RDW

ADIAF – Premiul Marcel Duchamp

© 2012 Gabriela Vanga

ADIAF – Asociația pentru Difuzarea Internațională
a Artei Franceze

Creată în 1994 la inițiativa lui Gilles Fuchs, ADIAF – Asociația pentru Difuzarea Internațională a Artei Franceze – reunește, în prezent, în jur de 300 de colecționari și amatori de artă contemporană intens angajați în aventura creației.

Animată de colecționarii privați, susținută de mecenat, ADIAF și-a fixat drept misiune să contribuie la cunoașterea pe plan internațional a scenei artistice franceze și să sensibilizeze publicul larg față de vitalitatea creațiilor contemporane.

 

PREMIUL
MARCEL DUCHAMP

Creat în 2000 de ADIAF, Premiul Marcel Duchamp distinge în fiecare an un artist francez sau rezident în Franța, care activează în domeniul artelor plastice și vizuale. De-a lungul celor 12 ani, peste 50 de artiști francezi au fost recompensați cu acest premiu, fiind considerați cei mai novatori din generația lor: Thomas Hirschhorn (2000); Dominique Gonzalez-Foerster (2002); Mathieu Mercier (2003); Carole Benzaken (2004); Claude Closky (2005); Philippe Mayaux (2006); Tatiana Trouvé (2007); Laurent Grasso (2008); Sâadane Afif (2009), Cyprien Gaillard (2010); Mircea Cantor (2011). Dat fiind că a beneficiat încă de la crearea sa de un parteneriat de referință cu Centrul Pompidou, Muzeul Național de Artă Modernă și, începând din anul 2005, cu FIAC, Târgul Internațional de Artă Contemporană, și pentru că a reușit să mobilizeze o rețea artistică de o calitate excepțională, acest premiu se numără, în prezent, printre cele mai prestigioase dintre cele decernate în lumea artei contemporane.

 

A 11-A EDIȚIE A PREMIULUI MARCEL DUCHAMP

 

LAUREAT: MIRCEA CANTOR

ARTIȘTI NOMINALIZAȚI: Damien Cabanes; Mircea Cantor; Guillaume Leblon; Samuel Rousseau

 

JURIUL INTERNAȚIONAL 2011

Carolyn Christov Barkagiev (Statele Unite, Italia), curator și critic, director artistic al Documenta 13 din Kassel (2012)

Rosa de la Cruz (Statele Unite), colecționar

Gilles Fuchs (Franța), președinte al ADIAF, colecționar

Zoe Gray (Olanda), curator al Centrului Witte de With din Rotterdam

Jacqueline Matisse-Monnier (Franța, Statele Unite), artist

Alfred Paquement (Franța), director al Muzeului Național de Artă Modernă /Centrul de creație industrială, Centrul Pompidou, președinte al juriului

Olympio Da Veiga Pereira (Brazilia), colecționar

 

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog