Cluj / Tektum
Vernacularul și contemporaneitatea stabilesc o alianță subtilă între creațiile grupului TEKTUM. Spiritul puternic și demn al tradiției din Ardeal inspiră o viguroasă expresie plastică prin creațiile lui. Tradițional în spirit, dar modern în atitudine și în performanța tehnică, TEKTUM înnobilează și ridică la nivel de artă materialele vechilor meșteri - lemnul, piatra, cărămida. Teritoriul în care TEKTUM se simte ca acasă este perfecționismul. TEKTUM este brand.
Firma Tektum Arhitectură & Artă a luat ființă în toamna lui 2005. Fondatorii sunt TÓTHFALUSI Gábor și TULOGDY László György.
Am fondat firma cu gândul că prin lucrările noastre putem să ducem mai departe moștenirea arhitecturală dobândită de la maeștrii noștri. Suntem specializați pe proiecte cu un grad ridicat de calitate, fie acestea reabilitări de monumente istorice, urbanism, clădiri publice sau private, amenajări interioare.
Numele firmei provine de la cuvântul latin tectum - adăpost, forma primordială de casă. Logoul firmei este semnul ancestral de cruce celtică (o curce înscrisă în cerc) și are multiple interpretări, de la forma planimetrică a unui adăpost până la explicații filosofico-existențialiste.
Suntem o echipă de arhitecți tineri, dar experiența noastră este îmbogățită de colaborarea cu arhitecți de renume cum ar fi Makovecz Imre sau Sáros László și de studii postuniversitare în reabilitarea monumentelor istorice. În timp, am extins paleta de servicii: arhitectură, design interior, urbanism, project management. Avem lucrări în curs de proiectare sau execuție pe tot teritoriul țării și acoperim întreaga paletă de programe arhitecturale.
Conceptele noastre întotdeauna se bazează pe adaptarea soluțiilor la situațiile caracteristice fiecărui proiect, dialogul constant cu beneficiarul fiind cheia succesului. Pe parcursul execuției supraveghem toate fazele, punând accent pe soluții tehnice și detalii de execuție exigente. Patrimoniul construit al orașelor și satelor din Transilvania (și nu numai) este pentru noi model de inspirație când concepem clădiri, alegem materialele și tehnicile de construire, dar încercăm prin limbajul nostru să creăm obiecte de arhitectură contemporană și durabile în timp.
Activitatea noastră tinde să se extindă atât în domeniul arhitecturii, cât și spre domeniile conexe. În acest proces fiind necesar un număr mai mare de colaboratori, s-a pus problema rezolvării unui spațiu confortabil și adaptat necesităților proiectării.
Firma Tektum funcționează într-o casă din centrul istoric al orașului Cluj-Napoca. Amplasamentul nu permite extinderea pe teren. Am încercat să obținem maximum de spațiu reconfigurând interiorul zonei de acces și modificând șarpanta. Am păstrat volumetria inițială a casei și am intervenit numai cu o contrapantă parțială în acoperiș, prin care am obținut o bună luminare de lucru în interior. Mansarda astfel creată a permis instalarea a 5-7 locuri suplimentare de lucru. Intervenția a fost un motiv prielnic să inventăm detalii pentru amenajarea interiorului pe care l-am dorit luminos și limpede ca structură, realizat într-un dialog de suprafețe albe și lemn.
Sediul Tektum Locație: strada Cardinal Iuliu Hossu, nr.13, Cluj-Napoca Funcțiune: extindere sediu firmă Proiectare/Execuție: 2010 Arie construită/Arie desfășurată: 42,95 mp/85,90 mp
Echipă: Tóthfalusi Gábor, Tulogdy László György, Ioana Ramona Cecălășan, Syőcs István Levente, Bálint Ágnes Anul înființării: 2005 Adresă: strada Cardinal Iuliu Hossu, nr.13, Cluj-Napoca Contact: e-mail: info@tektum.ro www.tektum.ro Tel: 0264.450.038
Casa de cărămidă
Amplasamentul este într-un cartier rezidențial liniștit al Clujului, cu case joase. Terenul are o orientare nord-sud, cu accesul dinspre nord. Suprafața mare a terenului ne-a permis să concepem o clădire cu subsol parțial, parter și o galerie mică la etaj.
Clădirea este retrasă de la frontul stradal. Am optat pentru un plan desfășurat în jurul unei curți interioare (plan în formă de U), retras de la stradă, pentru a diminua impactul și a rezolva integrarea volumetrică a casei în contextul zonei. Accesul în imobil se realizează prin curtea interioară de mici dimensiuni. Casa este construită în jurul zonei de zi care subordonează zonele intime, private ale familiei. Aria matrimonială beneficiază de intimitate maximă. Bucătăria este poziționată optimal în partea sud-estică a casei. În acest context, în timpul zilei este posibilă o supraveghere mai atentă a activității copiilor. Partea sudică a casei beneficiază de penumbra creată de un portic din bușteni masivi de stejar. Terasa sudică, mare și cu prezență puternică, este accesibilă din bucătărie, living și dormitorul matrimonial.
Fațadele sunt definite estetic prin aspectul texturat și ordonat al paramentului de cărămidă, realizat manual, cu grijă deosebită pentru detaliu. Partea de sud a locuinței este marcată de forța terasei realizate din bușteni masivi. Casa are o dinamică ascendentă care culminează în zona galeriei printr-o fereastră panoramică, orientată spre apusul de soare.
Casa de cărămidă Locație: Cluj-Napoca Funcțiune: Reședință unifamilială Echipa de proiect: Arhitectură/proiectant general: TEKTUM/Tothfalusi Gabor, Tulogdy Laszlo Gyorgy Structuri: TOP PROIECT/ ing. Mihai Oltean, ing. Adrian Tutaș Instalații: GRADINSTAL/ing. Paul Biriș, ing. Aurelian Marian Proiectare/execuție: 2008/2010 Arie construită/arie desfășurată: 464,55 mp/535,5 mp Fotograf: Andrei Neamțu
Casa de lemn
Străjuit de coline însorite, într-o zonă etnografică cu meșteri lemnari renumiți, satul Vlaha se află pe drumul clujenilor spre Valea Arieșului. Zona este în plină expansiune, fiind pe traseul noii autostrăzi. Frontoanele de lemn ale caselor tradiționale, împodobite cu simboluri ancestrale, invită noile intervenții arhitecturale să respecte caracterul vernacular al locului.
Deși este o replică a imaginii celor traditonale, casa de vacanță realizată de TEKTUM poartă semnalmentele clare ale modernității prin siguranța proporțiilor și dozarea materialelor. Rezolvarea structurală afirmă și ea o performanță de ordin tehnic: structură de lemn integral ventilată. Integrată cu rafinament în peisaj și cadrul construit local, „casa de lemn” dă un exemplu de discreție demn de urmat. Preluând materiale și tehnici tradiționale, volumul este dominat de subasmentul de piatră care ancorează clădirea în panta ascendentă a colinei și marcat ca siluetă de frontoanele triunghiulare de lemn ale șarpantei. Acuratețea volumului este subliniată de ponderea și caracterul detaliilor: lemnul obloanelor intră în dialog cu paramentul de piatră, ritmul lemnului pe fațade este temperat de penumbra deasă a terasei dinspre deal. Casa oferă o imagine neo-vernaculară care găzduiește, subtil și polemic, un interior reformulat, aliniat confortului actual.
Locație: comună Vlaha/județul Cluj Funcțiune: Casă de vacanță Ecipa de proiect: Arhitectură: TEKTUM /Tothfalusi Gabor Structură: TOP PROIECT-CLUJ/Mihai Oltean, Adrian Tutaș Instalații: Aurelian Marian, Paul Biriș Proiectare/Execuție: 2006-2007 Arie construită/Arie utilă: 118 mp/170 mp Fotograf: Andrei Neamțu
Casa de piatră
Credem în continuitatea arhitecturii de calitate, care se poate realiza numai printr-o proiectare atentă și dirigenție permanentă pe șantier.
Pădurea Făget, spațiu de agrement și relaxare tradițional al locuitorilor Clujului, și-a schimbat mult aspectul în ultimii douăzeci de ani. Dintr-o vastă arie verde, cu doar câteva case de vacanță, un camping și multă liniște, sub impulsul dezvoltării imobiliare, Făgetul s-a transformat în zonă rezidențială favorită pentru iubitorii de natură. O șansă de echilibru între cadrul natural și cel construit este introducerea zonei în rețeaua ecologică de conservare „Natura 2000”.
În acest context, pe o parcelă de colț de dimensiuni reduse, cu o denivelare de 3,5 m pe lungime, biroul nostru a primit tema de a proiecta o casă destinată unui cuplu tânăr, dinamic, pentru care contactul cu natura este mai important decât accesul la confortul urban.
Volumul casei articulează două unități distincte: corpul de piatră - ascendent, dinamic, urmărind panta terenului, și corpul de lemn - calm, orizontal, intim.
Zona de zi ocupă volumul din piatră și este configurată ca spațiu deschis, fluid, cu acces generos spre terasa sudică a casei. Funcțiunile nocturne, distribuite pe două niveluri prin preluarea pantei terenului, se exprimă în volumul de lemn dominant orizontal, umbros, cald, cu imagine arhetipală. Volumul de piatră este ritmat de fante de lumină, înguste, verticale sau orizontale, care călăuzesc privirea spre peisaj și aduc în casă pădurea.
Locație: Făget /Cluj-Napoca Funcțiune: Reședință unifamilială Echipa de proiect: Arhitectură/proiectant general: TEKTUM/Tothfalusi Gabor, Tulogdy Laszo Gyorgy Structuri: IRODM/ing. Makay Dorottya, ing. Csaki Rómeó Instalații: GradInstal/Aurelian Marian, Paul Biriș Proiectare / Execuție: 2008/2010 Arie construită/Arie desfășurată: 91,1 mp/153,3 mp Fotograf: Andrei Neamțu
Casa neagră
În primăvara anului 2009, am fost contactați de o firmă de proiectare structurală în scopul de a-i propune o soluție rapidă de extindere pentru sediu. Ca urmare a creșterii numărului de colaboratori, a fost necesară extinderea și modernizarea întregii case, crearea unor spații clar definite pentru lucru, discuții, ședințe și recepție.
