RDW

CLUJ / Norma

NORMA este o colaborare între doi tineri arhitecţi din Cluj, Eszter Péter şi Alexandru Fleşeriu. Am ales acest nume pentru că suntem fascinaţi de evidența intelectuală a lucrurilor fireşti pe care reuşim să le descoperim în jurul nostru.

 

Aceste lucruri fireşti emană un spirit propriu pe care îl căutăm neîncetat şi îl reformulăm în activitatea noastră de proiectare. După o privire retrospectivă asupra primelor noastre proiecte, am ales pentru produsele NORMA denumirea de „design imediat”. Soluţiile au fost găsite prin încercarea de a răspunde cât mai direct la problemele fiecărui concurs şi prin simplificarea, pe cât posibil, a discursului teoretic. Designul i-mediat se referă la caracterul sintetizat şi nemijlocit al rezultatelor.

 

Norma

Echipă: Eszter Peter, Alexandru Nicolae Fleșeriu

Anul înfiinţării: 2011

Arie de referinţă: design, arhitectură, urbanism în zone defavorizate

Adresă: Strada Pădurii, nr. 6, apartament 16, Cluj-Napoca

Contact: alexandrufleseriu@gmail.com

 

Colecţia de cablu

Colecţia de Cablu este proiectul câştigător al concursului „Design Better Garbage”. Este, în esenţă, o familie de corpuri de iluminat în care cablul electric reprezintă laitmotivul obiectelor. Am ales materialul acesta pentru că este elementul recognoscibil al produselor electrice indiferent de design. Pus în această formă, el conferă obiectelor nişte calităţi neaşteptate. Pe lângă lumina direcţionată, oferă şi o lumină difuză care creează o atmosferă interesantă în spaţiu. În cazul şocurilor, de exemplu, dacă lampa cade de pe birou sau noptieră, cablul conferă obiectului un echilibru între flexibilitate şi rigiditate, care protejează becul. Designul lor formal este recognoscibil, astfel devin uşor de apropiat de utilizator, lucru care le face plăcute în uzul de zi cu zi.

 

Profilul grupului NORMA se defineşte în căutarea consecventă a esenţelor, într-un efort de simplificare a discursului teoretic. Acest demers de epurare este evident atât în obiectele de design concepute, cât şi în proiectele culturale +/-.

Creaţiile NORMA emană o atmosferă relaxată, ludică, inconfundabilă.

Designul inteligent mediat între diversitatea realităţii şi evidența obiectului devine design „i-mediat” – simplu, esenţial, fermecător.
NORMA nu are teamă de haos; pentru NORMA multiplicitatea lumii este o fascinantă colecţie de motive de lucru.

 

+/- Galați – Profil Galaţi

„Profil Galaţi” este o propunere de revitalizare urbană care a primit locul 2 la votul publicului în cadrul evenimentului PlusminusGalaţi. În faza iniţială, proiectul +/-Galaţi a propus identificarea şi prezentarea publică ale unor zone cu probleme şi ale unor zone cu potenţial din Galaţi – un oraş prea puţin cunoscut ca peisaj urban şi ca resurse architectural-urbanistice. S-a creat, astfel, terenul prielnic pentru stimularea unor viziuni asupra evoluţiei oraşului, exprimate într-un concurs de idei. Scopul acţiunii era de a conştientiza factorii politici şi comunitatea locală asupra consecințelor pe care o planificare urbană coerentă le-ar putea avea în dezvoltarea economiei, socialului şi habitatului. „Profil Galaţi” propune o strategie de dezvoltare a identităţii industrial-portuare specifică malului Dunării în raport cu oraşul, în maniera „Learning by Doing”. Propunerea identifică posibile focare prielnice pentru organizarea unor evenimente mici la început, care cresc odată cu experienţa şi puterea financiară obţinute din integrarea, reluarea şi dezvoltarea lor de la an la an. Aceste evenimente vor transforma treptat malul Dunării la Galaţi într-o destinaţie atractivă pentru investiţii şi turism.

Comments

comments

Comments
One Response to “CLUJ / Norma”
  1. Alexandru Fleseriu spune:

    Fotografiile de noapte sunt copyright Corbean Victor.

Powered by Jasper Roberts - Blog