GARA Filaret - Pajiște urbană
Pajiștea urbană este sinonimă cu unificarea spațiului adiacent arcului supraelevat din stradă prin inundarea zonei cu vegetație.
La nivelul orașului, ideea de progres implementează un nou concept. Evoluția se face prin actualizarea vocabularului arhitectural. Astfel, conceptul de Pajiște Urbană trimite către o nouă tipologie arhitecturală ce urmărește includerea și unificarea vecinătăților sitului cu proiectul de arhitectură.
Prin definiție pajiștea reprezintă un loc acoperit cu iarbă măruntă și deasă, folosit pentru pășunat. Ea face referire la tradiție, se întoarce în timp pentru a trezi amintiri, pentru a te transpune în acel spațiu clar, deschis, unde simți că scapi de inhibiții - renaști. Indiferent de perioada în care aceasta este utilizată, te duce cu gândul la natură, parcurgând toate cele trei etape ale stării ierbii, ilustrând un ciclu: Pajiște vedre, Pajiște de fân și Pajiște înzăpezită.
Situată la intersecția străzilor Constantin Istrati și Cuțitul de Argint, poziționată pe una din cele mai înalte coline din București, PAJIȘTEA devine un spațiu de închidere pentru Parcul Carol. Acesta adăpostește diverse funțiuni ce deservesc țesutul urban adiacent.
Fațadele ce închid perimetral situl se transformă în mod elegant și funcțional în bariere împotriva zgomotului urban. Astfel pajiștea devine un spațiu de contemplare, de relaxare, ce deservește zona de locuințe și Parcul Carol, îmbunătățind calitatea vieții locuitorilor.