Calea
Am început procesul de proiectare cu aceste date. Le-am prezentat schițele. Au fost de acord la prima vizionare... Între timp și beneficiarii au realizat că trebuie să renunțe la o implementare rapidă a proiectului pentru că atât complexitatea intervenției, cât și starea tehnică a casei vechi nu corespundeau exigențelor. În final, ne-au rugat să reamenajăm tot imobilul atât în interior, cât și în exterior, până la cel mai mic detaliu (până la nivel de clanță). A fost un proces lung în care am regândit întregul imobil, am subzidit, am adâncit subsolul, am demolat scara etc., la sfârșit rămânând doar zidurile exterioare și șarpanta existentă (pe care, în final, le-am consolidat).
Conceptul
Terenul și imobilul se află într-un zonă rezidențială a cartierului Grigorescu, care mai păstrează multe clădiri valoroase ale orașului, pe un teren de colț, vizavi de un mic parc. Conceptul casei a fost determinat de marcarea colțului printr-un gest simplu, care să detașeze volumul actual de vechea construcție. Extinderea este un volum compact cu boltă, cu goluri tăiate într-o proporție actuală. Forța de monolit a volumului nou creat marchează puternic fațada principală și conferă caracter clădirii reformulate. Restul este doar muzică de acompaniament, atât de necesară la realizarea unei lucrări. Detaliile de închidere ale fațadei, detaliile de grinzi, alcătuirea tâmplăriei etc. sunt o consecință a gestului major.
Proiectarea și reproiectarea interioarelor a fost foarte importantă pentru a stabili brandul și imaginea firmei. Beneficiarii au o filosofie de lucru dinamică, mulți dintre ingineri fiind tineri. În general, sunt axați pe proiectarea structurilor de betoane prefabricate pentru lucrări autohtone sau din străinătate. Având aceste premise, am considerat oportună menținerea aparentă, în unele locuri, a structurii de beton (ziduri, scară). Am stabilit să realizăm masa din camera directorului și cea din secretariat din beton aparent, pentru care am folosit un limbaj in memoriam Carlo Scarpa. Realizarea mesei de discuții din sala de ședințe a fost o provocare. Pentru pereți am folosit culoarea albastră din logoul firmei combinată cu verde și gri. La etaj am combinat aceleași culori atât pentru finisaje, cât și pentru mobilier.
Considerăm că execuția s-a putut realiza datorită dorinței și exigenței beneficiarului și, nu în ultimul rând, datorită încrederii sale în propunerile și soluțiile noastre.
Locație: Cluj-Napoca Funcțiune: Extindere birou de proiectare Echipa de proiect: Arhitectură/proiectant general: TEKTUM/Tothfalusi Gábor, Tulogdy László György, Ioana Cecălășan Structuri: SC PLAN 31 SRL - Kiss Zoltán Instalații: SC GRADINSTAL SRL - Aurelian Marian, Paul Biriș Proiectare /execuție: 2009/2011 Arie construită/arie desfășurată: 174,44 mp/334,15 mp - extindere 70,80 mp Fotograf: Andrei NEAMȚU
Ansamblu rezidențial 3 case
Amplasat pe o colină însorită, într-o arie rezidențială cu loturi mari, ansamblul se bucură de o minunată priveliște asupra orașului și marchează peisajul cu prezența pregnantă a volumelor. Panta ascendentă a terenului de la stradă spre spatele proprietăților este speculată în vederea organizării anexelor locuirii.
Caracterul ansamblului reiese din raportul stabilit între cele trei volume, proporția registrelor și demnitatea impusă de pinionul tradițional al fațadelor. Volumele cresc nuanțat din subasmentul de piatră care realizează racordul cu terenul în pantă spre soclul amplificat pe parter și primul etaj, dur, tratat cu tablă, detașat din planul alb al zidăriei. Aria superioară, alocată intimității, se bucură de prezența caldă a lemnului și de zonele pitorești de umbră ale teraselor acoperite. Șarpanta în două ape generează pinioane impunătoare, care adăpostesc mansarda și podul.
Impresia generală este de mic castel privat, de reședință bine păzită care impune respect. Prin constituirea registrelor fațadelor și susținerea lor cu materiale contrastante, care se valorizează reciproc, relația interior/exterior primește conotații istorice și estetice. Ansamblul de trei case degajă o impresie de forță și intimitate protejată.
Locație: Strada Prunilor/Strada Mărginașă, Cluj-Napoca Funcțiune: 3 imobile rezidențiale; 6 apartamente/imobil Echipa de proiect: Arhitectură: TEKTUM / Gabor Tothfalusy, Laszlo Gyorgy Tulogdy Structuri: TOP PROIECT - Mihai Oltean, Adrian Tutaș Colaboratori: Oliviu Pop, Andreea Mureșan, Anikó Kiraly Proiectare/Execuție: 2006 / 2009 Arie construită/desfășurată: 854 mp/3.830 mp