Ex libris

Oana Marinache - Cristofi Cerchez, un vechiu arhitect din București

Editura ACS, Colecția monografii, București, 2012

Prilejuită de împlinirea a 140 de ani de la nașterea arhitectului, lucrarea „Cristofi Cerchez, un vechiu arhitect din București” urmărește să restabilească locul binemeritat al acestuia în istoria Bucureștiului și în istoria arhitecturii românești dintr-o dublă perspectivă. Din punctul de vedere al lucrărilor proiectate, fie acestea realizate, nerealizate, dispărute, este o primă încercare de a aduce laolaltă toate sursele de informații, documente, planuri identificate în acest moment.

Cea de-a doua perspectivă a lucrării se dorește una teoretică, urmărind identificarea viziunii arhitectului asupra artei și arhitecturii „rumânești” și evidențierea surselor de inspirație ce au stat la baza unui patrimoniu arhitectural realizat pe parcursul a mai bine de 45 de ani, din 1898 până în 1945.

Cercetările întreprinse în Arhivele Naționale ale României, sediul central și în direcțiile județene, în Biblioteca Academiei, în Institutul Național al Patrimoniului, la care se adaugă fondul familial inedit Cerchez-Condurățeanu au scos la lumină peste 50 de imobile de arhitectură privată și publică (civilă și religioasă) ce merită să ocupe un loc de seamă în patrimoniul nostru.

Cartea a apărut cu sprijinul Uniunii Arhitecților din România prin finanțare din Timbrul arhitecturii