Moldova / Centru de Artă, Media și Design - Iași
stud.-arh. Radu-Ștefan Pintilie | îndrumător: prof. univ. dr. arh. Virgiliu Onofrei
Scopul acestui proiect este crearea din punct de vedere urbanistic și arhitectural a unui pol cultural și centru al industriilor creative în Iași.
Situl se află în apropiere de zona centrală și poate deveni un loc interactiv unde arta, arta media, arhitectura și, în fond, industriile creative ar fi activate de studenți, artiști și de toți cei care au nevoie de un astfel de loc pentru a participa la fenomenul fuziunii artelor, pentru a învăța și, în același timp, a interacționa într-un mod dinamic și creativ.
Acest centru răspunde și nevoii de spații expoziționale, săli de spectacole și pentru festivalurile de artă, film, teatru din Iași (Periferic, Zoom ArtFusion Fest, EuroArt. IIFF etc.).
Centrul de Artă, Media și Design are trei accese cu spațiile aferente lor. Accesul principal se face dintr-o piațetă conectată la strada Păcurari. Din spațiul de primire există o legătură cu sala de lectură, spațiul expozițional și o sală de prezentări, conferințe etc. Tot la acest nivel (cota ±0,00) se află și terasa, o continuare a parcursului din piațetă.
Cel de-al doilea acces este la cota -5,00, tot din piațetă în legătură cu strada Păcurari. La acest nivel sunt spații cu activități creative (săli de repetiție, workshop-uri), dar și un amfiteatru ce acoperă sala de spectacole. Acest amfiteatru se desfășoară până la cota -17,00, unde găsim, orientată spre Strada Florilor, și cea de-a treia relație cu situl, la nivelul solului.
Amfiteatrul este un spațiu multifuncțional dedicat interacțiunii și informării, iar de pe acesta se poate accesa și la nivelul intermediar (-11,00) unde se află spații de audiție, săli de arte și repetiții. De pe acest amfiteatru se poate accede și la intrările în sala de concerte. La această cotă există și două săli media și o cafenea care flanchează sala de concerte.
La ultimul nivel, aflat la cota -21,50, sunt spațiile tehnice și parcarea. În parcare se poate accede și de la cota ±0,00, de pe strada Păcurari.
Terasele și amfiteatrul în aer liber de la cotele superioare extind organic spațialitatea și funcționalitatea interiorului. Continuitatea, deschiderea și contrastul transparență/opacitate sunt atributele principale cărora li s-a subordonat compoziția spațială și imaginea arhitectural-volumetrică.
Gândită ca un sistem de racord între două cote urbane ale unui teren puternic denivelat, arhitectura dotării propuse interpretează caracteristicile amplasamentului prin raporturile de scară cu clădirile existente pe strada Păcurari, prin înscrierea în panta terenului natural și prin deschiderea panoramică spre orizonturile colinare de pe direcția sudică.