Trei proiecte studențești în peisaj urban complex

O revitalizare, o revalorificare și o restaurare a unor peisaje urbane complexe, de importanță socială, economică, istorică și culturală pentru un oraș viu sau de mult apus sunt câteva dintre instrumentele folosite în ameliorarea calității orașelor pe care le vizităm sau în care trăim. Așadar, scopul celor trei proiecte este de redobândire a unor valori pierdute, uitate sau dificil de redobândit din varii motive. Noi, ca studenți peisagiști, înțelegem aceste valori și ne permitem să facem abstracție de obstacolele administrative, încercând ca prin proiectele noastre să testăm alternativele.

Se vorbește mult în domeniul urbanismului despre reutilizarea resurselor limitate din interiorul orașelor europene în favoarea extinderii spațiilor verzi, însă în cazul României resursele valoroase peisagistic există și trebuie reactivate și recunoscute că fiind importante.

Cazurile stațiunii de cercetare pomicolă de la Geoagiu (jud. Hunedoara), care a avut o activitate importantă pentru conceperea soiurilor de nuc în anii ‘80, iar în prezent este nevoită să își închirieze din spațiile destinate cultivării plantelor în scopul cercetării, pentru a putea supraviețui; cazul „Deltei Văcărești” din București, ce a trecut printr-un proces fericit de renaturare datorită neintervenției factorilor umani, dar care, în prezent, are un statut nedeslușit, și cazul Sarmizegetusei Regia, un sit arheologic declarat monument UNESCO ce se află într-o stare continuă de degradare. Toate aceste situri reprezintă valori ale peisajului urban și resurse economice, ecologice și culturale.

În urma unor analize pe paliere ce au în vedere: infrastructura, funcționalitatea activităților umane, evoluția istorică a sitului, hidrografia, fondul vegetal, studii de peisaj natural și antropic, adaptate la nevoile fiecărui sit în parte, am putut identifica cerințele specifice care au condus la propuneri ce respectă competențele distinctive ale peisajelor din care fac parte.

Mai exact, stațiunea de cercetare pomicolă Geoagiu are de păstrat însăși componenta peisajului cultural al fostei sale activități - pomicultură, odinioară prosperă și încă vie în amintirea localnicilor. Delta Văcărești are de menținut un sistem de procese ecologice, într-un peisaj mlăștinos devenit valoros în special pentru prezența sa în cadrul unui oraș-capitală. În ceea ce privește cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, competența sa distinctivă este deja recunoscută prin statutul de monument UNESCO, făcând parte din peisajul cultural național.

Proiectele doresc tratarea unitară și coerentă a legăturii dintre peisajul urban și peisajul natural, printr-o trecere gradată, intoducând activitățile educaționale, loisir și relaxare, de multe ori ca liant între acestea. În cazul stațiunii de cercetare s-a propus o grădină deschisă studiului plantelor și pomiculturii la mijlocul traseului între activitățile de cercetare în laborator-producție respectiv peisajul de deal din extravilanul orașului Geoagiu. Proiectul care vizează Delta Văcărești își propune o zona de promenadă-belvedere ca mediator între peisajul urban și zona de parc. Iar în cazul Sarmizegetusa Regia, însăși activitatea turistică presupune o amenajare peisagistică, alături de restaurarea monumentului, care să favorizeze activitățile educativ-culturale, promenada și relaxarea.

Asigurarea sustenabilității propunerilor în proiectarea și planificarea peisageră face parte din prioritățile proiectelor prezentate. Acesta este motivul pentru care activitățile economice nou-propuse din cadrul stațiunii de cercetare Geoagiu (producția și comercializarea fructelor și specialităților de dulceață, organizarea de târguri, activități educaționale și de practică profesională) sau la joncțiunea cu „Delta Văcărești” (activități de captare a energiei regenerabile și activități de agricultură urbană) și la cetatea dacică Sarmizegetusa Regia (activități de promovare turistică și implementarea unui sistem de taxare - mentenanță) sunt necesare atât pentru autosusținerea spațiilor de interes peisagistic, cât și pentru comunitățile umane cărora li se adresează acestea.

Prin propunerile noastre am dorit redobândirea funcționalității fiecărui sit și revalorificarea potențialului lor urbanistic sau peisagistic, pornind de la o strategie mai amplă cu impact extern major, cum este cazul stațiunii de cercetare care prin revitalizare ar avea impact asupra sistemului de educație în orașul Geoagiu și asupra producției pomicole în zona Orăștie. Sau în cazul Deltei Văcărești, care prin revalorificare ar face parte dintr-un sistem verde nou-propus de-a lungul cornișei râului Dâmbovița, cu impact asupra calității vieții în cadrul Capitalei. Iar în cazul propunerii de restaurare a cetății dacice, am insistat pe crearea de trasee și eficientizarea mobilității turistice și a facilităților de cazare, urmând ca aceste măsuri să aibă un impact pozitiv asupra turismului local și național.

Așadar, proiectele își propun reintegrarea unor zone de importanță peisagistică într-un organism complex deja existent, fie el urban sau natural, în scopul redobândirii valorilor culturale, dar în același timp activarea unui motor economic menit să asigure sustenabilitatea activităților propuse.

Proiect

„Revitalizarea Stațiunii de Cercetare Pomicolă Geoagiu”

echipa: Adina matroz

Proiect

„Plan urbanistic zonal Delta Văcărești”

Echipa: Adrian Berindei, Adina Matroz, Teodora Mihai, Gabriel Tănase

Proiect

„Studiu zonă protejată Sarmizegetusa Regia”

Echipa: Adina Matoz, Loredana Micu, Gabriel Tănase