - Blog