RDW

Kostas Pitsios LEVADIA 2013

IMG_0973

Condiţia arhitecturii este de a fi aplicativă. Utilitatea ei este percepută ca fiind aceea de a furniza infrastructura și instrumentarul locuirii în sens larg, adică, de a satisface o cerere. Clienţii presează pentru soluţii și pentru un anumit pragmatism, uneori inconvenabil. Aceştia văd cel mai adesea arhitectura ca pe un serviciu oarecare. În context, vedem că atributul de cunoaştere cel mai important, apreciat pe „piaţa” de arhitectură, este cel de instrumentalizare, iar cei mai presanţi factori sunt multidisciplinaritatea și multiculturalitatea.

Pe de altă parte, găsirea de soluţii în satisfacerea clienţilor nu poate fi redusă la aplicarea unei reţete pur deductive, ci necesită doze de creativitate care variază cu nivelul de provocare.

Ieşirea din planul rutinei, detaşarea de problemă, suspendarea prejudecăţilor etc. au constituit prilejuri de a vedea și acel „altceva” care scapă observaţiei și devine cheia rezolvării în sine.

A rezolva o complexitate înseamnă să fii atent, sensibil la condiţiile iniţiale, sau altfel spus să intri in starea de anamneză. Apoi diagnoză… apoi decizie… apoi tratament… ce mai, ai satisfacţii sau regrete. În cazul acestei prezentări, consider că finalul e fericit, ţinând cont de tensiunile și presiunile coadaptive ale mediului de implant și „obiectele” rezultate.

Într-un teritoriu marcat, în genere, de dimensiunea sa fractală, proprietatea entităţilor geometrice condiţionată de dimensiunea întreagă conduce la o geometrie obişnuită euclidiană. Acest fapt este important în practică (ceea ce imaginile arată mult mai bine), pentru că permite obiectivarea experimentală a clasei de forme și dă un un parcurs îndelungat în timp.

În cazul de față, putem considera că ne referim la un sistem cu criticabilitate autoorganizată; aproape că se pot observa uşor condiţiile cumulate:

– constituirea de mai multe părți care se învecinează;

– fiecare parte componentă poate acumula o tensiune până la un prag peste care o poate ceda fie mediului, fie celorlalte părți constituante;

– sistemul are o „graniță” (limită) prin care poate disipa tensiune în mediu.

Totul este de a găsi cheia sau forma prin care un tip de comportament să fie favorizat.  Inevitabil, orice arhitect este si un programator de regim comportamental și, de aceea, mulți oameni şi-ar dori să se transforme în arhitecţi ca o tentaţie extremă.

Arhitectul Kostas Pitsios a reuşit și arhitectură, și arhitectonică. Doar l-a citit pe Aristotel, obţinând din reşedinţa „Monelia” o sinergie.

 

Reşedinţa „Monelia” în Pera Horio, din oraşul Levadia

Localizarea: 1,8 km din centrul oraşului Levadia

Arhitect:
Kostas Pitsios
Georgios Gourgiotis 

colaborator
Georgios Giannios 

Inginer instalaţii:
Giannis Roussos

Amenajare peisagistică:
Kostas Pitsios 

Sculpturi în amenajarea peisagistică:
Spiros Gourgiotis – „Zoukis” 

Proprietari:
Georgios Gourgiotis
Andreas Stamatakis
Terenul: 4,5 ha

Timp de execuţie: aproximativ 24 luni

Casa mare:
190 mp parter şi etaj
140 mp subsol

Parter:
– living room
– loc de luat masa
– bucătărie
– baie
– garderobă
– lift – între subsol şi etaj

Etaj:
– două dormitoare cu băi și dressing room proprii

Subsol:
– hamam – baie de aburi
– mini-sală de gimnastică
– birou şi living room
– 2 băi
– dormitor
– chicinetă

Casa mică:
95 mp parter
20 mp subsol

Parter:
– living room
– loc de luat masa
– bucătărie deschisă
– dormitor
– baie
– depozitare

Subsol:
– camera tehnică
– depozitul casei

Fiecare casă are un loc generos special amenajat pentru grătar.
Treptele exterioare sunt din bloc masiv.

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog