Cluj / Norma

NORMA este o colaborare între doi tineri arhitecți din Cluj, Eszter Péter și Alexandru Fleșeriu. Am ales acest nume pentru că suntem fascinați de evidența intelectuală a lucrurilor firești pe care reușim să le descoperim în jurul nostru.

Aceste lucruri firești emană un spirit propriu pe care îl căutăm neîncetat și îl reformulăm în activitatea noastră de proiectare. După o privire retrospectivă asupra primelor noastre proiecte, am ales pentru produsele NORMA denumirea de „design imediat”. Soluțiile au fost găsite prin încercarea de a răspunde cât mai direct la problemele fiecărui concurs și prin simplificarea, pe cât posibil, a discursului teoretic. Designul i-mediat se referă la caracterul sintetizat și nemijlocit al rezultatelor.

Norma

Echipă: Eszter Peter, Alexandru Nicolae Fleșeriu

Anul înființării: 2011

Arie de referință: design, arhitectură, urbanism în zone defavorizate

Adresă: Strada Pădurii, nr. 6, apartament 16, Cluj-Napoca

Contact: alexandrufleseriu@gmail.com

Colecția de cablu

Colecția de Cablu este proiectul câștigător al concursului „Design Better Garbage”. Este, în esență, o familie de corpuri de iluminat în care cablul electric reprezintă laitmotivul obiectelor. Am ales materialul acesta pentru că este elementul recognoscibil al produselor electrice indiferent de design. Pus în această formă, el conferă obiectelor niște calități neașteptate. Pe lângă lumina direcționată, oferă și o lumină difuză care creează o atmosferă interesantă în spațiu. În cazul șocurilor, de exemplu, dacă lampa cade de pe birou sau noptieră, cablul conferă obiectului un echilibru între flexibilitate și rigiditate, care protejează becul. Designul lor formal este recognoscibil, astfel devin ușor de apropiat de utilizator, lucru care le face plăcute în uzul de zi cu zi.

Profilul grupului NORMA se definește în căutarea consecventă a esențelor, într-un efort de simplificare a discursului teoretic. Acest demers de epurare este evident atât în obiectele de design concepute, cât și în proiectele culturale +/-.

Creațiile NORMA emană o atmosferă relaxată, ludică, inconfundabilă.

Designul inteligent mediat între diversitatea realității și evidența obiectului devine design „i-mediat” - simplu, esențial, fermecător. NORMA nu are teamă de haos; pentru NORMA multiplicitatea lumii este o fascinantă colecție de motive de lucru.

+/- Galați - Profil Galați

„Profil Galați” este o propunere de revitalizare urbană care a primit locul 2 la votul publicului în cadrul evenimentului PlusminusGalați. În faza inițială, proiectul +/-Galați a propus identificarea și prezentarea publică ale unor zone cu probleme și ale unor zone cu potențial din Galați - un oraș prea puțin cunoscut ca peisaj urban și ca resurse architectural-urbanistice. S-a creat, astfel, terenul prielnic pentru stimularea unor viziuni asupra evoluției orașului, exprimate într-un concurs de idei. Scopul acțiunii era de a conștientiza factorii politici și comunitatea locală asupra consecințelor pe care o planificare urbană coerentă le-ar putea avea în dezvoltarea economiei, socialului și habitatului. „Profil Galați” propune o strategie de dezvoltare a identității industrial-portuare specifică malului Dunării în raport cu orașul, în maniera „Learning by Doing”. Propunerea identifică posibile focare prielnice pentru organizarea unor evenimente mici la început, care cresc odată cu experiența și puterea financiară obținute din integrarea, reluarea și dezvoltarea lor de la an la an. Aceste evenimente vor transforma treptat malul Dunării la Galați într-o destinație atractivă pentru investiții și turism.