Moldova / Waterfront - Constanța
stud.-arh. Sergiu Popa | îndrumător: prof. univ. dr. arh. Virgiliu Onofrei
În interpretarea conceptuală a temei, proiectul a dat prioritate punerii în valoare a cadrului natural și a siluetei Peninsulei. Pentru aceasta, intervenția propusă dezvoltă compozițional un parcurs arhitectural de tranziție între cota Pieței Ovidiu și cea a Portului de agrement Tomis.
Existența unui trafic de tranzit important între oraș și port, respectiv plajă, care se desfășoară pe traseele Bd. Tomis și str. Mircea cel Bătrân și suprapunerea acestuia cu fluxurile pietonale, precum și traficul local intens și dezorganizat au dus la propunerea traversării carosabile a Pieței Ovidiu prin subteran, odată cu realizarea unui sistem de parcaje subterane care să satisfacă nevoile zonei, în scopul redării Pieței Ovidiu pietonilor. Parcursul arhitectural propus structurează un sistem de rampe, terase și scări, generator al unei succesiuni de spații interioare și exterioare care fac conexiunea între Piața Ovidiu și mare.
Prin dispunerea volumelor care îl compun, s-a urmărit punerea în valoarea a dominantelor locale și de siluetă, precum și activarea unor axe vizuale, belvederi, corelat cu imaginea cornișei și a desfășurărilor de fronturi de pe aceasta (imaginea dinspre mare).
Prin dinamica sa intrinsecă și prin elementele materiale, evocatoare pe care le integrează - apă, vegetație, dalaje - acest sistem realizează atât în interior, cât și în exterior un parcurs viu și facilitează armonizarea ansamblului cu cadrul natural și cu elementele construite ale zonei.
Spațiul public al Pieței Ovidiu (redată pietonilor) și cele ale ansamblului propus pot fi astfel propice desfășurării de evenimente urbane devenind - și prin funcțiune, și prin legăturile asigurate - un pol al animației urbane.
Deoarece zona studiată are un potențial deosebit atât din punct de vedere funcțional (turism și loisir urban), cât și din punct de vedere estetic-configurativ, datorită relației deosebite cu elementele de cadru natural - marea și faleza - care determină în bună măsură caracterul Peninsulei, s-a propus dotarea zonei cu echipamente și servicii cât mai diverse.
Serviciile dedicate turismului au rolul de a atrage și a stimula reimplantarea în Peninsulă a activităților tradiționale specifice, care vor duce la creșterea atractivității zonei și la animarea ei cu evenimente multiple și diverse: culturale, științifice, sportive (în special cele nautice), festivaluri, serbări, simpozioane, conferințe, workshop-uri etc.
Zona de dotări cu caracter permanent specifice unei faleze urbane și unei zone portuare de navigație sportivă și de agrement este situată la nivelul platformei Portului Tomis și va cuprinde funcțiuni de comerț, alimentație publică (mici restaurante cu specific, cafenele, baruri etc.), servicii vamale, servicii de informare turistică, servicii legate de sporturile nautice (închirieri de echipament etc.), activități culturale și de loisir.